Αποφασισµένο να διατηρήσει, ου µην και να αυξήσει την ταχύτητα υλοποίησης µεταρρυθµίσεων σε κάθε πεδίο, µε απώτερο στόχο τη σύγκλιση της ελληνικής πραγµατικότητας µε τα ευρωπαϊκά standards, ως κυρίαρχο στοιχείο στον πολυδύναµο εκσυγχρονισµό, είναι το Μέγαρο Μαξίµου για το νέο έτος.

Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συµβουλίου εγκρίθηκαν τα 20 Ετήσια Κυβερνητικά Σχέδια ∆ράσης, ήτοι ο οδικός χάρτης του κυβερνητικού προγραµµατισµού για το 2024, που περιλαµβάνει 500 µεταρρυθµιστικές και επενδυτικές δράσεις.


Οι εμβληματικές μεταρρυθμίσεις του 2024

Ηδη τις πρώτες εβδοµάδες του νέου έτους θα γίνουν νόµοι του κράτους εµβληµατικές µεταρρυθµίσεις, που ανακοινώθηκαν τις προηγούµενες εβδοµάδες, όπως η καθιέρωση επιστολικής ψήφου για όλους ανεξαιρέτως τους ψηφοφόρους εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, αλλά και το πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα για την ίδρυση µη κρατικών, µη κερδοσκοπικών Πανεπιστηµίων, µέσω παραρτηµάτων τους στη χώρα µας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι σηµαντικά νοµοθετήµατα σε νευραλγικούς τοµείς, από τη ∆ικαιοσύνη και την Υγεία έως τη Χωροταξία και το Κυκλοφοριακό, πρόκειται να περάσουν από το υπουργικό συµβούλιο ή και να ψηφιστούν εντός του πρώτου διµήνου του 2024.

Προς τον Φεβρουάριο τοποθετείται το βαρυσήµαντο νοµοσχέδιο για την επιτάχυνση της διεξαγωγής των δικών και ως εκ τούτου της απονοµής δικαιοσύνης, ήτοι ο νέος Χάρτης Ποινικής και Πολιτικής ∆ικονοµίας. Στις πρώτες εβδοµάδες του έτους ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναµένεται να φέρει τη χωροταξική µεταρρύθµιση, ήτοι 300 ειδικά χωροταξικά πλαίσια, που φιλοδοξούν να επιλύσουν προβλήµατα 100 και πλέον ετών που απορρέουν από την αυθαίρετη δόµηση. Εντός του Ιανουαρίου, εξάλλου, ο υπουργός Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναµένεται να φέρει προς ψήφιση το νέο πλαίσιο για τους αιγιαλούς και τις παραλίες στο φόντο των παρεµβάσεων υπέρ της νοµιµότητας, στις οποίες προέβη η κυβέρνηση το περασµένο καλοκαίρι σε δηµοφιλείς προορισµούς, όπως το νησί της Μυκόνου.

Πολύ σηµαντικός, επίσης, και ο νέος Υγειονοµικός Χάρτης, που φέρνει ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, µε την επισήµανση πως η αναµόρφωση του έως τώρα σχεδιασµού δεν συνεπάγεται καταργήσεις πανεπιστηµιακών µονάδων. Εξαιρετικά επίκαιρο, ως προς την κατάσταση που επικρατεί καθηµερινά σε βασικές οδικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου, είναι και το νοµοσχέδιο για τη Βιώσιµη Αστική Κινητικότητα, το οποίο µεταξύ άλλων περιλαµβάνει και παρεµβάσεις σε επίπεδο Τροχαίας, µε στόχο την αποσυµφόρηση της κίνησης, που παρατηρείται εντονότερη εσχάτως στην πρωτεύουσα.


Ο «γρίφος»

∆οκιµασία το δίχως άλλο αποτελεί για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας η εισαγωγή του νοµοσχεδίου για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Καίτοι από το Μέγαρο Μαξίµου επαναλαµβάνουν µονότονα τις τελευταίες εβδοµάδες ότι το εν λόγω νοµοθέτηµα αναµένεται να έλθει προς ψήφιση εντός της 4ετίας, σε ορισµένα κυβερνητικά στελέχη δηµιουργείται τις τελευταίες ηµέρες η αίσθηση της επίσπευσης, χωρίς να µπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να έλθει ακόµη και πριν από τις ευρωεκλογές, ήτοι µέσα στο πρώτο δίµηνο του νέου έτους. Μένει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον στην κυβέρνηση επεξεργάζονται συγκεκριµένη νοµική φόρµουλα, ιδίως στο θέµα της τεκνοθεσίας, ώστε να αµβλυνθούν οι ισχυρές αντιδράσεις που εκδηλώνονται εντός της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως για το συγκεκριµένο νοµοθέτηµα δεν θα εφαρµοστεί ο κανόνας της κοµµατικής πειθαρχίας όσον αφορά τους βουλευτές. ∆ιαφορετικά θα είναι τα δεδοµένα ως προς τους υπουργούς, καθώς είναι µάλλον απίθανο ενδεχόµενη καταψήφιση του νοµοσχεδίου από µέλη του υπουργικού συµβουλίου να περάσει δίχως την επιβολή κυρώσεων. Ωστόσο, µένει να φανεί κατά πόσον θα αφεθεί ένα... παραθυράκι και συγκεκριµένα εάν το Μέγαρο Μαξίµου κάνει τα στραβά µάτια σε ενδεχόµενη απουσία κυβερνητικών στελεχών από την επίµαχη ψηφοφορία.


Οι πρώτοι σταθµοί

Μετά το επιτυχηµένο πέρασµά του από το Επενδυτικό Συνέδριο, που συνδιοργάνωσαν στα τέλη Νοεµβρίου στο Λονδίνο το Χρηµατιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley, o Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ακόµη ένα σηµαντικό τετ α τετ µε την ελίτ των διεθνών επενδυτών το νέο έτος και µάλιστα στις αρχές του. Συγκεκριµένα, στις 24 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα συµµετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της J.P. Morgan και θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον διευθύνοντα σύµβουλό της, Jamie Dimon, καθώς ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει αναλάβει προσωπικά πλέον την επιχείρηση προβολής των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η Ελλάδα.

Εξάλλου, θα έχει προηγηθεί το καθιερωµένο πέρασµά του από το Παγκόσµιο Οικονοµικό Φόρουµ στο Νταβός της Ελβετίας, «ραντεβού» που ανέκαθεν προσφέρεται για υψηλού συµβολισµού και ουσίας επαφές του πρωθυπουργού. Πολύ σηµαντικό αναµένεται, επίσης, και το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία στο πρώτο 15ήµερο του Φεβρουαρίου, µαζί µε τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, και οµάδα Ελλήνων επιχειρηµατιών, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Ινδού οµολόγου του, Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα στα τέλη του περασµένου Αυγούστου, καθώς η χώρα µας φιλοδοξεί να διαδραµατίσει ρόλο γέφυρας -οικονοµικής, εµπορικής και όχι µόνο ανάµεσα στο Νέο ∆ελχί και τη ∆ύση.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής