Για την οπαδική βία, την ενοποίηση όλων των δικογραφιών και το πού αυτή αποσκοπεί, αλλά και για τις αντιδράσεις που υπάρχουν αναφορικά με τη διεξαγωγή των αγώνων της Super League τους επόμενους δύο μήνες χωρίς θεατές μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στα «Παραπολιτικά» 90,1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ειδικότερα, ο υπουργός σημείωσε:

Αναφορικά με την πρόταση για ενοποίηση όλων των δικογραφιών που αφορούν την οπαδική βία, είπε πως «η πρόθεση είναι ολόσωστη και η πρόθεση είναι ότι σε περίπτωση που έχουμε σειρά εγκληματικών ενεργειών να δει κανείς μέσα από αυτές τις δικογραφίες αν υπάρχουν πρόσωπα τα οποία να φαίνεται να συνδέουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες μεταξύ τους».

Βορίδης για οπαδική βία: Η Δικαιοσύνη να καταλήξει για το αν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση - Θέλουμε να συνδράμει και η ΕΥΠ, αλλά απαιτείται καλός συντονισμός


Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να έχει ενοποιήσει τις δικογραφίες από μόνη της η Δικαιοσύνη, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε «ότι υπάρχει η νομική και η δικονομική δυνατότητα να γίνει, και να γίνει αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία. Προφανώς μπορεί, αλλά μπορεί ταυτόχρονα η Εισαγγελία να μην έχει και την πλήρη εικόνα που μπορεί να έχει η Αστυνομία. Η προσπάθεια είναι η Δικαιοσύνη με την έρευνά της να καταλήξει στο αν πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση ή για περισσότερες στον χώρο του αθλητισμού και ευρύτερα και να βρει ενδεχομένως τη σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να συνδράμουν τη Δικαιοσύνη στην υπόθεση της οπαδικής βίας όλα τα όργανα της Πολιτείας, όπως η Εσωτερική Ασφάλεια και η ΕΥΠ, είπε πως είναι προφανές ότι θέλουμε έναν καλό συντονισμό και συνεργασία των διαφορετικών υπηρεσιών και μπορεί αυτό να φαίνεται αυτονόητο, αλλά έχει και αυτό τις δυσκολίες του.

Για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να γίνουν οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε πως «υπάρχουν κριτικές ένθεν και ένθεν, δηλαδή και κριτική ότι αυτό ήταν μια ήπια απόφαση, αλλά και κριτική ότι αυτό ήταν μια αυστηρή απόφαση που μαζί με τα χλωρά καίει και τα ξερά».

Βορίδης: Τα μέτρα εν μέρει δεν τηρούνται


«Όμως καταλήξατε σε αυτό γιατί, ενώ είχατε ψηφίσει μέτρα, δεν τα εφαρμόσατε ποτέ. Δεν έχει ευθύνες η κυβέρνηση σε αυτό; Παίρνονται αποφάσεις και δεν τηρούνται γιατί δεν εφαρμόσατε τα μέτρα» ήταν η επόμενη ερώτηση, με τον ίδιο να απαντά πως τα μέτρα εν μέρει δεν τηρούνται, το φαινόμενο αυτό έχει εντάσεις και υφέσεις, γιατί υπάρχουν μέτρα τα οποία είναι αμιγώς διοικητικού χαρακτήρα, μέτρα που πρέπει να πάρει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όπως είναι αυτά τα μέτρα που ούτως ή άλλως έχουμε προβλέψει ότι πρέπει να πάρει, τις κάμερες, τις καταγραφές τις ηλεκτρονικές, την ταυτοπροσωπία, όλη αυτή η δουλειά η οποία πρέπει να γίνεται στα γήπεδα προκειμένου να μπορεί κάποιος να εντοπίζει κάποιον όταν αποφασίζει αυτός μες στο γήπεδο να κάνει μια έκνομη ενέργεια.

Αυτά είναι πράγματα που εν μέρει έχουν υλοποιηθεί, σε ένα άλλο κομμάτι τους δεν έχουν υλοποιηθεί, άρα και εδώ επειδή υπάρχει μια βραδύτητα στην εκτέλεση αυτής της απόφασης, γι' αυτό και μπαίνει το ζήτημα της επαναξιολόγησης τον Φεβρουάριο. Εδώ ουσιαστικά είναι και ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πίεσης προκειμένου αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν από αυτούς που πρέπει να εφαρμοστούν. Δεν είναι όλα μέτρα του κράτους, είναι και πολλά μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο», σημείωσε.

Αναφορικά με το ποινικό σύστημα και το σύστημα τιμωρίας αυτών των αξιόποινων ποινών, είπε πως «ακόμη βρισκόμαστε στα ''απόνερα'' της νομοθεσίας ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν επιεικής νομοθεσία. Βαρύνθηκε η νομοθεσία στην πρώτη τετραετία της ΝΔ, θα βαρυνθεί στο επίπεδο του αξιοποίνου, δηλαδή ποιο είναι το ύψος της ποινής τώρα, θα βαρυνθεί και στο επίπεδο των αναστολών, των εφέσεων, της έκτισης των πλημμεληματικών ποινών. Άρα υπάρχει μια περαιτέρω εδώ παρέμβαση, ώστε να γίνουν οι ποινές αποτελεσματικότερες και αποτρεπτικότερες, όχι μόνο για τα βαρύτατα εγκλήματα, αλλά και για πλημμεληματικές πράξεις που όμως τελούνται κατ' επανάληψη. Αυτό είναι που παρεμβαίνουμε και το αλλάζουμε, και για τη διάρκεια έκτισης των ποινών με το θέμα της υφ’ όρων απολύσεως, άρα και με τις αναστολές λόγω των εφέσεων ή και λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα των ποινών, άρα είναι παρέμβαση σε πάρα πολλά επίπεδα».

Αναφορικά με την τελευταία ευρήματα της δημοσκόπησης της Interview για το κυβερνητικό έργο, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε πως «πάντα μας προβληματίζουν, πάντα τα ευρήματα τα παρακολουθούμε. Αυτά πρέπει πάντα να τα βλέπουμε και συγκριτικά, υπό την έννοια ότι είχαμε ένα πολύ δύσκολο ξεκίνημα για την κυβέρνηση, κυρίως λόγω των φυσικών καταστροφών αλλά και λόγω των σωρευμένων εκλογικών διαδικασιών. Εγώ θεωρώ ότι θα αξιολογηθεί το έργο της κυβέρνησης και της παρούσας σύνθεσής της αφού κλείσει και συμπληρώσει έναν χρόνο. Θα μπορούμε να έχουμε μια καθαρή εικόνα του τι έχουμε κάνει αυτόν τον χρόνο και τι δεν έχουμε κάνει. Πρέπει να δοθεί χρόνος και στους υπουργούς και στα υπουργεία να ξεδιπλώσουν τις μεταρρυθμίσεις».

Ακούστε όσα είπε στα «Παραπολιτικά 90,1» και τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο Μάκης Βορίδης