Σε νέα φάση εισέρχεται με την είσοδο του νέου χρόνου η διαρκής διαδικασία αξιολόγησης των κυβερνητικών στελεχών, που θα μπορούσε υπό συνθήκες να οδηγήσει σε μεταβολές στο κυβερνητικό σχήμα πριν από τις ευρωεκλογές.

Οπως λένε οι γνωρίζοντες τις συζητήσεις πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του Μεγάρου Μαξίμου, το νέο ορόσημο για τις σχετικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο ερχόμενος Μάρτιος, οπότε αφενός τα κυβερνητικά στελέχη θα έχουν δώσει ισχυρό δείγμα γραφής σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα τους, αφετέρου θα έχει προκύψει μοιραία η ανάγκη να δοθεί πολιτική και επικοινωνιακή ώθηση ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των εκπροσώπων της χώρας σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Φυσικά, η προσέγγιση αυτή αφορά την προοπτική της ομαλής συνέχισης του κυβερνητικού έργου, χωρίς να έχουν προκύψει καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά το γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό, όπως π.χ. συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας. «Αν τεθεί ζήτημα αλλαγών πριν από τις κάλπες, το πιθανότερο είναι να επικρατήσει το σενάριο του Μαρτίου, το οποίο θα βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από τον χρόνο των εκλογών, αλλά ταυτόχρονα θα προσδώσει μια αίσθηση ανανέωσης πριν από αυτές, εάν κάτι τέτοιο κριθεί πως είναι απαραίτητο», διαμηνύουν συνομιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή σε χαρτοφυλάκια που αγγίζουν τη διπλωματία και την άμυνα, αλλά και τον βασικό πυρήνα της οικονομικής πολιτικής είναι από δύσκολο έως παρακινδυνευμένο να υπάρξουν οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, με φόντο τα τεράστια ανοικτά μέτωπα του επόμενου διαστήματος, καθώς και το κατά κοινή ομολογία θετικό πρόσημο που διαθέτουν μέχρι τώρα οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες των αρμόδιων υπουργών (Γεραπετρίτης, Δένδιας, Χατζηδάκης και Παπαθανάσης), το μεγάλο «πόκερ» παίζεται στο κομμάβειας, αλλά και της ασφάλειας, σε ένα δεύτερο πλάνο.

Ως εκ τούτου, πρωταγωνιστές από την απαρχή κιόλας του 2024 στις αντίστοιχες μάχες, και κατ’ επέκταση στο παζλ της συνολικής εικόνας που θα εκπέμψει το κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου (και οι υφυπουργοί τους, Σενετάκης και Κατσαφάδος αντίστοιχα). Ο μεν πρώτος έχει αναλάβει μια «εργολαβία» για την οποία κρίνεται κάθε ημέρα και στο τέλος της ημέρας τα αποτελέσματα των προσπαθειών του αποτυπώνονται στις μετρήσεις, όπου οι ανατιμήσεις έχουν μονίμως περίοπτη θέση στους προβληματισμούς των πολιτών. Ο δε δεύτερος καλείται να διαχειριστεί εκ προοιμίου δύσκολες καταστάσεις σε ό,τι έχει να κάνει είτε με την εγκληματικότητα είτε με τη διαχείριση κρίσιμων περιστάσεων από την πλευρά της Αστυνομίας. Στο επίκεντρο όλης αυτής της διαδικασίας θα βρεθεί, φυσικά, και το Μεταναστευτικό, ιδιαίτερα μετά την προσέγγιση που επιχειρείται με την Αγκυρα, ακόμα και σε αυτό το επίπεδο. Μετά τα ανησυχητικά δείγματα για την αύξηση των ροών τους μήνες που προηγήθηκαν, φαίνεται πως ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Καιρίδης, και η κυβέρνηση συνολικά αναθάρρησαν με τη μείωση που παρατηρείται ταυτόχρονα με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, ιδιαιτέρως στην Αθήνα, οι συνέπειες της ολικής επαναφοράς του ζητήματος είναι εμφανείς και ως εκ τούτου απαιτούνται διαρκείς παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες.

Στο κομμάτι της Υγείας, θεωρείται πως η τριάδα Χρυσοχοΐδης-Αγαπηδάκη-Θεμιστοκλέους έχει ανταποκριθεί βάσει δυνατοτήτων του κρατικού μηχανισμού στην προσωπική υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για βελτίωση των δομών, παρά τις επιμέρους δυσκολίες. Ο Προσωπικός Γιατρός, η ενίσχυση του ΕΚΑΒ και οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η επιτάχυνση μιας σειράς σημαντικών έργων συνιστά κεντρικό ζητούμενο.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα κληθεί να φέρει εις πέρας το γιγαντιαίο project της εμπλοκής ξένων πανεπιστημίων στη χώρα, ενώ η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, που έχει τη μερίδα του λέοντος αναφορικά με τα μεγάλα νομοθετήματα που έχει περάσει έως τώρα από το Κοινοβούλιο η δεύτερη εκδοχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, θα κληθεί να ολοκληρώσει το εκτελεστικό πια κομμάτι των προβλέψεων περί αξιοκρατικών επιλογών σε θέσεις-κλειδιά του Δημοσίου και την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 9/12