Η ρύθμιση για τους μετανάστες έχει στον πυρήνα της θέματα δημόσιας και εσωτερικής ασφάλειας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή "Εκείνη και Εγώ" με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης. Πρόσθεσε, δε,  πως με αυτή τη ρύθμιση "προχωράμε σε ταυτοποίηση ανθρώπων που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα"…

Σε ό,τι αφορά, δε, την κομματική πειθαρχία που καλείται να επιδείξει η ΝΔ σε σχέση με την ψήφιση της ρύθμισης, απάντησε πως είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία της Βουλής και των κομμάτων.


Ο Θανάσης Κοντογεώργης μεταξύ άλλων τόνισε:


Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την απόφαση του κ. Γεραπετρίτη για το ζήτημα με την ροζ ελληνική σημαία, ο Θανάσης Κοντογεώργης είπε πως "χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες και ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτή την υπόθεση υπάρχει στα σύμβολά μας μια ιερότητα και μια βαρύτητα ειδικά όπως βλέπω ότι φιλοξενήθηκε μια συγκεκριμενη έκθεση μέσα σε ένα δημόσιο κτήριο, στο ελληνικό προξενείο. Προφανώς όλα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη και από το υπουργείο Εξωτερικών και πήρε αυτές τις αποφάσεις".

Με αφορμή την τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες, είπε πως "πρόκειται για μια πολιτική η οποία έχει στον πυρήνα της θέματα δημόσιας και εσωτερικής ασφάλειας γιατί προχωράμε σε μια διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης των ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν αυτή τη στιγμή νομιμοποιητικά έγγραφα για την παρουσία τους στη χώρα. Για τους ανθρώπους που ήδη βρίσκονται στη χώρα και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τριετία αυτή η άδεια θα συνδέεται με μια βεβαίωση εργασίας. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να δουλεύουν και αντιλαμβάνεστε ότι πέραν της τακτοποίησης και της δημόσιας ασφάλειας προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε και την αδήλωτη και τη μαύρη εργασία και τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που αυτή προκαλεί".

Και πρόσθεσε πως "όσο εργάζονται συναρτάται αυτή η άδεια με την βεβαίωση εργασίας, αν λείψει αυτή η προϋπόθεση προφανώς μετά κινούνται οι διαδικασίες όπου είναι εφικτή η επιστροφή τους".

Ερωτηθείς γιατί η ΝΔ θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας στη σημερινή ψηφοφορία, είπε πως "η κομματική πειθαρχία είναι συνυφασμένη και με τη λειτουργία της Βουλής αλλά βέβαια και των πολιτικών κομμάτων επομένως είναι μια διαχρονική και αυτονόητη διαδικασία".

"Αυτό δεν θα ισχύει για τον κ. Σαμαρά" ήταν η επόμενη ερώτηση, με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ να απαντά πως "ο πρώην πρωθυπουργός έχει συγκεκριμένες απόψεις για ειδικότερα θέματα και εξαιρείται αυτής της διαδικασίας ως πρώην πρωθυπουργός".

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν νέα έκτακτα βοηθήματα εφόσον χρειαστούν, ο κ. Κοντογεώργης είπε πως "αυτό δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα για δύο λόγους πρώτον γιατί από 01/01 εφαρμόζεται ένα νέο πλαίσιο ενισχύσεων γιατί η βασική ας στρατηγική είναι η μόνιμες ενισχύσεις του εισοδήματος. Επομένως και στο δημόσιο τομέα και στο κομμάτι του ενιαίου μισθολογίου που για πρώτη φορά υστέρα από 14 χρόνια έχουμε αυξήσεις και βέβαια με τις συντάξεις αλλά και στον ιδιωτικό τομέα είχαμε αύξηση στον κατώτατο μισθό, θα υπάρξει και μια νέα αύξηση το ’24, έχουμε την ενεργοποίηση των τριετιών επομένως προσπαθούμε με μόνιμα διαθρωτικά μέτρα να ενισχύσουμε όσο μπορούμε το εισόδημα των πολιτών.

Και ταυτόχρονα ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τους περιορισμούς κάθε φορά που δημιουργείται περίσσευμα από την ανάπτυξη γιατί αυτός είναι ο στόχος για να συγκλίνουμε και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες χρειάζεται η οικονομία μας να πηγαίνει καλύτερα όπως και πήγε καλύτερα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίζει να πηγαίνει ώστε να έχουμε τη δυνατότητα περαιτέρω ενισχύσεων. Επομένως αυτό είναι συνάρτηση των βασικών δημοσιονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών, η δική μας προσπάθεια είναι να συντηρήσουμε μακροπρόθεσμη διατηρήσιμη ανάπτυξη ώστε να μπορούμε συνέχεια να υπάρχει μια αύξηση και στο μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα αλλά βέβαια και στο δημόσιο τομέα".