Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ποιο χρώμα επέλεξε ο ίδιος.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως τα νέα τιμολόγια θα βοηθήσουν στο να ''δουλέψει ο ανταγωνισμός''.

Διαβάστε σχετικά: Θεόδωρος Σκυλακάκης στα Παραπολιτικά 90,1: “Είναι καλύτερες οι τιμές στο ρεύμα σε σχέση με πέρυσι που είχαμε την κρατική επιδότηση”

''Οι καταναλωτές αυτό που πρέπει να κάνουν είναι έναν απλό λογαριασμό. Η διαφορά μεταξύ του φθηνότερου και του ακριβότερου είναι περίπου 3,5-4 σεντς αυτή τη στιγμή στο πράσινο τιμολόγιο. Τέσσερα σεντς επί 500 κιλοβατώρες -να πάρουμε μια κατανάλωση που δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη- είναι 20 ευρώ το μήνα. Αυτή είναι η επίπτωση του ανταγωνισμού, ότι έχει κέρδος 20 ευρώ το μήνα, 20 ευρώ το μήνα είναι πάνω από 200 ευρώ το χρόνο, αν έχεις μονίμως έναν φθηνό πάροχο. Όποιος αισθάνεται ότι αυτό είναι ένα ποσό για το οποίο αξίζει τον κόπο να παρακολουθεί τις τιμές λίγο πιο προσεκτικά ή και το μισό από αυτό και το ένα τέταρτο από αυτό, τότε κινείται με βάση το πράσινο ή το κίτρινο τιμολόγιο'' είπε χαρακτηριστικά.

Σκυλακάκης για τιμολόγια ρεύματος: Διάλεξα το πράσινο, αλλά ο πάροχος είναι ακριβός

Ερωτηθείς για το τιμολόγιο ρεύματος που έχει επιλέξει για το σπίτι του, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε: «Εγώ για το σπίτι μου κράτησα το πράσινο τιμολόγιο. Ο πάροχος, δυστυχώς, έχει βγει από τους ακριβούς. Του δίνω ένα μήνα καιρό να αλλάξει τιμές, αλλιώς θα αλλάξω πάροχο».

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε πως «όποιος έχει μικρότερες καταναλώσεις, εξοχικά σπίτια από εδώ, από εκεί, μπορεί να μπει είτε ένα σε καλό κίτρινο, είτε σε ένα μπλε σταθερό και να έχει σχετικά το κεφάλι του ήσυχο. Γενικότερα, το θέμα μας δεν είναι διαφορετικά τιμολόγια. Το θέμα μας είναι να διαλέξουμε έναν πάροχο που δεν είναι ακριβός».

Σε ερώτηση αν με δεδομένες τις χαμηλές τιμές και ένα θολό γεωπολιτικό τοπίο μπροστά μας θεωρεί ότι τα σταθερά, τα μπλε τιμολόγια έχουν σε αυτή τη φάση ένα πλεονέκτημα, απάντησε:

''Να έχουμε υπόψη μας το εξής: Τα τιμολόγια γενικότερα στο ρεύμα επηρεάζονται από τρεις παράγοντες μεγάλους. Ο ένας είναι οι τιμές του φυσικού αερίου, που επηρεάζουν το δικό μας μείγμα γιατί έχει πολύ φυσικό αέριο. Ο δεύτερος είναι οι τιμές των ρύπων που επηρεάζουν κυρίως τον λιγνίτη. Όταν έχουμε πολύ υψηλές τιμές των ρύπων, όπως έχουμε τώρα και θα έχουμε και στα επόμενα χρόνια, ο λιγνίτης είναι ένα παντελώς μη ανταγωνιστικό καύσιμο, είναι πανάκριβο και μας επηρεάζει αρνητικά το μείγμα. Ο τρίτος είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι η πιο φθηνή πηγή ενέργειας. Οσο αυξάνουμε τη συμμετοχή τους στο μείγμα τόσο πιο φθηνή ενέργεια θα πληρώνουμε.''


Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανταγωνισμό που να λειτουργεί και θέλουμε να κοιτάξουμε και άλλα πράγματα που δυσχεραίνουν τους πολίτες για να είναι αποτελεσματικοί στον ανταγωνισμό. Ο πρώτος ήταν η γνώση των τιμολογίων. Τώρα τα ξέρουν πολύ καλύτερα και βλέπουν και τις πραγματικές τιμές. Ο δεύτερος παράγων είναι η δυσκολία στην αλλαγή παρόχου, που έχει μια γραφειοκρατία. Αυτό πρέπει να το βελτιώσουμε και είναι μια δουλειά που θα κάνουμε, είναι πιο στρατηγική δουλειά, και από κει και πέρα είναι άλλα πράγματα, όπως οι ρευματοκλοπές που μας κοστίζουν 5% σε κάθε λογαριασμό, η νομοθεσία που έχουμε εξαγγείλει, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που και αυτοί μας κοστίζουν. Αυτά είναι οι παράγοντες που εμείς μπορούμε να επηρεάσουμε».

Καταλήγοντας, ανέφερε ο υπουργός: «Τι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε; Το φυσικό αέριο τι τιμή θα έχει. Και ένα άλλο πράγμα που μπορούμε να επηρεάσουμε, αλλά είναι πολύ μακροχρόνιο, είναι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις για να μειώσουμε το κόστος των ΥΚΩ. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε πάρα πολύ ακριβό εδώ και δεκαετίες ρεύμα για να τροφοδοτούμε τα νησιά, ακριβό και πάρα πολύ βρώμικο ρεύμα, γιατί παράγεται από μαζούτ».