Σε ανάρτησή του στα social media, αναχωρώντας από την Αθήνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στο ζήτημα της μειονότητας στην Θράκη, που προκάλεσε την μοναδική παραφωνία στην συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πραγματοποιήσαμε σήμερα την πέμπτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα σήμερα. Με τη Διακήρυξη των Αθηνών για Φιλικές Σχέσεις και Καλή Γειτονία, επιβεβαιώσαμε στο υψηλότερο επίπεδο τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας» αναφέρει στο Twitter o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ανάρτησή του για την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμα: Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Οι 8 ώρες του προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα - Οι συμφωνίες με Μητσοτάκη, η ανάρτηση για το Αιγαίο και το τετ α τετ με τον Αταμάν

«Συμφωνούμε να αυξήσουμε τον όγκο των εμπορικών μας συναλλαγών από περίπου 5 δισ. δολάρια σε 10 δισ. δολάρια. Στις συνομιλίες μας, επισημάναμε τη σημασία των συγκοινωνιακών έργων, όπως την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στο συνοριακό πέρασμα των Υψάλων-Κήπων. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χαιρετίσαμε το κλείσιμο του στρατοπέδου Λαυρίου» σημειώνει επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η δήλωση Ερντογάν για την «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη

«Η “τουρκική” (σημ: έτσι αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη) μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στη χώρα μας αποτελούν τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ειρήνης και της ευημερίας των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μας» προσθέτει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε την ανάρτηση:


Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Τι είπε για το Κυπριακό

Να σημειωθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται και στην επίλυση του Κυρπιακού. «Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή», όπως αναφέρει.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης - Ερντογάν: Αλλάζει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά - Τι σηματοδοτούν οι συζητήσεις στην Αθήνα - Δυο νέες συναντήσεις μέχρι τον Ιούνιο

«Είναι ειλικρινής επιθυμία μας να επιλύσουμε τα τρέχοντα προβλήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, καλής γειτονίας και κοινών προσπαθειών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και ακόμη και τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς» προσθέτει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία-Ελλάδα. Σας λέω ειλικρινά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να είναι πολύ μεγάλο για να λυθεί...», καταλήγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε το βίντεο της τουρκικής προεδρίας για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: