Η μάχη κατά της ακρίβειας και η πάταξη της αισχροκέρδειας είναι από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιβάλλει πρόστιμα για την αισχροκέρδεια στην αγορά.

Για το βρεφικό γάλα

Αναφερόμενος σε μια σειρά προϊόντων, όπως τα απορρυπαντικά, τα προϊόντα περιποίησης και το βρεφικό γάλα, είπε πως, «φαίνεται πως σε μια σειρά προϊόντων οι τιμές είναι μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλες χώρες. Μελετούμε μέτρα για να σταθεροποιηθούν ή να μειωθούν οι τιμές».

«Θα λάβουμε μέτρα που διορθώνουν τις τιμές», διαβεβαίωσε ο Υπουργός.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε πως, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν το υπουργείο σε κάθε ανατίμηση που κάνουν.

Μιλώντας για το βρεφικό γάλα, είπε πως, «όταν το 2011 απελευθερώθηκε η πώλησή του από τα φαρμακεία, είδαμε τις τιμές να μειώνονται, αν και παρέμεναν υψηλές. Φαίνεται ότι, εκείνο το άνοιγμα δεν ήταν αρκετό. Οι τέσσερις εταιρείες ερευνώνται, όπως και οι στρεβλώσεις που οδηγούν στην υψηλή τιμή του βρεφικού γάλακτος. Θα συγκρουστούμε και θα πάμε μέχρι τέλους την έρευνα για τη μείωση του βρεφικού γάλακτος».

«Τα μέτρα θα ανακοινωθούν σύντομα και για τις παραπλανητικές εκπτώσεις και για το βρεφικό γάλα, συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών στα ράφια», είπε τέλος ο Υπουργός.

Ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως μόνο το 2023 έχουν επιβληθεί 13,5 εκατ. ευρώ πρόστιμα, αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επιβάλλει πρόστιμα τόσο μεγάλα και σε πολυεθνικές εταιρείες Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε σειρά προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, όπως καθαριστικά σπιτιού, απορρυπαντικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Επισήμανε πως ποτέ δεν ειπώθηκε από το υπουργείο ότι θα κοπούν οι προσφορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση μελετά άμεσα μέτρα ώστε να σταθεροποιηθούν ή δυνατό να μειωθούν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επιβληθεί διατίμηση, ο κ. Σκρέκας είπε πως θα ληφθούν μέτρα που διορθώνουν στρεβλώσεις και εκτοξεύουν τις τιμές των προϊόντων.

Επίσης, τόνισε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο-μαμούθ 40 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε τράπεζες.