Το ζήτημα του φυλακισμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη έβαλε στο τραπέζι της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, που βρίσκεται από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, επανέλαβε στη Σύνοδο την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας - Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Διαβάστε ακόμα: Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ράμα: Η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά σεβασμού του κράτους δικαίου (Eικόνες)

Το σύντομο τετ α τετ Μητσοτάκη - Ράμα

Ο πρωθυπουργός -που είχε μια πολύ σύντομη συνομιλία με τον Έντι Ράμα στο περιθώριο της Συνόδου- επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει απ' τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο Όλαφ Σολτς από το Βερολίνο εξέφρασε την υποστήριξή του στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και ζήτησε να προχωρήσει ακόμα και με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας, παρακάμπτοντας δηλαδή ενδεχόμενο ελληνικό βέτο. «Είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα, και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη-μέλη της ΕΕ», είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής. Αυτό βέβαια, όπως υπογράμμιζαν, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα, δηλαδή εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.


Τα μηνύματα στην Αλβανία

Είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από τις ίδιες επιδόσεις των υποψηφίων χωρών, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί ο σεβασμός των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος Δικαίου και ιδιαίτερα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά: Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φρέντι Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.

Διαβάστε ακόμα: Σύγκρουση για τα ευρωπαϊκά κονδύλια - Ευρωμπλόκο Μητσοτάκη στη βοήθεια για την Ουκρανία εάν δεν δοθούν οι πόροι για την κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό


Τι θα διεκδικήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διεύρυνση είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν, με τη χώρα μας να εκφράζεται υπέρ αυτής ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε και ως επένδυση στο μέλλον, υπό την ίδια αιρεσιμότητα. Η Eλλάδα συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τη συζήτηση που θα γίνει για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-27), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό – ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής.

Ο πρωθυπουργός διεκδικεί ακόμα ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η Ελλάδα είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι, ενώ πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου με πρωτοβουλία σχετικής επιστολής προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε.