«Ο κλάδος της πληροφορικής, της τεχνολογίας έχει γίνει ένα με το ελληνικό Δημόσιο και έχει γίνει αναπόσπαστος συνεργάτης σε αυτήν την πρωτοπορία που δείχνει η χώρα μας στο κομμάτι αυτό», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΠΕ για την ψηφιακή οικονομία, το Digital Economy Forum 2023 και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr «σήμερα θα κλείσει τα 100.000 ερωτήματα», επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει πεδίο στην ελληνική δημόσια διοίκηση που δεν θα χρειαστεί στήριξη, βοήθεια και επιτάχυνση από τεχνητή νοημοσύνη».

Η τεχνολογία μπορεί να μας βγάλει μπροστά, είπε ο Δ. Παπαστεργίου.

«Η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό "θερμοκήπιο" ανάπτυξης νέων ιδεών. Η τεχνολογία είναι κάτι το οποίο μπορεί να μας βγάλει μπροστά», επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου και τόνισε ότι το 11% των κορυφαίων προγραμματιστών στο ΑΙ μέχρι το 2021 ήταν άνθρωποι, οι οποίοι πέρασαν από τα ελληνικά πανεπιστήμια, «οπότε εικάζουμε ότι προφανώς θα ήταν Έλληνες, άρα αυτήν την παρακαταθήκη οφείλουμε να την κρατήσουμε».

Έκανε ακόμα λόγο για σημαντικά έργα ψηφιοποιήσεων. «Την ώρα αυτή ψηφιοποιούμε αρχεία στο Κτηματολόγιο, στη δικαιοσύνη (όπου οι δικαστές παλεύουν με τόνους χαρτιών), στην υγεία», αλλά και στον τομέα της πολιτικής προστασίας, αναφερόμενος στην δοκιμαστική λειτουργία συστημάτων ΑΙ για την πυρανίχνευση.

Μιλώντας για την εφαρμογή εργαλείων ΑΙ και στο φορολογικό σύστημα τόνισε ότι «μπορούν να μας πάνε σε ένα πιο αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας, των μεταφορών (πώς θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε από το βάσανο μεγάλων κεντρικών οδών), της άμυνας της χώρας, της ασφάλειας των πολιτών, της ακριβέστερης απονομής των συντάξεων, ακόμη και στον πολιτισμό πώς θα μπορέσουμε να τον κάνουμε ακόμη πιο εντυπωσιακό και διαδραστικό». Ο κ. Παπαστεργίου έθιξε και το κομμάτι της ενημέρωσης, καθώς όπως υπογράμμισε «είναι πολύ σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε πλέον την ενημέρωση να την βάλουμε σε ένα σωστό πλαίσιο για να διαφυλάξουμε τις υποδομές μας».

Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα πρόσθεσε ότι «πρέπει να φτιάξουμε και τις υποδομές, γιατί φοβάμαι ότι ψηφιοποιούμε πιο γρήγορα από τους server που έχουμε και το data center που έχουμε για να αποθηκεύσουμε τα δεδομένα αυτά. Όλα αυτά τα δεδομένα θέλουν ταχύτητες για να διακινηθούν, πρέπει να ανοιχτούμε και να φτιάξουμε τις υποδομές που έχει ανάγκη η χώρα τόσο για το δημόσιο όσο για τον ιδιωτικό τομέα».

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για υποδομές ευρυζωνικότητας, smart readiness, για υπέργεια δίκτυα οπτικών ινών. Κλείνοντας ο υπουργός, μίλησε για ένα «συγκλονιστικό 2024, κυβέρνηση και ιδιωτικός τομέας μπορούμε να κάνουμε θαύματα, για αυτά τα θαύματα στην Ευρώπη πλέον έχουμε αφήσει παρακαταθήκη, η Ελλάδα πλέον είναι υπόδειγμα κι όλο αυτό γίνεται χάρη στην κοινή πορεία, τη συνεργασία και δουλειά που κάνουμε με όλον το κλάδο πληροφορικής».