Η επιστροφή του πρωθυπουργού από την ολιγοήμερη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα σηματοδοτεί και τη σταδιακή επάνοδο της κυβέρνησης σε ρυθμούς κανονικότητας. Άλλωστε, το πρώτο επίσημο ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί για τις ημέρες μετά τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη, όταν και θα συνέλθει το εμβόλιμο υπουργικό συμβούλιο, καθώς η προηγούμενη συνεδρίασή του πριν από τα Χριστούγεννα άφησε εκκρεμότητες ως προς την ημερήσια διάταξη, και συγκεκριμένα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Λίστα μεταρρυθμίσεων

Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα παραμένει το ίδιο και δεν είναι άλλο από την ταχύτερη και κατά το δυνατόν συνεπέστερη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε όλα τα νευραλγικά πεδία, προκειμένου να επιταχυνθεί η πορεία σύγκλισης ανάμεσα στην ελληνική πραγματικότητα και τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Μάλιστα, κατά την προσφιλή επωδό πολλών κυβερνητικών στελεχών, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις-μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση θα υλοποιούνται χωρίς να συνεκτιμάται το όποιο κάθε φορά πολιτικό κόστος, κανόνας που επιβεβαιώθηκε και στο μέτωπο των ελευθέρων επαγγελματιών, μέρος των οποίων αντέδρασαν στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους πριν από μερικές εβδομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο το... καλάθι του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται πλουσιοπάροχο το νέο έτος, καθώς, εάν διατρέξει κάποιος τα ετήσια κυβερνητικά σχέδια δράσης, που εγκρίθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου, θα αντιληφθεί πως σε αυτά περιλαμβάνονται περί τις 500 μεταρρυθμιστικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν το προσεχές δίμηνο τα σημαντικά νομοσχέδια, που εισηγούνται τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, φέρνει εντός του πρώτου διμήνου του 2024 σημαντικές αλλαγές ως προς την επιτάχυνση της διεξαγωγής των δικών, της αυστηρότερης αντιμετώπισης σε ό,τι αφορά τα κακουργήματα και τα πλημμελήματα, αλλά και της συνεπέστερης έκτισης των προβλεπόμενων ποινών.

Διαβάστε ακόμα: Επιστολική ψήφος: Βήμα βήμα η διαδικασία από την αίτηση έως την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος – Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εισηγείται την αναμόρφωση του Υγειονομικού Χάρτη, κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επ’ αυτού, πάντως, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν πως η εν λόγω «άσκηση» δεν εμπεριέχει καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων. Επιπροσθέτως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, φέρνει τις πρώτες εβδομάδες του έτους τη χωροταξική μεταρρύθμιση, που φιλοδοξεί να βάλει τάξη στις διαχρονικές ανορθογραφίες της αυθαίρετης δόμησης στη χώρα μας μέσω των 300 ειδικών χωροταξικών πλαισίων.

Το φλέγον νομοσχέδιο

Την ίδια ώρα, νομοθέτημα που αδιαμφισβήτητα πυροδοτεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι αυτό που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει και είναι στην αποκλειστική ευχέρεια του πρωθυπουργού να επιλέξει τον χρόνο και τον τρόπο με τους οποίους θα πάρει το συγκεκριμένο ζήτημα τον δρόμο για τη Βουλή. Τα παραπάνω, καθώς το θέμα απασχόλησε, κατά πληροφορίες, τον -σε περιορισμένη σύνθεση πάντως- χθεσινό πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, έρχονται σε απάντηση συγκλινουσών πληροφοριών ότι η κυβέρνηση μελετά την επίσπευση της ψήφισης της εν λόγω ρύθμισης.

Η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» σάς έχει προϊδεάσει εξάλλου από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδες πως στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται εισηγήσεις το θέμα να έλθει προς ψήφιση νωρίτερα του αρχικώς προγραμματισθέντος και δη έως τις ευρωεκλογές, εξέλιξη που, εφόσον επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι οι σχετικές διεργασίες θα ξεκινήσουν από τις πρώτες εβδομάδες του έτους. Στην κυβέρνηση, πάντως, συνιστούν ψυχραιμία, θέλοντας να αποδραματοποιήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα και τονίζουν με νόημα ότι μένει να αποσαφηνιστεί τι θα περιέχει τελικώς η συγκεκριμένη διάταξη.

Η σύσταση περί ψυχραιμίας έχει βεβαίως τη σημασία της σε αυτή τη φάση και απευθύνεται εμμέσως πλην σαφώς στην Εκκλησία, μετά άλλωστε και τις σκληρές δηλώσεις ιεραρχών που τάσσονται με «βαριές» εκφράσεις κατά των κυβερνητικών εξαγγελιών. Το μήνυμα, ωστόσο, που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, έχει ως εξής: «Με όλο τον σεβασμό στην εκκλησία και την πίστη μας... υπάρχει η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία στη χώρα με διακριτούς ρόλους. Και με βάση τα προγράμματά της, η εκτελεστική εξουσία προχωρά για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Με αυτό το πνεύμα, της συνεννόησης δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη νέα χρονιά πρόκειται να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν θα είναι και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, με στόχο την αποφυγή αχρείαστων εξάρσεων».

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή».