Η τροπολογία για τους μετανάστες δεν προβλέπει ελληνοποιήσεις, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, σημειώνοντας παράλληλα πως η χώρα έχει τρομακτικές ανάγκες στον παραγωγικό τομέα.

Ακόμα, τόνισε ότι είχαν μηδενικό αποτέλεσμα οι επανειλημμένες προσπάθειες και τα κίνητρα να βρεθούν εργάτες γης.

Όσον αφορά στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σχετικά με το εν λόγω νομοσχέδιο, ο Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε πως δεν μπορεί να τον ερμηνεύσει.

Σημείωσε πως οι μετανάστες δεν έχουν προορισμό την Ελλάδα, αλλά η χώρα μας είναι πέρασμα.

*Διαβάστε εδώ: Βουλή: Προς συζήτηση σήμερα η τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες, την Τετάρτη η ψήφιση - Οι αντιδράσεις εντός ΝΔ και η στάση Σαμαρά


Πάνος Τσακλόγλου: Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο φέρνει μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο Πάνος Τσακλόγλου επισήμανε ότι κάνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης, περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα διατάξεων που αφορούν κοινωνικό- ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά και διευκολύνσεις σε όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις κύριας ασφάλισης, είπε ότι είναι 25 με 30 χιλιάδες, ενώ σημείωσε ότι 15.000 από αυτές τις συντάξεις θα εκκαθαριστούν αυτόματα.

Τέλος, επανέλαβε πως την επόμενη τριετία δεν θα γίνει καμία αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης.


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Πάνου Τσακλόγλου στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υφυπουργός εργασίας, κος Πάνος Τσακλόγλου, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με την τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες, είπε: «Η μεγάλη συζήτηση η οποία γίνεται είναι τα περί ελληνοποιήσεων κ.ο.κ δεν προβλέπει κάτι τέτοιο η συγκεκριμένη τροπολογία. Από την άλλη γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε τρομακτικές ανάγκες στον αγροτικό τομέα, κάναμε επανειλημμένες προσπάθειες, συντονισμένες και σε πολύ διαφορετικά μέτωπα, από το υπουργείο Εργασίας για να κινητοποιήσουμε είτε μακροχρόνια άνεργους είτε να δώσουμε κίνητρα για να πάνε άτομα να εργαστούν στους τομείς αυτούς, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Το δεύτερο πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στην σκιά δηλαδή αυτό που πάμε να κάνουμε είναι να τους φέρουμε από τη μαύρη εργασία στην νόμιμη εργασία, να πληρώσουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, να πληρώσουν φόρους και να γνωρίσουμε τι γίνεται».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Σαμαρά ότι με την τροπολογία αυτή η Ελλάδα θα γίνει φάρος προσέλκυσης μεταναστών, ο Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε: «Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τον κ. Σαμαρά. Γνωρίζουμε ότι πολλοί από τους μετανάστες οι οποίοι περνάνε και στη χώρα μας ότι τελικός στόχος τους δεν είναι να μείνουν στη χώρα μας αλλά να πάνε σε άλλες χώρες. Η Ιταλία έχει μόνιμη ρύθμιση αυτό που εμείς έχουμε για τα 7 χρόνια αυτοί το έχουν για 2 χρόνια οπότε νομίζω ότι κατ’ αυτό τον τρόπο γινόμαστε εμείς φάρος για παράδειγμα τη στιγμή που η διπλανή μας χώρα και πλουσιότερη είναι και πιο ευέλικτη νομοθεσία έχει σε αυτό το σημείο... Εγώ προσωπικά δεν θα συμφωνούσα με αυτή τη δήλωση».

Όσον αφορά στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, επισήμανε: «Κάνει μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης δηλαδή εκμοντερνίζει όλο αυτό το θεσμό ο οποίος βασίζεται στη συλλογική εθελοντική συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση. Το δεύτερο είναι ότι έχει μια πολύ μεγάλη γκάμα διατάξεων οι οποίες αφορούν κοινωνικοασφαλιστικά ζητήματα. Είναι δηλαδή αυτά που διευκολύνουν την απασχόληση των συνταξιούχων, ειναι αυτά που ενοποιούν τους κανόνες για την παροχή επικουρικής σύνταξης ώστε να δοθούν ταχύτερα οι επικουρικές συντάξεις, είναι εκείνο το οποίο δίνει επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, έχει το επίδομα στα όσα άτομα έχουν προσωπική διαφορά. Παρέχει επίσης διευκόλυνση σε ανθρώπων οι οποίοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις, είπε: «Αυτή τη στιγμή για κύρια ασφάλιση το νούμερο είναι ανάμεσα στις 25 με 30 χιλιάδες αλλά και από αυτές περίπου οι μισές είναι είτε περιπτώσεις οι οποίες βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα ή μπορεί να είναι συντάξεις αυτές που λέμε οιονεί απορριπτικές δηλαδή κανονικά θα έπρεπε να τις απορρίψει ο ΕΦΚΑ βλέπουμε ότι λείπουν κάποια χαρτιά και λέμε φέρε και αυτά τα χαρτιά για να μην κλείσουμε το φάκελο. Για επικουρική είναι λίγο παραπάνω από 40 χιλιάδες».

Τέλος, αναφορικά με τα όρια συνταξιοδότησης, ο Πάνος Τσακλόγλου σημείωσε: «Ο νόμος λέει ότι είναι στα 67 για πλήρη σύνταξη αν έχεις 40 χρόνια ή για μειωμένη αν θέλεις να βγεις τότε και στα 67 ασχέτως ορίων ηλικίας, λέει ότι αναπροσαρμόζεται ανά τριετία. Είναι τελείως ξεκάθαρό ότι την επόμενη τριετία δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση σε αυτά τα όρια ηλικίας».