«Ο προϋπολογισμός για την Παιδεία είναι αυξημένος κατά 255 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και σε σχέση με το 2019 αυξημένος κατά 15%» ανακοίνωσε, μιλώντας επί του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης και υπογράμμισε πως από το νέο έτος θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση. «Θα το φέρουμε αμέσως  και είναι το πρώτο που θα καταθέσουμε από το νέο χρόνο. Θα δομήσουμε 60 στοχευμένες δομές τύπου campus σε όλη την χώρα και 130 νέους οδηγούς κατάρτισης στα ΙΕΚ,  Σχολές ανώτατης εκπαιδευτικής κατάρτισης» είπε ο υπουργός Παιδείας.

Κυριάκος Πιερρακάκης: Οι πολιτικές για την παιδεία θέλουν χρόνο

Αναλύοντας το όραμά του για την εκπαιδευτική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε πως: « Έχουμε την ευθύνη να χτίσουμε το αύριο γρηγορότερα και με ορμή. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες σε ότι αφορά τη παιδεία, είναι και στόχος του πρωθυπουργού. Οι πολιτικές για την παιδεία θέλουν χρόνο γιατί είναι ένας σπόρος που πρέπει να δεις τους καρπούς».

Ο υπουργός Παιδείας ζήτησε διάλογο και σφυρηλάτηση συναινέσεων με την αντιπολίτευση στα ζητήματα παιδείας και απάντησε στα «πυρά» της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα.

Μιχάλης Κατρίνης: Τα ζητήματα της εκπαίδευσης απαιτούν ανοιχτό θεσμικό διάλογο, στον οποίο η κυβέρνηση έχει δυσανεξία

Με αφορμή την τοποθέτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη, ότι στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και του κρατικού μονοπωλίου χαρακτηρίζοντας το «εθνικό καθήκον», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης τάχθηκε υπέρ της ανασύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, λέγοντας ότι τα ζητήματα της εκπαίδευσης απαιτούν ανοιχτό θεσμικό διάλογο, στον οποίο η κυβέρνηση έχει δυσανεξία.

«Έχετε κρυφή ατζέντα στην παιδεία, γιατί η στρατηγική σας είναι η ανακατεύθυνση πόρων στον ιδιωτικό τομέα», είπε.

Απαντώντας ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε «σας θέλουμε όλους μαζί μας για να επιτύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», απορρίπτοντας τα περί κρυφής ατζέντας.

Διαβάστε ακόμα: Κυρικάκος Πιερρακάκης: Τουλάχιστον στο 1% του ΑΕΠ το όφελος από το " ελεύθερο πανεπιστήμιο"

«Δεν υπάρχει καμία κερκόπορτα, γιατί δεν υπάρχουν τείχη και ότι η ανησυχία κάποιων θα είχε βάση αν ζούσαμε στην εποχή του 1970, με τα κλειστά σύνορα», είπε για να προσθέσει ότι η ρίζα του άρθρου 16  βρίσκεται στο Σύνταγμα του 1950 για να μη μπορούν να διδάσκουν κομμουνιστές καθηγητές και στο Σύνταγμα του Παπαδόπουλου το 1970.

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο παραμένει ναυαρχίδα της πολιτικής της κυβέρνησης. «Επενδύοντας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στο δημόσιο πανεπιστήμιο να απελευθερώσουμε την εκπαίδευση από το κρατικό μονοπώλιο, με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, εύρυθμα και με κανόνες» είπε.

«Δεν ακούσαμε τίποτα για την στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου», σημείωσε, από την πλευρά του, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  και υποστήριξε ότι οι φραγμοί που θα μπουν στο ανοιχτό δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν προωθούν  ούτε τη μόρφωση ούτε την κινητικότητα.

Μάλιστα, σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Πιερρακάκη, ανέφερε: «Η μεν φωνή, φωνή Ιακώβ, αι δε χείρες, χείρες Ησαύ.  Θα νόμιζα πως μιλάει ο Βορίδης αν δεν σας έβλεπα. Κάνετε αναγωγές στο 50 και το 68 για το τι συμβαίνει σήμερα και αυτό  είναι άστοχο».