Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι στο Ανάκτορο Αλ-Ιτιχάντιγια.



Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τα συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Αιγύπτου για την επανεκλογή του και υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής σχέσης των δύο κρατών για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Μετέφερε επίσης τις ευχαριστίες εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποστολή ελικοπτέρων Σινούκ στην Ελλάδα το προηγούμενο καλοκαίρι, προκειμένου να συμβάλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ακολούθως ο κ. Δένδιας μεταβεί στο Υπουργείο Άμυνας στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, Στρατηγό Μοχάμεντ Ζακί.



Μετά τη συνάντηση ο Έλληνας ΥΠ.ΑΜ δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στο Κάιρο όπου κατ’ αρχάς, έγινα δεκτός από τον Πρόεδρο El-Sisi και μετά είχα τη χαρά να συναντήσω τον ομόλογό μου, τον Στρατηγό Ζάκι.



Κατά τις συνομιλίες μας επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Eίχα μάλιστα την ευκαιρία, κατόπιν της σχετικής εντολής που έλαβα από τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Μητσοτάκη, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ελ-Σίσι και τον ομόλογό μου, για τη βοήθεια που η αιγυπτιακή πλευρά προσέφερε στην Ελλάδα κατά τις πυρκαγιές το τελευταίο καλοκαίρι, στέλνοντας ελικόπτερα Σινούκ.



Μάλιστα, συζητήσαμε την παρουσία των Σινούκ στην Ελλάδα και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2024, ώστε να είναι εκεί για να αποτρέψουν πιθανούς κινδύνους, παρόμοιους με αυτούς που ζήσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι.

Κατά τα λοιπά, η επίσκεψη επιβεβαίωσε, όπως είπα, το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μας. Επίπεδο το οποίο τα τέσσερα τελευταία χρόνια διαρκώς βελτιώνεται, ξεκινώντας από το 2020 όταν εδώ, στο Κάιρο, μαζί με το φίλο μου Σάμεχ Σούκρι, είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε τη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Αιγύπτου και Ελλάδας.

Μιας Συμφωνίας που αποτελεί παράδειγμα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και που βοήθησε στην σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Θέλω με αυτή την ευκαιρία να υπογραμμίσω τον ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου στην προάσπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στον αραβικό κόσμο, σε μια περιοχή που και εμείς, η Ελλάδα, διαδραματίζουμε έναν σταθεροποιητικό επίσης ρόλο.

Όπως είναι φυσικό συζητήσαμε για όλα τα ευρύτερα προβλήματα, για το Σουδάν, για τη Λιβύη, για την κατάσταση στη Γάζα, για την ανάγκη να υπάρξει ανακωχή και να προστατευτεί η ζωή των αμάχων.

Συζητήσαμε και για όλες τις προκλήσεις και απειλές, για την ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας, αλλά βέβαια πάντοτε υπό μία προϋπόθεση: Την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Είχαμε επίσης τη δυνατότητα να προτεραιοποιήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος.

Επίσης, συμφωνήσαμε να διευρύνουμε το πλαίσιο των μεταξύ μας ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μας.

Ήταν μεγάλη μου χαρά που βρέθηκα σήμερα εδώ στο Κάιρο και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να πω και δημοσίως ότι προσεκάλεσα τον Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, να μας επισκεφθεί προσεχώς στην Αθήνα και θα είναι μεγάλη μου χαρά να τον υποδεχθώ».



Ακολούθως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στον Τάφο του Προέδρου Σαντάτ στο Κάιρο, όπου θα κατέθεσε στέφανο.



Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε στη συνέχεια την Αλεξάνδρεια, όπου θα γίνει δεκτός από την ΑΘΜ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ στο Πατριαρχείο.