Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ορκίστηκε σήμερα ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας το στίγμα της αλληλεγγύης στην Πολιτικής της Περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκομωσίας έκανε αναφορά στον Γιώργο Σεφέρη χρησιμοποιώντας τα λόγια που είχε πει στην απονομή του βραβείου Νόμπελ λέγοντας "σ' αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν' αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται".

Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του 2024.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, δίπλα σε κάθε επαγγελματία, δίπλα σε κάθε επιχείρηση, με έργα, με δράσεις, με πράξεις» είπε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «όπως δεν αφήσαμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανέναν πίσω μέσα στην κρίση, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα στην πορεία προόδου και ανάπτυξης που έχουμε βάλει την Κεντρική Μακεδονία».

Ο κ. Τζιτζικώστας περιέγραψε τους τέσσερις άξονες της πολιτικής της Περιφέρειας επισημαίνοντας ότι αυτή θα τρέξει πιο γρήγορα για τη Μακεδονία του 2030, μια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη Μακεδονία.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, επιδίωξή του είναι μια σύγχρονη Μακεδονία με έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, νέες επενδύσεις στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στην καινοτομία, στις εξαγωγές, με νέα σχολεία και έργα αναβάθμισης σε όλα τα νοσοκομεία, το πόσιμο νερό, με δράσεις υποστήριξης εργαζομένων και ανέργων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, που, όπως είπε, θα μπει σε τροχιά υλοποίησης με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος εντός του 2024.

Παράλληλα σημείωσε ότι χτίζεται η έξυπνη Μακεδονία με νέες τεχνολογίες, ψηφιακές υπηρεσίες, κίνητρα έρευνας, χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων και προβολή των μακεδονικών προϊόντων. Οι προσπάθειες της Περιφέρειας στον τομέα του πρασίνου θα περιλαμβάνουν νέα αντιπλημμυρικά έργα, περισσότερα πάρκα και χώρους πρασίνου, την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα και επένδυση στην Κυκλική Οικονομία. Στον κοινωνικό τομέα προβλέπονται δράσεις για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, η λειτουργία 150 Κοινωνικών δομών, η διανομή τροφίμων σε απόρους και η μέριμνα για γυναίκες, έφηβους και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα είναι «Περιφερειάρχης όλων των Μακεδόνων», τόνισε ότι στο νέο Συμβούλιο όλες οι δυνάμεις είναι χρήσιμες, δήλωσε περήφανος που αγωνίζεται για τη Μακεδονία και πρόσθεσε: «σε αυτή την πορεία, δεν μας κινητοποιεί μόνο το καθήκον και η ευθύνη αλλά και η αγάπη για τον τόπο μας και ο πατριωτισμός μας, ο σύγχρονος πατριωτισμός». «Είμαι περήφανος για αυτόν εδώ τον τόπο. Όπως περήφανοι είναι οι Μακεδόνες, που δεν λύγισαν στα δύσκολα, που δεν υπέστειλαν ποτέ τη σημαία, που μαζί ονειρευτήκαμε μία Μακεδονία πιο ισχυρή» υπογράμμισε.

Την ορκωμοσία του Περιφερειάρχη και των περιφερειακών συμβούλων, τέλεσε ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο μητροπολίτης Φιλόθεος ευχήθηκε στον κ. Τζιτζικώστα και στους περιφερειακούς συμβούλους καλή δύναμη στην άσκηση των καθηκόντων τους και να συνεχίσουν να εργάζονται και να αγωνίζονται υπέρ του λαού και του καλού της Περιφέρειας.

28065267
28065268
28065269
28065271

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και thestival.gr