«Η συζήτηση του προϋπολογισμού απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και τεκμηρίωση» τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024, δεύτερη μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια.

«Ακούστηκε από την αντιπολίτευση ότι προβλέπει αυξημένους φόρους. Άλλο όμως τα αυξημένα έσοδα και άλλο οι αυξημένοι φόροι. Το βλέπουν στην τσέπη τους οι πολίτες ότι πληρώνουν λιγότερους φόρους. Μειώθηκαν 50 φόροι την τελευταία 4ετία» συνέχισε ο κ. Μπρατάκος.

Αναφερόμενος στις φορολογικές πρωτοβουλίες της επόμενης χρονιάς ανέφερε ότι «έγιναν συντονισμένες παρεμβάσεις για καταπολέμηση φοροδιαφυγής και δεν επιβάλλεται κανένας νέος φόρος. Από αυτούς που δήλωναν κανονικά τα εισοδήματά τους, δεν θα δώσουν ούτε ευρώ παραπάνω. Αντιθέτως προβλέπονται φοροελαφρύνσεις».

Διαβάστε ακόμα: Βουλή: Δεύτερη ημέρα Κρατικού Προϋπολογισμού - Κόντρες για το προγραμματικό έργο του 2024

Οι τρεις τομείς δράσης κατά της ακρίβειας

«Γνωρίζουμε ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η εισαγόμενη ακρίβεια. Τρεις τομείς δράσης: επιβολή πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης, εντατικοποίηση ελέγχων για αθέμιτη κερδοφορία -πάνω από 20.000 έλεγχοι και πάνω από 10 εκατ πρόστιμα- και παρεμβάσεις για μόνιμη αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος πολιτών».

Σχετικά με τις αυξήσεις μισθών τόνισε πως «για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια οριζόντιες αυξήσεις στον βασικό μισθό δημοσίων υπαλλήλων και αυξήσεις στους πιλότους αεροσκαφών πυροσβεστικού σώματος, αναμόρφωση μισθολογίου γιατρών, ξεπάγωμα 3ετιών στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται νέα αύξηση στις συντάξεις».

Γιάννης Μπρατάκος: Ο προϋπολογισμός υπηρετεί το όραμα για μία Ελλάδα που πάει μπροστά

Κλείνοντας ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργω ανέφερε πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, δίνει έμφαση την σύγκρουση με τους παθογένειες του παρελθόντος. Ο νέος προϋπολογισμός αποδεικνύει προσήλωση στις ράγες της δημοσιονομικής σταθερότητας, υπηρετεί την αναπτυξιακή πολιτική και την κοινωνική συνοχή. Ο προϋπολογισμός υπηρετεί το όραμα για μία Ελλάδα που πάει μπροστά, που ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις και προωθεί τα δίκαια».