Διορθωτική κίνηση με παράλληλα μηνύματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και μια νέα, πιο δυναμική αρχή με το βλέμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου σηματοδοτεί ο χθεσινός μίνι ανασχηματισμός που έγινε με φόντο τα πολλαπλά φαινόμενα βίας του τελευταίου χρονικού διαστήματος, τα οποία έφεραν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις χθεσινές, ομολογουμένως περιορισμένες, αλλαγές προς τους υπουργούς του ήταν σαφές, καθώς, όπως σημείωναν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια πως, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου στους τομείς εκείνους που η κυβέρνηση δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα.

Εν προκειμένω στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επανέρχεται σε μια οικεία για τον ίδιο υπουργική καρέκλα, στην οποία θα καθίσει για πέμπτη φορά αντικαθιστώντας τον απερχόμενο Γιάννη Οικονόμου. Καταλυτικό ρόλο φαίνεται πώς έπαιξαν σειρά γεγονότων, αρχής γενομένης από την είσοδο των Κροατών χούλιγκαν και τον θάνατο του νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και την οπαδική βία εν γένει, με αφορμή και τη δολοφονική επίθεση κατά του άτυχου αστυνομικού έξω από το κλειστό του Ρέντη, αλλά και την έξαρση της ανήλικης παραβατικότητας στη χώρα, που αγγίζει θηριώδη μεγέθη. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η μη διαλεύκανση μέχρι τώρα από την ΕΥΠ των αιτιών των καταστροφικών πυρκαγιών σε Θράκη, Πάρνηθα και Ρόδο, όπως επίσης η μη ταυτοποίηση των δραστών που ευθύνονται για τον θάνατο των Μιχάλη Κατσουρή και Γιώργου Λυγγερίδη, καθώς οι σχετικοί φάκελοι παραμένουν ανοιχτοί, αν και έχει περάσει ικανό χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει έναν κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη φάση, διαθέτοντας πλούσια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, ενώ υφυπουργός θα είναι ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

*Διαβάστε εδώ: Ανασχηματισμός: Σε γνώριμα λημέρια γυρίζει ο Χρυσοχοΐδης - Οπαδική βία και πυρκαγιές "έκαψαν" τον Οικονόμου

Η αλλαγή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναπόφευκτα προκάλεσε «καραμπόλα» μετακινήσεων και κάπως έτσι επανέρχεται ως επικεφαλής στο Υπουργείο Υγείας, έναν τομέα στον οποίο δίνει επίσης μεγάλη έμφαση η κυβέρνηση, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε γνώριμη για τον ίδιο θέση. Κατά πληροφορίες ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να γνώριζε από αρμόδια πηγή εδώ και δύο 24ωρα πως υπήρχε η πρόθεση να επιστρέψει στο Υγείας και ήταν από τους ελάχιστους που δεν εξεπλάγησαν.

Υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επίσης έχει θητεύσει στο συγκεκριμένο υπουργείο, ενώ υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση, αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου.

Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, με αυτές τις αλλαγές ακόμα μία γυναίκα αναλαμβάνει υπουργική θέση και άλλη μία προστίθεται στις θέσεις των υφυπουργών, μπαίνουν στο υπουργικό σχήμα τρία στελέχη της νεότερης γενιάς, ενώ αριθμητικά το σχήμα μένει ως είχε, καθώς ο αριθμός υπουργών και υφυπουργών δεν αυξάνεται. Υπενθυμίζεται πως ο άλλοτε υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει εκλεγεί περιφερειάρχης Αττικής και δεν έχει αντικατασταθεί.


Πότε άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες για τον μίνι ανασχηματισμό

Οι φήμες για περιορισμένης κλίμακας αλλαγές στην υπουργική σύνθεση άρχισαν να κυκλοφορούν μετά τον χθεσινό πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου προφανώς συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και οι δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Παιδείας, Άγγ. Συρίγου, ότι το 97% της Συνθήκης της Λωζάννης είναι παρωχημένο, οι οποίες προκάλεσαν εύλογη νευρικότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τρόπο που πολιτεύτηκε κατά την πρώτη τετραετία έχει δείξει ότι δεν αρέσκεται στις αλλαγές, το όλο κλίμα ανέδιδε την εξέλιξη που ακολούθησε. Πολύ περισσότερο όταν το όχι καλό ξεκίνημα της δεύτερης θητείας έδειχνε περίπου ως μονόδρομο τις διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το σενάριο, άλλωστε, αυτών των στοχευμένων παρεμβάσεων ήταν αρκετό καιρό στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν καταγραφεί δυσλειτουργίες, παραφωνίες και λανθασμένοι χειρισμοί από συγκεκριμένα στελέχη.

Πριν από τις εορτές, εξάλλου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της αξιολόγησης ανά τομέα ευθύνης υπό την επίβλεψη προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιλέγει τον όρο «ανασχηματισμό» και αρέσκεται να κάνει λόγο για διορθωτικές κινήσεις, βέβαιο ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται ότι, αν χρειαστεί, ανάλογες «διορθωτικές» κινήσεις θα υπάρξουν στο μέλλον, αν φυσικά συντρέξουν οι λόγοι. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή