«Το έλλειμμα εργατικών χεριών στην ελληνική οικονομία είναι οριζόντιο και παντού. Η διάταξη για τους μετανάστες την οποία ψηφίζουμε και είναι άπαξ, δεν αφορά καθόλου στο μεταναστευτικό ζήτημα, ούτε είναι ελληνοποιήσεις. Το μεταναστευτικό ζήτημα κρίνεται στα σύνορα και η κυβέρνηση αυτή εφαρμόζει τόσο αυστηρή πολιτική φύλαξης των συνόρων, που όλες οι αριστερές οργανώσεις της Ευρώπης μας κατηγορούν ότι διαπράττουμε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Τόνισε ότι «η Δανία που ακολουθεί την πιο σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη συνέδεσε την παραμονή μεταναστών στη χώρα με την εργασία». «Κάνουμε αυτό που κάνει η Δανία και εκεί είναι σκληρό αντιμεταναστευτικό μέτρο και εδώ μας κατηγορούν ότι δεν φυλάμε τα σύνορα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Με αφορμή την τροπολογία για τους μετανάστες, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Αυτό που περνάω από προχθές είναι από τις πιο δύσκολες πολιτικές δοκιμασίες της ζωής μου. Πρέπει να εξηγήσω την ορθότητα της διάταξης, διότι εάν δεν εξηγηθεί σωστά χρησιμοποιείται από πολιτικούς μου αντιπάλους ως αλλαγή των θέσεών μου για το μεταναστευτικό. Δεν είναι τίποτα από όλα αυτά».

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την αντίδραση Σαμαρά για τη διάταξη για τους μετανάστες

Αναφορικά με την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχολίασε: «Τον Αντώνη Σαμαρά, τον αγαπώ, τον σέβομαι και τον εκτιμώ πέραν της προσωπικής μου φιλίας και ως πολιτική οντότητα. Ο καθένας έχει τις απόψεις του. Αλίμονο, εάν ένας πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να έχει γνώμη. Είμαι εδώ για να πείσω, όχι μόνο τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά τους ανησυχούντες, ότι η διάταξη αυτή δεν θα γίνει pull factor για να έρθουν περισσότεροι. Δεν αφορά αυτούς που έρχονται σήμερα, δεν αφορά σε ελληνοποιήσεις. Μιλάμε για ειδική άδεια εργασίας και διαμονής». 

Ερωτηθείς για το αν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε καταφατικά, λέγοντας: «προφανώς έχουμε επικοινωνήσει».

«Η παρούσα προτεινόμενη διάταξη δεν κάνει ούτε ελληνοποιήσεις, ούτε νομιμοποιήσεις. Άρα, η δήλωση του κ. Μαρινάκη ήταν ορθή. Εμείς συνδέουμε την άδεια εργασίας και την άδεια διαμονής με την ενεργή σύμβαση εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.


Άδωνις Γεωργιάδης: Ακέραια η σύνταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους – Από Πρωτοχρονιά τέλος το «πέναλτι» 30%

Ακέραιο θα δίνεται το ποσό της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχους από την Πρωτοχρονιά και μετά, καθώς τότε αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την κατάργηση της παρακράτησης του 30% του ποσού, όπως ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, επιδιώκεται να αυξηθεί περαιτέρω η νόμιμη και δηλωμένη συμμετοχή στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν.

Παράλληλα, ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση του συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνει τα εξής: «Από την 1η του χρόνου, βάζουμε τέλος στο άδικο “πέναλτι” του 30% για όσους συνταξιούχους επιλέγουν να εργάζονται. Η σύνταξη χωρίς ποινή είναι το πρώτο πράγμα που είπα ότι θα λύσω, όταν έγινα υπουργός Εργασίας. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρούμε τον συνταξιούχο που θέλει να εργαστεί και να παραμείνει ενεργός στην κοινωνία.

Σήμερα, 50.000 συμπολίτες μας που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, συνεχίζουν να εργάζονται και πιστεύω ότι, με τη νέα διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αυτό το νούμερο θα διπλασιαστεί. Το όφελος για την κοινωνία, αλλά πολύ περισσότερο για τον ίδιο τον συνταξιούχο, είναι μεγάλο και είμαι πολύ χαρούμενος που, επί θητείας μου, κατάφερα να δώσω λύση σε αυτό το πάγιο αίτημα των ανθρώπων αυτών.

Με την ψήφιση, λοιπόν, του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αυτόματα, από 1η του έτους 2024, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν ακέραιο όλο το ποσό της σύνταξής τους, χωρίς παρακράτηση και, αντί αυτού, θα τους παρακρατείται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ ΕΦΚΑ, ύψους 10%, από τον μισθό τους, ενώ, σε περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών, η παρακράτηση θα είναι 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που θα επιλέξουν οι ίδιοι».

«Το υπουργείο Εργασίας τους τελευταίους 6 μήνες που έχω την τιμή να είμαι ο πολιτικός του προϊστάμενος, έχει πάρει τα περισσότερα μαζικά μέτρα υπέρ της κοινωνίας», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης. 


Το ποσό που έχαναν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι – Παραδείγματα

Σύμφωνα με παραδείγματα που έχει ήδη δημοσιοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν σημαντικά από τη νέα διάταξη.

Όπως προκύπτει από τα παραδείγματα, συνταξιούχος που εργάζεται και λαμβάνει σύνταξη ύψους 1.200 ευρώ, είχε παρακράτηση ύψους 360 ευρώ, με βάση το ισχύον καθεστώς.

Εάν αυτός ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, με μικτό μηνιαίο μισθό 780 ευρώ, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και η παρακράτηση ύψους 360 ευρώ αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο ύψους 78 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται σε 282 ευρώ μηνιαίως.

Εάν ο ίδιος συνταξιούχος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση, τότε η παρακράτηση, ύψους 360 ευρώ, αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο 169,95 ευρώ×50%=84,98 ευρώ. Το όφελος φτάνει σε 275,02 ευρώ μηνιαίως.