Σε έναν αιφνίδιο μίνι ανασχηματισμό, τον οποίο επεφύλασσε για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι ο χθεσινός μίνι ανασχηματισμός αποτελεί μια διορθωτική κίνηση με παράλληλα μηνύματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα και μια νέα, πιο δυναμική αρχή με το βλέμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, που έγινε με φόντο τα πολλαπλά φαινόμενα βίας του τελευταίου χρονικού διαστήματος, τα οποία έφεραν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις χθεσινές, περιορισμένες αλλαγές προς τους υπουργούς του ήταν σαφές, καθώς, όπως σημείωναν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια πως, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου στους τομείς εκείνους που η κυβέρνηση δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα.

*Διαβάστε εδώ: Ανασχηματισμός: Ο ρόλος Χρυσοχοΐδη στην ασφάλεια, ο Γεωργιάδης στην υγεία και η νέα γενιά υπουργών - Το παρασκήνιο των κυβερνητικών αλλαγών

Μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί ετοιμάζονται να ορκιστούν, προκειμένου στη συνέχεια να αναλάβουν και επίσημα καθήκοντα στα νέα τους χαρτοφυλάκια.

Όπως ανακοινώθηκε, η ορκωμοσία ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένη στις 18:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ποιες οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε την Τετάρτη 3/1 τις ακόλουθες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του μίνι ανασχηματισμού:

• Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
-Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
-Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος
• Υπουργείο Υγείας
-Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης
• Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
-Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου
• Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
-Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη
  • Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης.

Πότε άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες για τον μίνι ανασχηματισμό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Κάραλη για την «Απογευματινή», οι φήμες για περιορισμένης κλίμακας αλλαγές στην υπουργική σύνθεση άρχισαν να κυκλοφορούν μετά τον χθεσινό πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου προφανώς συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και οι δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Παιδείας, Άγγ. Συρίγου, ότι το 97% της Συνθήκης της Λωζάννης είναι παρωχημένο, οι οποίες προκάλεσαν εύλογη νευρικότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τρόπο που πολιτεύτηκε κατά την πρώτη τετραετία έχει δείξει ότι δεν αρέσκεται στις αλλαγές, το όλο κλίμα ανέδιδε την εξέλιξη που ακολούθησε. Πολύ περισσότερο όταν το όχι καλό ξεκίνημα της δεύτερης θητείας έδειχνε περίπου ως μονόδρομο τις διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το σενάριο, άλλωστε, αυτών των στοχευμένων παρεμβάσεων ήταν αρκετό καιρό στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν καταγραφεί δυσλειτουργίες, παραφωνίες και λανθασμένοι χειρισμοί από συγκεκριμένα στελέχη.

Πριν από τις εορτές, εξάλλου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της αξιολόγησης ανά τομέα ευθύνης υπό την επίβλεψη προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιλέγει τον όρο «ανασχηματισμό» και αρέσκεται να κάνει λόγο για διορθωτικές κινήσεις, βέβαιο ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται ότι, αν χρειαστεί, ανάλογες «διορθωτικές» κινήσεις θα υπάρξουν στο μέλλον, αν φυσικά συντρέξουν οι λόγοι. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο.