Ενα εξάµηνο-φωτιά έχουν µπροστά τους τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, προκειµένου να διαµορφώσουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για να πετύχουν την εκλογή τουλάχιστον ενός ευρωβουλευτή, που είναι ο πρώτος στόχος του Αλέξη Χαρίτση. Στην παρούσα φάση το ζητούµενο είναι όχι µόνο η ισχυρή παρουσία εντός της Βουλής, αλλά και να οργανώσουν τον κόσµο που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν είναι εύκολο, από τη στιγµή που δεν υπάρχει ακόµα κοµµατικός φορέας που θα τους υποδεχθεί.

«Μας ρωτάνε απλοί άνθρωποι πού να γραφτούµε και δεν έχουµε ακόµα τι να τους πούµε», λέει στην «Απογευµατινή» της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος της κίνησης, που το Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει σε µια σειρά από νοµούς της χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έως τις ευρωεκλογές δεν θα πραγµατοποιηθεί εντέλει ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το πιθανότερο ενδεχόµενο είναι η διεξαγωγή µιας πανελλαδικής συνδιάσκεψης, στην οποία θα µπουν τα πρώτα θεµέλια για τη δηµιουργία του νέου κόµµατος.

Νέα Αριστερά: Μετά τις ευρωεκλογές το συνέδριο


Το ιδρυτικό συνέδριο, µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα, αναµένεται να γίνει µετά τις ευρωεκλογές, πιθανότατα το φθινόπωρο. Αυτό δεν σηµαίνει πως δεν θα γίνουν αναθέσεις σε βουλευτές και στελέχη για µια σειρά ζητηµάτων. Για παράδειγµα, µεγάλο κοµµάτι της οργανωτικής συγκρότησης της Νέας Αριστεράς έχει αναλάβει ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος γνωρίζει καλά την ανθρωπογεωγραφία ως πρώην γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Νεολαίας του Συνασπισµού.

Με τα προγραµµατικά-ιδεολογικά ζητήµατα ασχολούνται, µεταξύ άλλων, ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Γιώργος Σταθάκης, δυο πρόσωπα που είχαν αντίστοιχους ρόλους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Νέα Αριστερά σχεδιάζουν και τον τρόπο µε τον οποίο θα αξιοποιήσουν τα στελέχη από τα διάφορα αριστερά think tanks, όπως η ∆ανάη Κολτσίδα και µια σειρά άλλοι νέοι επιστήµονες. Με τα ευρωπαϊκά θέµατα ασχολείται ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, ο οποίος ήδη µε επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Αριστερά ανακοίνωσε την ένταξη της Νέας Αριστεράς στην εν λόγω ευρωοµάδα. Τον στρατηγικό σχεδιασµό του νέου φορέα έχει χρεωθεί ο Νίκος Μπίστης, ενώ βαρύνουσα είναι και η άποψη του Μιχάλη Σαµπατακάκη. Με τους «αριθµούς» και τα ποιοτικά στοιχεία των δηµοσκοπήσεων θα ασχοληθεί ο Κώστας Πουλάκης. Ενδιαφέρον έχουν, τέλος, οι ρόλοι που θα αναλάβουν κορυφαία στελέχη της Αριστεράς, όπως ο Ν. Βούτσης, ο Ν. Φίλης, ο ∆. Βίτσας, ο Π. Σκουρλέτης κ.ά

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου