Αλλαγές σε επιμέρους ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου λίγο πριν από την ψήφισή του σήμερα φέρνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Οι τροποποιήσεις αφορούν τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων, τα καφενεία σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων, τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, δηλαδή τα ταξί, και τους ασφαλιστικούς συμβούλους που εργάζονται σε έως δύο εταιρείες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι «μιλάμε για περιορισμό της φοροδιαφυγής και προσδοκούμε να έχουμε παραπάνω φορολογικά έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες 550 εκατ. ευρώ. Συνολικά με το νομοσχέδιο προσδοκούμε έως το 2027 έσοδα 3 δισ. ευρώ».


Οι αλλαγές στο φορολογικό που ανακοίνωση ο Κωστής Χατζηδάκης 

Ειδικότερα, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής τις εξής αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο:

  • Εξαιρούνται πλήρως από το τεκμήριο τα καφενεία σε χωριά κάτω από 500 κατοίκων και στα νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων. Η παρέμβαση αφορά περίπου 1.800 επιχειρήσεις.
  • Παρέμβαση για τα περίπτερα με κριτήριο τον τζίρο. «Μας έπεισαν στον διάλογο. Να υπάρξει μία ειδική εξαίρεση ως προς τον τζίρο τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Στα περίπτερα θα υπάρξει ειδική εξαίρεση από το κριτήριο του τζίρου, καθώς προσαυξάνει το τελικό φορολογητέο εισόδημα ανάλογα με τα έσοδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του κλάδου, για να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα περίπτερα ανεβάζουν τα έσοδά τους λόγω της πώλησης καπνικών προϊόντων, που όμως διατίθενται με χαμηλό περιθώριο κέρδους.
  • Παρέμβαση για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που εργάζονται σε έως δύο εταιρείες.
  • Μείωση 50% στο τεκμήριο για τους ιδιοκτήτες ταξί με μερίδιο έως 25%. «Στα ταξί όσοι έχουν μερίδιο έως 25% σε ταξί θα έχουν μία μείωση 50% ως προς το τεκμήριο», δήλωσε συγκεκριμένα. Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το τεκμήριο των ταξί θα μειώνεται κατά 50% εφόσον ο επαγγελματίας ελέγχει ποσοστό κάτω του 25% στο ταξί.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε του φορολογικού νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για περιορισμό της φοροδιαφυγής και προσδοκία για παραπάνω φορολογικά έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες 550 εκατ. ευρώ. «Προσδοκούμε περισσότερα έσοδα από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, από τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και από τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης», τόνισε και συμπλήρωσε: «Προσδοκούμε έως το 2027 έσοδα 3 δισ. ευρώ».


Το βράδυ η ψηφοφορία για το φορολογικό νομοσχέδιο

Μετά το ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε χθες το βράδυ αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, καθώς και σε τρία άρθρα, και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, αλλά και επί τεσσάρων άρθρων που αφορούν πρόστιμα για λιανική πώληση που γίνεται ηλεκτρονικά.

Τα τρία άρθρα στα οποία έχουν καταθέσει αίτημα και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι για το «ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας» (σ.σ.: τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες), το άρθρο 49 για τη «μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου» και το άρθρο 50 για τη «μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών».

Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.