Η πρωινή αποκάλυψη του parapolitka.gr για την τροπολογία της κυβέρνησης αναφορικά με την νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα για τρία χρόνια, προκάλεσε την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, την απάντηση του Παύλου Μαρινάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Δημήτρη Καιρίδη, αλλά και τις αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, το υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του την αποκάλυψη του parapolitika.gr για την τροπολογία, που κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τροπολογία και στην οποία προβλέπεται ότι μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2023 χωρίς άδεια στην Ελλάδα, εδώ και τρία χρόνια, τώρα έχουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί νόμιμη άδειας διαμονής από την Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η τροπολογία προκάλεσε την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά. Με δήλωση του, ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει την αντίθεση του σχετικά με την τροπολογία χαρακτηρίζοντας την «αιφνιδιαστική και λανθασμένη» και ζητά την απόσυρσή της. Υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία «νομιμοποιεί στην πράξη όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια!». «Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα», καταλήγει ο κ. Σαμαράς στην δήλωσή του.

Τροπολογία για μετανάστες: Οι διευκρινίσεις Γωργιάδη στη Βουλή

«Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού ασφαλώς και με προβληματίζει και είναι σεβαστή. Ο κ. Σαμαράς, έχει διαχρονικά πολύ μεγάλη ευαισθησία στα εθνικά θέματα και στα θέματα της εθνικής ταυτότητας κι είναι πάρα πολύ λογικό να εκφράζει τις ανησυχίες του, να υπερασπίζεται τις θέσεις του και είναι δική μας δουλειά ως κυβέρνηση να νομοθετούμε γι αυτό που πιστεύουμε για το καλό του ελληνικού λαού» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Ολομέλειας δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις για την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: 

Πρώτη φορά ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντά και διαφωνεί με τον Αντώνη Σαμαρά

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξήγησε ότι με την ρύθμιση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Τόνισε πως είναι άδικο να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως οπαδός των ανοιχτών συνόρων και τέλος διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν αντιδικεί με τον κ. Σαμαρά και ότι είναι στη διάθεσή του προκειμένου να συζητήσουν για τη ρύθμιση.

Να σημειωθεί ότι αν και ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ανοιχτά στην Βουλή στην Βουλή ότι δεν πήγε να απαντήσει στον αγαπημένο του Αντώνη Σαμαρά, τελικά… απάντησε! «Η παρέμβαση μου δεν είναι απάντηση στον αγαπημένο μου Αντώνη Σαμαρά που του έχω λατρεία, είναι γνωστό αυτό» είπε χαρακτηριστικά. «Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Δεν ισχυρίζομαι ότι η διάταξη θα λύσει το πρόβλημα. Μια ασπιρίνη είναι. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με μόνιμες μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό με χώρες που θα συνάψουμε διακρατικές συμφωνίες», επισήμανε ο υπουργός, λέγοντας ότι κάνει επαφές γι’ αυτές, προκειμένου να φέρουν εργάτες.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: 

Μαρινάκης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής»

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ALPHA, σημείωσε πως πρόκειται για μια διάταξη που θα εφαρμοστεί εφάπαξ. «Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη», τονίζει, σημειώνοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο καταγράφονται και ταυτοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα μας και δεν είναι καταγεγραμμένοι, κάτι που βοηθάει στην ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη».

«Γίνεται σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, έχει γίνει και πολλές φορές και στη χώρα μας για πολλούς περισσότερους ανθρώπους και όχι με τόσο αυστηρά κριτήρια», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι η ρύθμιση αφορά σε περίπου 28.000 μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Καιρίδης:« Χρειάζεται να μπει τάξη, να γυρίσουμε σελίδα»

