Τα νέα τους κυβερνητικά καθήκοντα ανέλαβαν μετά την ορκωμοσία τους οι νέοι υπουργοί στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εργασίας.

 Οι “καυτοί” φάκελοι στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υγείας

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επέστρεψε στα γνωστά του… λημέρια.  Η επιτυχία της εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη, είναι το… παράσημό του και θεωρήθηκε ο καταλληλότερος για να αναλάβει για πέμπτη φορά στην πολιτική του διαδρομή, τα ηνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τρομοκρατία, οπαδική βία, οργανωμένο έγκλημα και βία ανηλίκων είναι τα φλέγοντα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει.

Η θέση του κ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υγείας πέρασε στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει θητεύσει ξανά στο συγκεκριμένο υπουργείο, επί κυβέρνησης Σαμαρά (2013-2014), σε σκληρές συνθήκες μνημονιακής επιτροπείας. Έχει μεταρρυθμιστική εμπειρία και σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις ευρωεκλογές θα “τρέξει” δύσκολες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και όχι μόνο αυτές που έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες. 



Διαβάστε επίσης: Προεδρικό Μέγαρο – Μητσοτάκης για νέο ανασχηματισμό: "Δεν έχει άλλο", είπε στους δημοσιογράφους

Ο Άδωνις Γεωργιάδης βρίσκεται αντιμέτωπος με την έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού και γρίπης, που αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο δεκαήμερο, και την πίεση στα νοσοκομεία που προκαλεί αυτή η έξαρση. Επίσης, καλείται να αξιοποιήσει τις 10.000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ παραλαμβάνει και τέσσερα νέα νοσοκομεία, εκ των οποίων τα δύο στη Θεσσαλονίκη (Παιδιατρικό και Ογκολογικό), ένα στην Κομοτηνή και ένα στη Σπάρτη.

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ο νέος υπουργός Υγείας έκανε λόγο για επιστροφή στο «φυσικό» του χώρο μετά από 10 χρόνια. Αναφέρθηκε στην προηγούμενη θητεία του επί μνημονίων, λέγοντας ότι χρειάστηκε να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και ο ένα χρόνος που έμεινα «μου φάνηκε πενταετία. Ήταν πυκνός χρόνος» είπε και ανέφερε πως τότε είχε την ευθύνη περικοπών, λέγοντας πως σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Αναφερόμενος στον προκάτοχό του είπε ότι τους συνδέει μακρά φιλία λέγοντας ότι θα προχωρήσει πάνω στα βήματά του, με στόχο τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας προς τον πολίτη.

 «Έχω πλήρη συναίσθηση ότι αυτό δεν είναι ένα εύκολο υπουργείο» κάνοντας λόγο για δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, ανάμεσα σε αυτές η διαχείριση των clawback και rebate στη φαρμακευτική πολιτική.

Ως άμεση προτεραιότητα έθεσε την αύξηση των εμβολιασμών κατά της νόσου covid-19 και γρίπης, λέγοντας ότι η πανδημία είναι εδώ. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, «η δουλειά ξεκινάει από αύριο».

Για την υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο για ταλαιπωρία της οικογένειάς του, λέγοντας πως αντί οι πολιτικοί να ασχολούνται με συκοφαντίες Θα πρέπει να λύνουν τα σοβαρά θέματα .

 «Έρχομαι με πολύ μεγάλο κέφι στο Υπουργείο Υγείας, είναι σα να επιστρέφω στο φυσικό μου περιβάλλον. Έχει πολύ μεγάλη ανθρωπιά αυτό το Υπουργείο, πολύ μεγάλη ευαισθησία, διαχείριση του ανθρώπινου πόνου» κατέληξε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε όσους το υπηρετούν.

 Το παρασκήνιο της ορκωμοσίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν χαλαρός στην ορκωμοσία των νέων υπουργών και με διάθεση για… πειράγματα κυρίως προς τον Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος ξεχώριζε λόγω… ύψους, ενώ φρόντισε να έχει σύντομα τετ α τετ με τα νέα πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος, τον βουλευτή Ηλείας, Ανδρέα Νικολακόπουλο, που ανέλαβε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, και την υφυπουργό Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη.





Τόσο ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, όσο και η Ιωάννα Λυτρίβη ήταν εμφανώς αμήχανοι και αγχωμένοι, συγκριτικά με τους… παλιούς, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρά την εμπειρία του -όπως σχολίασε και ο Πρωθυπουργός- βιάστηκε να υπογράψει το πρωτόκολλο.

Ο πρωθυπουργός «έκλεισε» τα σενάρια νέο ανασχηματισμό και έβαλε φρένο στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Στο τέλος της διαδικασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διάλογο με τους δημοσιογράφους, όπου έκανε αναφορές στις αλλαγές στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες, αλλά και στο θέμα της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο νέου ανασχηματισμού, απάντησε στους δημοσιογράφους ότι «δεν έχει άλλον, αυτό ήταν, το χάσατε».

-Δημοσιογράφος: Ανασχηματισμός θα γίνει;

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχει άλλο, αυτό ήταν το χάσατε.’

-Δημοσιογράφος: Το Νταβός μετράει;

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, το εξωτερικό δεν μετράει, μόνο τα εντός.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και πότε θα το φέρει η κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε σαφές στίγμα, άφησε όμως να εννοηθεί ότι θα προηγηθεί μια διαδικασία επεξηγήσεων και για τους πολίτες και για την κοινοβουλευτική του ομάδα γιατί οι αντιδράσεις είναι πολλές.

-Δημοσιογράφος: Έχουμε ορατότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια;

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Μην βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα.

 Καλωσόρισμα Κυριάκου Πιερρακάκη στην Ιωάννα Λυτρίβη

Τη νέα υφυπουργό Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη, καλωσόρισε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης με ανάρτηση του στο «Χ», ενώ, ταυτόχρονα, ξεπροβόδισε την Δόμνα Μιχαηλίδου που αναβαθμίστηκε σε θέση υπουργού στο υπουργείο Εργασίας.

Όπως έγινε γνωστό η νέα υφυπουργός Ιωάννα Λυτρίβη θα αναλάβει την ευθύνη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της δια βίου μάθησης, με την Ζέτα Μακρή να αναλαμβάνει την προσχολική και σχολική εκπαίδευση.

 «Καλωσορίζουμε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού την Ιωάννα Λυτρίβη. Μαζί με τη Ζέττα Μ. Μακρή θα εργαστούμε για την αναβάθμιση της παιδείας, έχοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής μας τους πραγματικούς πρωταγωνιστές: τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Δόμνα Μιχαηλίδου για τους έξι μήνες παραγωγικής συνεργασίας στο ΥΠΑΙΘΑ. Της εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».