Ένα νέο περιβάλλον διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποτυπώνονται πλέον καθαρά στις δημοσκοπήσεις, με το ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά μετά το 2012να καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση στις μετρήσεις του Νοεμβρίου και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να μετρά τρομακτικές απώλειες, έχοντας πέσει στην τρίτη θέση στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου.

Για του λόγου του ασφαλές, στη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά η ΝΔ προηγείται με 36%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ελαφρώς ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ με 12,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μεγάλες απώλειες και πέφτει στην τρίτη θέση με 11%και δημοσκοπικά κερδισμένο είναι το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 8,9%.

Τρίτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και στη μέτρηση της Marc για το Θέμα, όπως και στην έρευνα της Opinion Poll για το Action24, όπου στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ακλόνητο προβάδισμα με 31,1 μονάδες, και το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά μια ποσοστιαία μονάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον Σφυγμό του Νοεμβρίου της Prorata το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρεί ευρύ προβάδισμα, ενώ η «έκπληξη» είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό (10,5%) δίνοντας μάχη για την τρίτη θέση.

Στην πιο πρόσφατη μέτρηση, αυτήν της Pulse για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει παγιωθεί στην τρίτη θέση με 12,5%, το ΠΑΣΟΚ με μισή μονάδα παραπάνω βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη με 20,5 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου από την προηγούμενη μέτρηση της Pulse για τον μήνα Οκτωβρίου έχει χάσει το 2,5% της δυναμικής του.

Η Νέα Δημοκρατία σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης διατηρεί ακλόνητο προβάδισμα και στους προσωπικούς δείκτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι ωστόσο παρουσιάζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι με την ακρίβεια, ειδικά στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αναμένοντας από την κυβέρνηση δραστικές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση του φαινομένου και την ενίσχυση των πολιτών απέναντι στο κύμα ακρίβειας, αλλά και την γενικότερη προώθηση γενναίων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει ανάγκη η κοινωνία, προκειμένου να απαλλαγεί από χρόνιες παθογένειες που αφήνουν πίσω τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Πώς διαβάζει τις δημοσκοπήσεις το Μαξίμου

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν να έχουν αποκωδικοποιήσει πλήρως τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και εκτιμούν πως οι πολίτες παρά το δύσκολο πρώτο διάστημα της κυβερνητικής θητείας εξακολουθούν να εμπιστεύονται την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως φορέα υλοποίησης των μεγάλων αλλαγών, με το κυβερνών κόμμα να είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον χώρο του πολιτικού κέντρου και την αντιπολίτευση να έχει κατακερματιστεί. 

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει δώσει το στίγμα ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τις πιέσεις ορισμένων επαγγελματικών ομάδων. Ενδεικτικό παράδειγμα ο εξορθολογισµός του τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελµατιών που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά και η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων που αρχικά βρήκε αντίθετους τους συμβολαιογράφους.

Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα της Pulse για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία των πολιτών κρίνει ότι οι προτάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι αναγκαίες κάποιες διορθώσεις.

Όσον αφορά την πρόταση ψηφιοποίησης της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων το 66% των ερωτηθέντων εκτιμά πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει (24%) ή προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις (42%).


Αντίπαλος της κυβέρνησης τα προβλήματα των πολιτών και φαινόμενα αλαζονείας

«Το 41% είναι εντολή για επιτάχυνση των μεγάλων αλλαγών και για παρεμβάσεις, οι οποίες θα κάνουν διαρκώς τη δική σας καθημερινότητα καλύτερη. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό το μήνυμα το έχω ενστερνιστεί απόλυτα και εγώ και οι συνεργάτες μου και ξέρουμε ότι πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών. Γιατί τελικά εσείς θα είστε οι κριτές της πολιτικής, την οποία εφαρμόζουμε», δήλωσε από τη Φθιώτιδα όπου περιόδευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθιστώντας σαφές ότι το κυβερνητικό έργο θα προχωρήσει απρόσκοπτα και ταυτόχρονα στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό τις κυβέρνησης ότι δεν θα ανεχτεί αλαζονικές συμπεριφορές.

Με τον κατακερματισμό άλλωστε της αντιπολίτευσης ο πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και σε αυτή η την κατεύθυνση θα δομηθεί η κυβερνητική στρατηγική για το επόμενο διάστημα. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στον Μπράλο όπου έγινε η παρουσίαση του νέου οδικού άξονα Μπράλου-Άμφισσας, στο Λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ επισκέφθηκε ελαιώνα στην Αταλάντη, δείχνοντας ότι οι πολιτικές που θα ακολουθήσει θα έχουν αποκλειστικό οδηγό την κοινωνία και τις πραγματικές απαιτήσεις της για μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, την στιγμή μάλιστα που η θετική πορεία της οικονομίας, επιτρέπει την λήψη μέτρων στήριξης για τους κοινωνικά ευάλωτους πολίτες.