Παρά τις αντιδράσεις μέρους της αντιπολίτευσης αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που έφερε την Παρασκευή στη Βουλή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης είπε πως «οι ροές μειώθηκαν, καταφέραμε και τις ελέγξαμε. Δεν υπάρχει αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο ωστόσο άπαξ και για κάποιους μήνες δίνουμε το δικαίωμα σε αυτούς που ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα, οι οποίοι επί το πλείστον δεν ήρθαν παράνομα, απλά έληξαν οι άδειες διαμονής τους. Εμείς ερχόμαστε και λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους αφού ήταν εδώ επί τρία χρόνια να εργαστούν. Γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε αυτά τα άτομα. Χρειάζεται να μπει τάξη, να γυρίσουμε σελίδα, να ταυτοποιήσουμε όσους είναι εδώ και να ενισχύσουμε την αγορά εργασίας που πάσχει».

Απαντώντας εμμέσως στη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Καιρίδης σχολίασε πως «τροποποιήσαμε ρύθμιση της κυβέρνησης Σαμαρά του 2014», υπενθυμίζοντας πως και η κυβέρνησή του είχε φέρει αντίστοιχη ρύθμιση.

«Δεν νομιμοποιούμε κανέναν. Βάζουμε στο δρόμο όλους αυτούς τους ανθρώπους αν πληρούν τις προϋποθέσεις να παραμείνουν. Είναι λάθος η έκφραση νομιμοποίηση. Δεν δίνουμε ιθαγένεια ή μόνιμη διαμονή, ούτε να φέρουν τις οικογένειές τους εδώ. Υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες γης και γενικά. Δεν θέλουμε αδήλωτη εργασία για αυτούς τους ανθρώπους, να τους καταγράψουμε και να ξέρουμε ποιοι είναι», ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

«Υπάρχει φάρος προσέγγισης μεταναστών. Είναι η βόρεια Ευρώπη. Η χώρα μας είναι πέρασμα. Έρχονται εδώ όχι γιατί θέλουν να μείνουν αλλά γιατί θέλουν να πάνε στην Γερμανία», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: 

Τροπολογία για μετανάστες: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής, με μεν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καλούν την κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει για δε τους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης να συνομολογούν στην άποψη του πρώην πρωθυπουργού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει με την τροπολογία, καθώς είναι στη σωστή κατεύθυνση ενώ διερωτήθηκε σχετικώς με τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά αν υπάρχει στην ΝΔ πλειοψηφία αυτής της άποψης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, έκανε λόγο για ανάγκη να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην δοθεί λάθος μήνυμα ότι η διέλευση είναι ελεύθερη στη χώρα αλλά να δοθεί λύση χωρίς φοβικότητα και με κανόνες όπως ζητούν οι παραγωγικές περιοχές.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, πηγές του κόμματος αναφέρουν ότι είναι θετικοί προς τη τροπολογία της κυβέρνησης, ωστόσο θα του δυο προϋποθέσεις να μην χαθεί η άδεια παραμονής των μεταναστών και το κράτος να διαφυλάξει τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Κριτική για την χρήση της λέξης λαθρομετανάστες άσκησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Διεκδικείτε αυτό που έκανε και η Χρυσή Αυγή, να μιλάτε για κατώτερους ανθρώπους… να περηφανεύεστε και ουσιαστικά κομπάσατε για τα push backs».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας είπε χαρακτηριστικά: «Τι λέμε τώρα εμείς εδώ; Ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Επειδή ο τζάμπα μάγκας πέθανε, να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον προϋπολογισμό και να παραιτηθούν».

Ο πρόεδρος της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιός, δήλωσε ότι η πατρίδα μας καθίσταται η πιο ελκυστική χώρα για τους λαθρομετανάστες.

«Την ώρα που οι νέοι μας είναι στο εξωτερικό και έχουμε το λεγόμενο brain drain και δεν υπάρχουν εργάτες γης αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τους Έλληνες ανέργους και να πάνε να δουλέψουν στη γη προτιμάει να δίνει άδεια παραμονής και θέσεις εργασίας σε αλλοδαπούς» δήλωσε ο βουλευτής των Σπαρτιατών, Πέτρος Δημητριάδης.