Το 2023 φεύγει µε θετική ανατροπή των δηµοσκοπικών δεδοµένων για το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση, πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πέσει στην τρίτη. Εικόνα που αποτυπώνεται για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2012, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο κόµµα στις δηµοσκοπήσεις. Από τον Σεπτέµβριο η άνοδος του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στις 3 µε 4 µονάδες, υπάρχει ωστόσο ένα «σινιάλο» από τις τελευταίες µετρήσεις, που δείχνουν ότι δεν πατάει το «γκάζι» για µεγάλη άνοδο των ποσοστών του, αντιθέτως µένει στάσιµο σε κάποιες ή χάνει και µισή µονάδα σε κάποιες άλλες.

Έµπειροι δηµοσκόποι σηµειώνουν ότι έχουν µαζευτεί αρκετοί «παίκτες» στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς, µε συνέπεια να φαίνονται ήδη όρια στα κέρδη τους από τις εκροές που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των συγκρούσεων και διασπάσεων στο εσωτερικό του.

Εχει χάσει 14 µονάδες στις τελευταίες εθνικές εκλογές, από το 31% που είχε στις εθνικές εκλογές του 2019, και φαίνεται να έχει πέσει άλλες τέσσερις µονάδες, σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις, που τον φέρνουν πέριξ του 13%. Κάτι που σηµαίνει ότι περιορίζονται τα περιθώρια νέων µεγάλων απωλειών, µε δεδοµένο ότι η συσπείρωσή του είναι ήδη χαµηλή.

*Διαβάστε ακόμη: Νίκος Ανδρουλάκης: Ξεκινάει ο "πόλεµος" της Κεντροαριστεράς - Κίνδυνος για "ταβάνι" στο ΠΑΣΟΚ


Η δημοσκοπική "οροφή" του ΠΑΣΟΚ και τα δύο σενάρια


Κάπου εδώ ξεκινούν οι πονοκέφαλοι για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς µπορεί το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ωστόσο η συσπείρωσή του είναι υψηλή, αγγίζοντας το 80%, χωρίς να δείχνει µε τα παρόντα στοιχεία ότι έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει το 16% στις τελευταίες έρευνες. ∆ίνει έτσι την εικόνα µιας δηµοσκοπικής «οροφής», που, αν συνεχιστεί, δεν θα του επιτρέψει να κάνει το επόµενο βήµα και να αποκτήσει την προοπτική να γίνει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.∆.

Το θετικό σενάριο για το ΠΑΣΟΚ είναι, σύµφωνα µε τους δηµοσκόπους, που κάνουν τις τελευταίες τους µετρήσεις για το 2023, να µπορέσει να αντλήσει δυνάµεις από κεντρώους και ψηφοφόρους της Ν.∆. που δεν δείχνουν ικανοποιηµένοι από το κυβερνητικό έργο. Να προσεγγίσει, δηλαδή, το κοινό των πιο ευάλωτων, που δείχνει να µην πείθεται ότι παίρνει επαρκείς λύσεις από την κυβέρνη ση, ειδικά για το µεγάλο πρόβληµα της ακρί βειας, και τους κεντρώους, που θέλουν µια ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ αντλεί κυρίως δυνάµεις από απογοητευµένους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά από αυτή τη µεγαλύτερη δεξαµενή. Αυτό έχει ως συνέπεια να κινδυνεύει να απολέσει µια περαιτέρω δυναµική. Εδώ ξεκινά το αρνητικό σενάριο για το ΠΑΣΟΚ ενόψει ευρωεκλογών, καθώς, αν συνεχίσει να αντλεί µόνο από τα αριστερά του, υπάρχει ο κίνδυνος, µε µια µικρή άνοδο της «Νέας Αριστεράς» και του ΚΚΕ, να µείνει στάσιµο από δυνάµεις. Σενάριο που δεν είναι καθόλου απίθανο, άλλωστε, καθώς η «Νέα Αριστερά» τώρα ουσιαστικά βρίσκει τα πρώτα της πολιτικά πατήµατα, µε ποσοστά κοντά στο 2,5%, ενώ το ΚΚΕ δείχνει ανοδική τάση.


Χρειάζεται νέα συνταγή


Για να αποφευχθεί το αρνητικό σενάριο, όπως τονίζουν έµπειροι πολιτικοί αναλυτές, η Χαριλάου Τρικούπη χρειάζεται µια νέα πολιτική συνταγή, που δεν θα βασίζεται στη βεβαιότητα ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα ανεβαίνουν σταθερά µεν, πολύ αργά δε. Άλλωστε, οι γραµµικές εξελίξεις στην πολιτική, όπως έχει αποδειχθεί, µόνο αυτονόητες δεν είναι. Αυτό το έδειξε και η νίκη Κασσελάκη στις εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα τοπίο που µέχρι την έλευσή του έδειχνε βέβαιη η επικράτηση της Εφης Αχτσιόγλου. Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, πάντως, θεωρούν βέβαιο ότι ο πήχης που έβαλε ο ίδιος στο 16% µε 17% και η δεύτερη θέση είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 23 Δεκεμβρίου