«Πριν από την αποκάλυψη του parapolitika.gr, η τροπολογία για τους μετανάστες δεν είχε πολιτικό ενδιαφέρον», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας για το «καυτό» ζήτημα και τον Αντώνη Σαμαρά, επισήμανε πως «έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, ο 
βουλευτής δεν μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα». Τόνισε μάλιστα πως έχει τεράστια πολιτική διαδρομή, έχει γίνει πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός κράτους. Απέρριψε ότι πίσω από τις απόψεις Σαμαρά βρίσκονται οικονομικά συμφέροντα ή ότι αντιδρά γιατί δεν είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά την κομματική πειθαρχία, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως δεν υπάρχει κάποιος βουλευτής που να ψήφισε εις βάρος της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως δεν είναι λογικό ένας υπουργός να καταψηφίζει νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο υπουργός είπε πως η τεκνοθεσία έχει πολλές παραμέτρους και συνέστησε υπομονή μέχρι το νομοσχέδιο. Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η κυβέρνηση κινδυνεύει να αποκτήσει αλαζονικά χαρακτηριστικά και να σταματήσει να ασχολείται με τα προβλήματα των πολιτών…

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει σύγκρουση διαρκείας με τον κ. Σαμαρά:
Ο κ. Σαμαράς έχει κάνει μια τεράστια πολιτική διαδρομή, έχει φτάσει να γίνει πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός του κράτους είναι προφανές ότι ένας άνθρωπος με αυτή την πολιτική διαδρομή και με αυτά τα αξιώματα έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, δεν σημαίνει ότι οι απόψεις του πρέπει να είναι πάντα σύμφωνες 100% με του Κυρ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί ο κάθε βουλευτής να έχει τα ίδια δικαιώματα με έναν πρώην πρωθυπουργό άρα ο κ. Σαμαράς από τη θέση που βρίσκεται και τη διαδρομή που έχει διανύσει μπορεί να έχει ένα περιθώριο ελευθερίας μεγαλύτερο από έναν απλό βουλευτή και να εκφράζει τη γνώμη του και αυτό γίνεται και θα ξαναγίνει ενδεχομένως, δεν χάλασε ο κόσμος!

Έχω επικοινωνήσει με τον κ. Σαμαρά, έχουμε ανταλλάξει ευχές, έχουμε μιλήσει λίγο για την τροπολογία. Έχουμε μια διαφωνία επ’ αυτού του θέματος τι να κάνουμε! Προφανώς μιλάμε μεταξύ μας ο σεβασμός μου και η φιλία μου με τον κ.Σαμαρά είναι ανυποχώρητη.

Αναφορικά με αυτά που ακούγονται ότι η διαφωνία του κ. Σαμαρά στην τροπολογία εδράζεται από το γεγονός ότι δεν προτάθηκε για πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά άλλους ότι κρύβονται οικονομικά συμφέροντα: Είναι τελείως λάθος όσοι λένε όλα αυτά και πρέπει να μην δώσουμε άλλο πάτημα στη συνωμοσιολογία. Το μεταναστευτικό είναι μια διαχρονική αγωνία του κ. Σαμαρά, είναι συνεπής σε μια γραμμή που έχει «πολύ σκληρή».

ΔΗΜ: Ούτε είναι οικονομικά συμφέροντα όπως μας είπε ο κ. Καρατζαφέρης

Δεν υπάρχουν αυτά. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε και χθες με την ψήφο του μια πάγια άποψη που έχει όλα τα χρόνια που μιλάει και ως πρώην πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να την πει. Από την ώρα που έγινε η πρώτη δημόσια συζήτηση που ανήρτησαν τα Παραπολιτικά και μετά τη δήλωση του κ. Σαμαρά υπήρχε πράγματι στην ΚΟ της ΝΔ, πιστεύω και στην κοινωνία μια πολύ μεγάλη ανησυχία για αυτή την τροπολογία όσο όμως περνάγανε οι ώρες και εξηγούσαμε με τον κ.Καιρίδη τις λεπτομέρειες της τροπολογίας τόσο αυτές οι ανησυχίες μειώνονταν.

Αναφορικά με τους βουλευτές που διαφώνησαν με την τροπολογία αλλά λόγω κομματικής πειθαρχίας υπερψήφισαν: Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα ζήτημα που σηκώνει πολύ εύκολα παρανοήσεις και εντάσεις. Στην Γαλλία ο Μακρόν δεν μπόρεσε να περάσει μια αντίστοιχη μεταρρύθμιση, εδώ στην Ελλάδα η αντίστοιχη πολιτική Μητσοτάκη πέρασε με 262 ψήφους τι συζητάμε το αν κάποιοι βουλευτές είχαν ενστάσεις!

