Είπαμε προεκλογικά πως βασικός στόχος μας στη νέα τετραετία, θα είναι η αύξηση των εισοδημάτων, ώστε να συγκλίνουμε με το μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, ώστε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την κοινωνική πολιτική και να συνεχίσουμε τη μείωση των φόρων. Σε αυτές ακριβώς τις δεσμεύσεις ανταποκρίνεται και ο νέος Προϋπολογισμός, καθώς σέβεται τη δημοσιονομική ισορροπία που με θυσίες κατακτήσαμε, υπηρετεί την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας και ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από κοινωνική ευαισθησία.

Παρά τη μίζερη και ταυτόχρονα λαϊκίστικη ρητορική της Αντιπολίτευσης, η αλήθεια είναι ότι ο νέος Προϋπολογισμός περιλαμβάνει παρεμβάσεις 2,5 δις ευρώ για την αύξηση των εισοδημάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την Υγεία και την Εκπαίδευση με επιπλέον 750 εκ. ευρώ -σχεδόν 500 εκ. στην Υγεία και παραπάνω από 250 εκ. στην Παιδεία- που θα προέλθουν κυρίως από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών προβλέπονται αφενός αυξήσεις μισθών, συντάξεων και ενισχύσεων στους πιο αδύναμους, αλλά και νέες φοροελαφρύνσεις.

Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, προβλέπονται: Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό, αύξηση έως 50 ευρώ στα επιδόματα παιδιού, αλλά και αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30%. Προβλέπονται ακόμη: Αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αύξηση πτητικού επιδόματος για τους πιλότους και τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Ε.Σ.Υ. με μεσοσταθμική αύξηση 10%.

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται «ξεπάγωμα» των τριετιών και των επιδομάτων προϋπηρεσίας, από την 1η του χρόνου, αλλά και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν από την ερχόμενη Άνοιξη. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο μέσος μισθός από τα 1.176 ευρώ πέρσι, θα φτάσει φέτος στα 1.250 ευρώ προεξοφλώντας την κατάκτηση του στόχου για 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
Για τους συνταξιούχους προβλέπεται νέα αύξηση στις συντάξεις από την 1η του χρόνου και εφάπαξ ενίσχυση σε όσους αποκλείει η προσωπική διαφορά. Προβλέπεται, επίσης, κατάργηση της μείωσης κατά 30% των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικατάσταση με εισφορά 10% επί των αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους.

Για τη στήριξη της οικογένειας και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας προβλέπονται: Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων. Αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Επέκταση επιδόματος μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες για ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Πλήρης απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

Παράλληλα γίνεται πράξη η δέσμευσή μας για youth pass που μπορεί να αξιοποιείται για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές σε κάθε νέα και νέο ηλικίας 18 και 19 ετών. Οι μισές από τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε για τη νέα τετραετία γίνονται πράξη από τον πρώτο χρόνο της νέας θητείας μας. Ό,τι είπαμε γίνεται. Ό,τι λέμε το κάνουμε.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή τη Δευτέρα 11/12