Ξεκινά άμεσα η διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο θέμα της επιστολικής ψήφου. Η πρωτοβουλία ανήκει στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία αμέσως μετά την επιστροφή της από το Παρίσι θα συναντηθεί με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ανοιχτή σε προτάσεις

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή του Κώστα Παπαχλιμίντζου και της Χριστίνας Βίδου, η υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κάθε πρόταση και προβληματισμό από πλευράς των κομμάτων για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Απαντώντας σε ερώτηση αν η επιστολική ψήφος θα ισχύσει και στις εθνικές εκλογές, η υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά μόνο τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, σημειώνοντας ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να διεξαχθεί ένας εξαντλητικός και σε βάθος διάλογος με τα κόμματα, αν μπορεί να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες.

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι οι Έλληνες της διασποράς υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την απόφαση της κυβέρνησης για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Στο Παρίσι έγινε και η ίδια, όπως ανέφερε, αποδέκτρια των θετικών αντιδράσεων των ομογενών σε εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία της Ελλάδας και είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις Ελλήνων που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό για τον νέο τρόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Αναφερόμενη στον νέο νόμο που ισχύει για τον διορισμό των διοικήσεων σε φορείς του Δημοσίου, υπογράμμισε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή έναν μήνα νωρίτερα από την 1η Ιανουαρίου 2024 που είχε αρχικά προβλεφθεί.Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το ΑΣΕΠ να επιταχύνει τους ρυθμούς του και να εκδοθούν οι πρώτες προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων, με προτεραιότητα πάντα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Σχετικά με το ταξίδι της στο Παρίσι, όπου προήδρευσε στο Global Strategy Group του ΟΟΣΑ, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε ότι στην ατζέντα της διάσκεψης ήταν κρίσιμα θέματα όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η κλιματική κρίση και το δημογραφικό, ενώ ανέφερε ότι η προεδρία δόθηκε στην Ελλάδα, διότι κατέθεσε μία πολύ συγκροτημένη πρόταση.