Ορόσηµο θα αποτελέσει το 2024 για την κυβέρνηση και τον «γαλάζιο» κοµµατικό µηχανισµό, αφού οι εκδηλώσεις που έχουν προγραµµατιστεί για τη συµπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Ν.∆. καθώς και ο µεγάλος σκόπελος των ευρωεκλογών δηµιουργούν και πάλι συνθήκες εγρήγορσης σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, τα δύο µεγάλα αυτά µέτωπα θα βρίσκονται σε απόλυτη σύνδεση µεταξύ τους, αφού, µοιραία, οι περιστάσεις που δροµολογούνται ανά την ελληνική περιφέρεια, µε φόντο τα γενέθλια του κυβερνώντος κόµµατος, θα έχουν και έντονο προεκλογικό άρωµα ενόψει της κάλπης του Ιουνίου.

Οπως έχουν γράψει πρόσφατα τα «Π», εντός του Ιανουαρίου η γραµµατέας της Ν.∆., Μαρία Συρεγγέλα, σε συνεργασία µε τον γενικό διευθυντή της Πειραιώς, Γιάννη Σµυρλή, τον γραµµατέα Οργανωτικού, Στέλιο Κονταδάκη, και τον εκπρόσωπο Τύπου, Νίκο Ρωµανό, θα δροµολογήσουν το πλάνο της προετοιµασίας του πανηγυρικού Συνεδρίου του κόµµατος την προσεχή άνοιξη (το οποίο ήταν να πραγµατοποιηθεί τον ∆εκέµβριο, αλλά προτιµήθηκε η πολύ πιο χαρακτηριστική, από σηµειολογικής πλευράς, συγκυρία των 50 ετών και, φυσικά, η ανάγκη εκποµπής ηχηρών πολιτικών µηνυµάτων πριν από τη µάχη των ευρωεκλογών), των προσυνεδρίων ανά την ελληνική περιφέρεια, καθώς και της επικοινωνιακής προώθησης της όλης διαδικασίας. 

Η Επιτροπή

Το πρώτο βήµα θα είναι η σύσταση της επιτροπής που θα αναλάβει να oργανώσει και να φέρει εις πέρας τις σχετικές εκδηλώσεις, µε τα µέλη που θα την αποτελούν να έχουν ισχυρές αναφορές στη νεοδηµοκρατική ανθρωπογεωγραφία. «Κεντρικός στόχος θα είναι να καταστεί συµµέτοχη όλη η βάση και οι δράσεις που θα πραγµατοποιηθούν σε όλη την επικράτεια µέχρι το Συνέδριο να αφήσουν ισχυρό αποτύπωµα στις τοπικές κοινωνίες. Πέραν, δε, του πεδίου της κοµµατικής συσπείρωσης και µε δεδοµένο ότι θα επιδιωχθεί σε όλες αυτές τις περιπτώσεις να είναι παρών ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα δοθεί έµφαση σε µεγάλα έργα, που είτε δροµολογήθηκαν είτε ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και έχουν σηµαντική επιρροή στις αντίστοιχες περιοχές», σηµειώνουν στα «Π» κορυφαίοι κοµµατικοί παράγοντες, αποτυπώνοντας τις σκέψεις και τους σχεδιασµούς της Πειραιώς.

Φυσικά, στο επίκεντρο των αναλύσεων και των προγραµµατισµών βρίσκονται τα πρόσωπα των «γαλάζιων» πρώην πρωθυπουργών και προέδρων, αλλά και µια σειρά προβεβληµένων στελεχών, που θα βγουν στην πρώτη γραµµή, προκειµένου να υπογραµµιστεί η ιστορική συνέχεια από το 1974 µέχρι και σήµερα και να δοθεί ισχυρό επικοινωνιακό υπόβαθρο στην όλη προσπάθεια. Παράλληλα, εντός του προσεχούς µήνα θα πραγµατοποιηθούν και οι πρώτες διευρυ- µένες συσκέψεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.∆., µε βασικό ζητούµενο να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρό, προκειµένου να αποτελέσει αντίβαρο στον εκ προοιµίου «χαλαρό» χαρακτήρα των εκλογών και να κινητοποιηθεί το µεγαλύτερο µέρος της εκλογικής δεξαµενής του Ιουνίου, η οποία χάρισε στο κυβερνών κόµµα το 41%. 

Στο κάδρο

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», το ενδιαφέρον για µία από τις 42 θέσεις της λίστας είναι ιδιαίτερα αυξηµένο το τελευταίο διάστηµα, µε τα αιτήµατα στελεχών και προσώπων από την κοινωνία που επιθυµούν να µπουν στο κάδρο να είναι κυριολεκτικά εκατοντάδες. Στο µέτωπο αυτό (µαζεύοντας βιογραφικά και κάνοντας και τις πρώτες αξιολογήσεις πριν τα ονόµατα των πλέον επικρατέστερων φτάσουν προς έγκριση στο γραφείο του πρωθυπουργού) θα δραστηριοποιηθούν, πέραν της Μαρίας Συρεγγέλα και του Γιάννη Σµυρλή, τόσο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος όσο και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων των εθνικών εκλογών.

Εκτός των νυν ευρωβουλευτών Βαγγέλη Μεϊµαράκη, Στέλιου Κυµπουρόπουλου και Αννας Ασηµακοπούλου, αλλά και των ηχηρών ονοµάτων που έχουν ακουστεί για το ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόµµατος (Πύρρος ∆ήµας, Γιώργος Αυτιάς, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βούλα Πατουλίδου, Νόνη ∆ούνια, ∆ηµήτρης Τσιόδρας, Μιχάλης Μπλέτσας, Κώστας Συνολάκης), κεντρική στόχευση της ηγεσίας της κυβέρνησης και του κόµµατος είναι να επιστρατευτούν πρόσωπα τα οποία έχουν ισχυρά κατά τόπους ερείσµατα και, άρα, σηµαντική δυνατότητα «µεταφοράς» ψηφοφόρων στις κάλπες που θα στηθούν ανά την ελληνική περιφέρεια.

Επίσης, πολύ µεγάλο κοµµάτι της προεκλογικής εκστρατείας θα αφιερωθεί στον απόδηµο Ελληνισµό, µε την παράµετρο της άρσης των περιορισµών για όσους επιθυµούν να ψηφίσουν και έχουν σχετικό δικαίωµα, αλλά και της επιστολικής ψήφου να συνιστούν τον παράγοντα X της επερχόµενης εκλογικής µάχης. Εκτός του πρωθυπουργού, που θα σπεύσει στα µεγάλα κέντρα της ελληνικής Οµογένειας, στον βαθµό που του επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του, το σύνολο των κορυφαίων κυβερνητικών και κοµµατικών στελεχών θα έχει ρόλο και λόγο στην ενηµέρωση και την προσέγγιση των Ελλήνων του εξωτερικού µε συγκεκριµένες και απολύτως στοχευµένες επισκέψεις.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 30/12