ΔΗΜ: Συζητάμε αν αυτοί οι βουλευτές είναι μελλοντικό πρόβλημα για τη ΝΔ

Αν ένας βουλευτής θεωρεί ότι ένας νόμος που καλείται να υποστηρίξει θα βλάψει την πατρίδα του είναι υποχρεωμένος να τον καταψηφίσει. Εγώ προσωπικά αν μου πουν ψήφισε κάτι που εγώ πιστεύω ότι θα βλάψει την Ελλάδα θα ψηφίσω αυτό που πιστεύω καλό για την Ελλάδα. Αυτό έκανα το 2012 όταν τότε ο ΛΑΟΣ μου είπε να καταψηφίσω το PSI, εγώ είπα ότι δεν μπορώ γιατί το θεωρώ καλό για την Ελλάδα το ψήφισα, διεγράφην, παραιτήθηκα από υπουργός, παραιτήθηκα από βουλευτής και πούλαγα βιβλία μέχρι να επανεκλεγώ. Αν πιστεύεις ότι κάτι βλάπτει την πατρίδα σου είναι αδιανόητο να επιλέγεις το κόμμα από την πατρίδα. Αν έχεις επιμέρους ενστάσεις δηλαδή θα το ήθελες κάπως αλλιώς γραμμένο αλλά δεν το θεωρείς και τόσο φοβερό εκεί βεβαίως θα πειθαρχήσεις στην κομματική πειθαρχία. Δεν πρόκειται να ρίξεις μια κυβερνηση επειδή έχεις νομοτεχνικές διαφωνίες. Αυτού του τύπου οι ενστάσεις ήταν χθες, αν ήταν οι πρώτες προφανώς οι βουλευτές αυτοί δεν θα είχαν πειθαρχήσει. Εγω δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένας που πιστεύει ότι χθες ψήφισε εις βάρος της Ελλάδος.

Όταν ο υπουργός είναι και βουλευτής προφανώς ως βουλευτής αντιμετωπίζεται η ψήφος του με τον ίδιο τρόπο με τους συναδέλφους του βουλευτές. Αν με ρωτάτε τη γνώμη μου αν είναι λογικό ένας υπουργός να καταψηφίζει ένα νομοσχέδιο της κυβερνήσεως δεν είναι πολύ λογικό διότι η κυβέρνηση είναι ένα ενιαίο σώμα.

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει υπέρ του γάμου των ομοφύλων: Το αν κάποιος ψηφίζει ή δεν ψηφίζει ένα νομοσχέδιο είναι παράλογο να το δηλώνει πριν δει το σχέδιο νόμου διότι μια απλή λεπτομέρεια μπορεί να σε οδηγήσει σε ένα νομοσχέδιο που συμφωνείς τελικά να το καταψηφίζεις ή αντιστρόφως μια λεπτομέρεια σε ένα νομοσχέδιο που ήθελες να καταψηφίσεις τελικά να σε πείσει να ψηφίσεις. Για αυτό και εγώ είπα ότι όταν δω ποιο είναι το σχέδιο νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση για αυτό το θέμα και το διαβάσω θα πω τη γνώμη μου.

Ερωτηθείς αν φοβάται απώλειες από τα δεξιά της ΝΔ: Εγώ αισθάνθηκα στο διάλογο με τα δεξιότερα της ΝΔ κόμματα απολύτως ιδεολογικά κυρίαρχος. Δεν είχαν κανένα σοβαρό επιχείρημα. Η κυβέρνηση κινδυνεύει μόνο από το αν αποκτήσει αλαζονικά χαρακτηριστικά και παύσει να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων.

Αναφορικά με την τροπολογία για το Δήμο Αθηναίων: Κατάλαβα ότι γίνεται πάλι μια φασαρία χωρίς λόγο. Αυτό που διαρρέεται ότι η κυβέρνηση το έκανε για να καλύψει ατασθαλίες του Μπακογιάννη είναι χυδαίο. Πρώτα απ’ όλα αν αλλάξεις τον πρόεδρο ή τον διευθύνων σύμβουλο μιας εταιρείας δεν μπορείς να προκαλέσεις διαχειριστικό έλεγχο είτε εισαγγελικό έλεγχο; Είναι χυδαίο αυτό που διαρρέουν.