Αν µη τι άλλο εντυπωσιακή είναι η πρόοδος, τουλάχιστον σε επίπεδο κλίµατος, που έχει επιτευχθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε επίπεδο κορυφής -και όχι µόνο- από τον περασµένο Ιούλιο στο Βίλνιους, όταν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συµφώνησαν στη χάραξη ενός οδικού χάρτη για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, ύστερα από µία τριετία υψηλής έντασης τόσο στη ρητορεία όσο και στο πεδίο.

Και η προχθεσινή συνάντηση στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας, ήλθε να επιβεβαιώσει πως οι δύο κυβερνήσεις, και εν προκειµένω η τουρκική, µιας και αυτή υποδαύλιζε επί µακρόν την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επιδεικνύουν την αµοιβαία βούληση να επιµηκύνουν την περίοδο των ήρεµων νερών, αλλά και να καταβάλουν προσπάθειες να επιλύσουν τις µεταξύ τους διαφορές µε τρόπο φιλικό, είτε µέσω απευθείας διαβουλεύσεων είτε µε άλλα µέσα αµοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπει ο ΟΗΕ.

Υπ’ αυτό το πρίσµα, η υπογραφή της ∆ιακήρυξης των Αθηνών για τις σχέσεις Φιλίας και Καλής Γειτονίας ισοδυναµεί, όπως τονίζουν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι, µε ένα άτυπο µορατόριουµ, µε στόχο να οικοδοµηθεί αµοιβαία σχέση εµπιστοσύνης και να εµπεδωθεί το κλίµα διαλόγου ανάµεσα στις δύο χώρες, σε µία περίοδο όπου στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δύο επικίνδυνα θερµά µέτωπα, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Ο... άλλος πρόεδρος

Στο Μέγαρο Μαξίµου οµολογούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως η συνάντηση της προηγούµενης Πέµπτης στέφθηκε από επιτυχία, ενδεχοµένως και µεγαλύτερη απ’ ό,τι αρχικώς είχε προεξοφληθεί. Οσοι εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού συµµετείχαν στις περισσότερες από τις 6 συναντήσεις κορυφής της τελευταίας 5ετίας, τονίζουν ότι στην Αθήνα ήλθε ένας... άλλος Ερντογάν, εµφανώς ευδιάθετος, αλλά και µε την ευδιάκριτη επιδίωξη να συµβάλει στην άµεση αλλαγή της ατµόσφαιρας στις διµερείς µας σχέσεις.

Η αλλαγή πλεύσης του Τούρκου προέδρου ήταν πασίδηλη τόσο στις δηλώσεις µπροστά στις κάµερες, αλλά και στα πολλά χαριτωµένα ενσταντανέ, τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών όσο και στην Ολοµέλεια του Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας, που ακολούθησε. Καλά πληροφορηµένες πηγές επισηµαίνουν ότι η αισθητή βελτίωση του κλίµατος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν συνεπάγεται και κατ’ ανάγκην την ετοιµότητα των δύο πλευρών να µπουν στα βαθιά νερά του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ήτοι να διερευνήσουν την προοπτική οριοθέτησης των µεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών. «Χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά για να φθάσουµε σε αυτό το σηµείο» τονίζει στην «Απογευµατινή» της Κυριακής ανώτερος κυβερνητικός αξιωµατούχος, που εµπλέκεται άµεσα µε τον πολιτικό διάλογο.

Τα ραντεβού του 2024

Πάντως, η συστηµατοποίηση των συναντήσεων ανάµεσα στις δύο κυβερνήσεις προεξοφλεί την από κοινού διάθεση για περαιτέρω βελτίωση των διµερών µας σχέσεων. Την ερχόµενη άνοιξη -και πιθανότατα τον Απρίλιο, µετά τις δηµοτικές εκλογές στην Τουρκία στα τέλη Μαρτίου- αναµένεται επίσηµη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα, ενώ Μητσοτάκης και Ερντογάν αναµένεται να τα ξαναπούν και στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, στις αρχές Ιουλίου.

Πρόσκληση να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηµατικού Φόρουµ, µε τη συµµετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, και περισσότερων από 100 Ελλήνων επιχειρηµατιών στις 2 Φεβρουαρίου, έλαβε από τον Τούρκο πρόεδρο ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος κατά πληροφορίες απάντησε πως θα αποφασίσει βάσει του προγράµµατός του. Αρχές του νέου έτους, πιθανώς τον Ιανουάριο, αναµένεται στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Αγκυρα τον περασµένο Οκτώβριο. Πυκνές ελληνοτουρκικές επαφές αναµένονται και τον Φεβρουάριο, µε την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, να µεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Τούρκο οµόλογό της, Μπουράκ Ακσαπάρ, µε θέµα τον πολιτικό διάλογο.

Εντός του Ιανουαρίου, εξάλλου, θα έχουµε σηµαντικές συναντήσεις και ανάµεσα στους υ πουργούς Μετανάστευσης και Ναυτιλίας, µε αποστολή να επιτηρούν την εφαρµογή των συµφωνηθέντων στο Μεταναστευτικό, που θεωρείται εν πολλοίς βαρόµετρο στην πορεία εξοµάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής