Στην εξειδίκευση των μέτρων για την οπαδική βία προχώρησε ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού εξειδικεύει τα μέτρα για την οπαδική βία, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.


Βασικά σημεία από την τοποθέτηση του Γιάννη Βρούτση


7 καίριες παρεμβάσεις, στη μάχη θέλουμε συμμάχους όλους σας, θέλουμε την ίδια την κοινωνία
Νομοσχέδιο που συνθέτει και έχει την κοινή προσπάθεια του Υπ.Προ.Πο, Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Δικαιοσύνης και Αθλητισμού

Α) Λέσχες: Έχει καταστρατηγηθεί πλήρως το θέμα των Λεσχών. Το πρώτο μέτρο είναι μία Λέσχη ανά έμβλημα, οτιδήποτε άλλο θα κλείνει. Θα προσπσαθήσουμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία τους με εκλεγμένα ΔΣ, η ΠΑΕ θα έχει την καθολική ευθύνη για αυτές και θα καθίσουν στο τραπέζι ως θεσμικοί συνομιλητές με το Υπουργείο Αθλητισμού. Θα δημιουργηθεί Ομοσπονδία Λεσχών που θα εκπροσωπηθεί και στην Ευρώπη.

Β) Κάμερες: Η προσπάθεια απέτυχε, γιατί το θεσμικό πλαίσιο ήταν ελλιπές. Φέρνουμε ένα νέο πλαίσιο εφαρμόσιμο, που θα δσιασφαλίζει ότι όλα τα γήπεδα θα ελέγχονται με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, και θα βλέπουν και τα αποδυτήρια. 2 ημέρες πριν, η Αστυνομία θα ελέγχει το σύστημα και θα στέλνει τα αποτελέσματα του ελέγχου στην ΔΕΑΒ. Αν ο έλεγχοε έχει καλώς, θα γίνει με φιλάθλους ο αγώνας, αλλιώς θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας θα επανελέγχει την ημέρα του αγώνα τις κάμερες, αν δεν έχει καλώς, ο επόμενος αγώνας θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.
Γ) Αναμόρφωση της ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας): Θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, θα είναι ολιγομελές όργανο από 5 άτομα (με νομικούς, δικαστικούς και αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.). Αυτοί θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για να λαμβάνονται οι αναγκαίες αποφάσεις. Δημιουργείται Ηλεκτρονική Πλατφόρμα υποστήριξης του έργου της, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.
Δ) Ενίσχυση πειθαρχικών μέτρων: Εκτός από τα μέτρα που λαμβάνονται εκτός υπ. Αθλητισμού, θα πάρουμε ορισμένα μέτρα αμιγώς αντικειμενικά, χωρίς όρους επιλογής, θα είναι αντικειμενικά και στοχευμένα. Και εδώ η ΔΕΑΒ θα είναι καθοριστική. Στο πρώτο επίπεδο, ποινές οικονομικού χαρακτήρα, στο δεύτερο ποινές χωρίς θεατές και στο τρίτο οι ποινές πολλαπλασιάζονται. Δέσμια αρμοδιότητα για τα όργανα να λάβουν αποφάσεις. Μακάρι να μην υπάρξει ανάγκη να εφαρμοστεί ποτέ. Αν υπάρξει παράβαση, οι ποινές θα επιβάλλονται αμέσως.
Ε) Ρήτρα παραβατικότητας: Θα υπάρχει οικονομικό αντίτιμο, για τα χρήματα μέσα από τη φορολογία του στοιχήματος που λαμβάνουν οι ΠΑΕ θα υπάρξει ποσοστό παρακράτησης, με το ποσό να πηγαίνει σε υποδομές.
ΣΤ) Ηλεκτρονικό εισιτήριο –Ταυτοποίηση: Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια θα τελεσφορήσει τώρα. Πλέον, στο κινητό τηλέφωνο θα υπάρχει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα διασταυρώνεται με την ταυτότητα, επίσης μέσω κινητού. Θα λύσουμε ένα γόρδιο δεσμό. Θα ξέρουμε ποιος μπαίνει στο γήπεδο, το όνομα και τη θέση του. Η Αστυνομία φυσικά δεν θα είναι απούσα, αλλά οι δυνάμεις για την ταυτοποίηση των εισιτηρίων θα είναι πολύ λιγότερες. Το σύστημα αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα είναι μια αυτόματη και αδιάβλητη διαδικασία, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου από φυσικό πρόσωπο, μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο του κατόχου εισιτηρίου. Χρήστες της εφαρμογής θα είναι τα φυσικά πρόσωπα που εκδίδουν εισιτήριο για τους ίδιους και τα ανήλικα τέκνα τους, ενώ προϋπόθεση για τους χρήστες είναι η καταχώρηση των στοιχείων τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ)
Ζ) Παρέμβαση για την υλοποίηση της Συνθήκης Saint-Denis

Βρούτσης: Να σπάσει το απόστημα της βίας


Ειδικότερα, ο Γιάννης Βρούτσης είπε μεταξύ άλλων:

«Bρισκόμαστε σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή της οπαδικής βίας. Μάστιγα και πληγή που μολνει τον αθλητισμό και τις αξίες του, που διώχνει τον κόσμο από τα γήπεδα, που οπλίζει τα χέρια νέων ανθρώπων σε δολοφονίες και σκοτώνουν.Ο αθλητισμός μας έχει ταλαιπωρηθεί βάναυσα και απαξιωθεί από συμπεριφορές χούλιγκανς που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση του χώρου για λόγους που προφανέστατα εξυπηρετούν αλλότρια με τον αθλητισμό συμφέροντα.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις από ακραία κρούσματα βίας των χούλιγκανς, με τη δολοφονία του νεαρού Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη το 2022, πολλά αιματηρά επεισόδια σε προγραμματισμένα ραντεβού και μία ακόμα σοκαριστική δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, οπαδού της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, με ντου εγχώριων και εισαγόμενων ταγμάτων εφόδου, τολμώ να τα χαρακτηρίσω.
Αυτό το απόστημα που βρίσκεται μέσα στον αθλητισμό πρέπει να σπάσει. Είμαστε αποφασισμένοι να το σπάσουμε. Η Κυβέρνησή μας σταθερά εργάζεται πάνω σε αυτό το σκοπό, με συνέπεια, ευθύνη και θάρρος.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο αυτό έχει θέσει μέτρα μετά τη δολοφονία Καμπανού. Ήταν άμεσα, όπως το ιδιώνυμο, το οποίο αυστητροποιήθηκε και οι ποινές για την αθλητική βία αυξήθηκαν σε πρωτόγνωρο βαθμό σε σχέση με την Ευρώπη.
Η αστυνομία σάρωσε τους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών που είναι οι θύλακες των παραβατικών οπαδών και δημιουργούν όλες αυτές τις θλιβερές καταστάσεις.
Και ενώ τα μέτρα ήταν ασυτηρά, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη αναίτιας δολοφονικής επίθεσης εναντίον ενός αστυνομικού που έχασε το πόδι του σε επεισόδια σε αγώνα βόλεϊ.
Τελικά ολη αυτή βία προκύπτει και ζει μέσα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μια αλήθεια που πρέπει να δούμε κατάματα. Ως εκ τούτου εκεί οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας και να κινηθούμε αστραπιαία με ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα απομονώνει κάθε παραβατικό άτομο που έχει σκοπό να βλάψει το ποδόσφαιρο.
Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την ηρεμία στον Αθλητισμό με επτά καίριες παρεμβάσεις.
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θεσμοθετήσει και να υλοποιήσει όλα όσα θα ακούσετε σήμερα. Στην μάχη αυτή θέλουμε συμμάχους μας τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, τις ΠΑΕ, τους παράγοντες, τους αθλητές και τους προπονητές, που πρώτοι εκείνοι θα ωφεληθούν και ως εκ τούτου οφείλουν να προστατεύουν τον χώρο τους.
Α. ΛΕΣΧΕΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ
• Μόνο μία Λέσχη ανά έμβλημα ομάδας, υπό την εκάστοτε ΠΑΕ (ή το ερασιτεχνικό σωματείο εάν δεν υφίσταται ΠΑΕ)
• Πλαίσιο αρχαιρεσιών και διοίκησης της Λέσχης
• Εποπτεία της ΠΑΕ στη Λέσχη και αστική ευθύνη της εις ολόκληρον
• Υποχρεωτική σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων εντός 6 μηνών και συμμετοχή της στις διεθνείς Συνομοσπονδίες Λεσχών Φιλάθλων
• Άμεση λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων
Β. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΚΑΜΕΡΕΣ)
• Υποχρέωση πλήρους λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας για τα γήπεδα Super League και Basket League
• Βεβαίωση καλής λειτουργίας του από την ΕΛ.ΑΣ. δύο ημέρες πριν από κάθε διεξαγωγή αγώνα
• Εφόσον το σύστημα λειτουργεί πλημμελώς, ο αγώνας θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών
• Εάν το σύστημα λειτουργήσει πλημμελώς την ημέρα του αγώνα, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ο αμέσως επόμενος
Γ. ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΙΑΣ (ΔΕΑΒ)
• Σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθίσταται 5μελής και ευέλικτη, με νομικούς, δικαστικούς και αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.
• Δημιουργείται Ηλεκτρονική Πλατφόρμα υποστήριξης του έργου της, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.
Δ. ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
• Συστήνεται η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης
• Σκοπός της, η ανάπτυξη και υλοποίηση διυπηρεσιακής ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση σε αθλητικές εκδηλώσεις
• Συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας, Μεταφορών και Υποδομών, καθώς και από Εισαγγελία, ΔΕΑΒ, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, αθλητικές και ποδοσφαιρικές Αρχές, ΠΣΑΤ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Λεσχών Φιλάθλων κ.ά.
Ε. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ & ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
• Κατόπιν εισήγησης της ΔΕΑΒ, έπειτα από τις εκθέσεις των Παρατηρητών της και της ΕΛ.ΑΣ., κατά δέσμια αρμοδιότητα επιβάλλεται από το Υπουργείο Αθλητισμού
Πρόστιμο από 10.000€ έως 100.000€ για χαμηλής διαβάθμισης περιστατικά οπαδικής βίας
Απαγόρευση παρουσίας φιλάθλων σε συγκεκριμένες ζώνες ή τμήματα κερκίδων για μεσαίας διαβάθμισης περιστατικά οπαδικής βίας
Τουλάχιστον μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών για υψηλής διαβάθμισης περιστατικά οπαδικής βίας
• Ποινή τουλάχιστον δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών σε περιπτώσεις ρίψεων εύφλεκτων ή άλλων υλικών από τα οποία προήλθε σωματική βλάβη
• Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο για δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις, καταχωρήσεις κλπ, ικανές να υποκινήσουν πράξεις βίας ή απειλής σε βάρος των θεσμοθετημένων διοικητικών, δικαιοδοτικών, δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου, των διαιτητών, καθώς και κατά των αξιωματούχων των επαγγελματικών ομάδων
ΣΤ. ΡΗΤΡΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
• Απομείωση της χρηματοδότησης για Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες (ΑΑΕ), Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (ΤΑΑ) και Ερασιτεχνικά Σωματεία σε περιπτώσεις απαγόρευσης παρουσίας φιλάθλων σε συγκεκριμένες ζώνες ή τμήματα κερκίδων ή τουλάχιστον μιας αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών
• Τα παρακρατούμενα χρηματικά ποσά θα διατίθενται αποκλειστικά για τη συντήρηση και αναβάθμιση εγκαταστάσεων στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα
Ζ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ – ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ
• Σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
• Αυτόματη και αδιάβλητη διαδικασία, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου από φυσικό πρόσωπο, μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο του κατόχου εισιτηρίου
• Χρήστες της εφαρμογής θα είναι τα φυσικά πρόσωπα που εκδίδουν εισιτήριο για τους ίδιους και τα ανήλικα τέκνα τους
Προϋπόθεση για τους χρήστες η καταχώρηση των στοιχείων τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ)»