Λίγες ώρες µετά τις ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πλέον υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, µιλά στα «Π»  για τους στόχους και τις βασικές προτεραιότητες της νέας χρονιάς, εξηγεί τι σηµατοδοτούν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για τη σύνθεση της κυβέρνησης και δίνει το στίγµα της πολιτικής που θα ασκήσει η κυβέρνηση απέναντι σε κρίσιµα ζητήµατα της καθηµερινότητας, όπως η αύξηση των κρουσµάτων βίας, η Παιδεία και η µεταρρύθµιση στη Δικαιοσύνη.

Κύριε υπουργέ, συγχαρητήρια για τα νέα σας καθήκοντα. Πώς νιώθετε γι’ αυτή τη νέα αναβάθµιση µέσα σε τόσο µικρό χρονικό διάστηµα; Τι πιστεύετε ότι σηµατοδοτούν οι αλλαγές που έγιναν από τον πρωθυπουργό στη σύνθεση της κυβέρνησης;

Είναι για µένα τεράστια τιµή και ευθύνη η ανάληψη των καθηκόντων του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, µαζί µε την ευθύνη της εκπροσώπησης της κυβέρνησης. Οφείλω ένα µεγάλο «ευχαριστώ» στον πρωθυπουργό, που µε εµπιστεύθηκε, και ελπίζω να ανταποκριθώ µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις αυξηµένες απαιτήσεις της θέσης αυτής. Νοµίζω πως ο πρωθυπουργός δεν παρεξέκλινε ούτε αυτήν τη φορά από τη φιλοσοφία που έχει εφαρµόσει και οι διαρθρωτικές αλλαγές που έκανε θα δώσουν ακόµα µεγαλύτερη ώθηση στην πρόοδο του κυβερνητικού έργου. Απέδειξε για ακόµα µία φορά ότι δίνει ουσιαστικές ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους στην πολιτική, και όχι απλώς επειδή είναι νέοι, αλλά γιατί, βασισµένοι στις ιδέες, την όρεξή τους για δουλειά και την προσήλωσή τους στο καθήκον, µαζί µε έµπειρα στελέχη θα συµβάλουν έµπρακτα στη βελτίωση της καθηµερινότητας των πολιτών.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης για το πρώτο τρίµηνο της νέας χρονιάς και σε ποιους τοµείς θα δώσετε προτεραιότητα;

Ήδη από την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου έχει εγκριθεί ένα πυκνό νοµοθετικό πρόγραµµα, µε το οποίο υλοποιούµε σηµαντικές µεταρρυθµίσεις, κάποιες εκ των οποίων αποτελούσαν ταµπού για πολλές δεκαετίες στη χώρα µας. Το νοµοσχέδιο για την ίδρυση µη κρατικών, µη κερδοσκοπικών παραρτηµάτων ξένων πανεπιστηµίων στην Ελλάδα τίθεται άµεσα σε δηµόσια διαβούλευση. Η επιστολική ψήφος, ένα βαθιά κοινωνικό µέτρο, νοµοθετείται άµεσα, για να διευκολύνει τους Ελληνες εκλογείς που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα από τον τόπο µόνιµης διαµονής τους, καθώς και τους συµπολίτες µας που εργάζονται ή σπουδάζουν µακριά από τον τόπο άσκησης των εκλογικών τους δικαιωµάτων και τους υπερήλικες και τα άτοµα µε αναπηρία που δυσκολεύονται να µετακινηθούν για να προσέλθουν στα εκλογικά τµήµατα.

Παράλληλα, προχωράµε τις σηµαντικές τοµές για τις οποίες δεσµευτήκαµε στους πολίτες µε το νοµοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονοµής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα µας, καθώς και µε τις παρεµβάσεις για τη βία στα γήπεδα, ενώ συνεχίζουµε να ασκούµε µια συνετή και συνεπή πολιτική, µε στόχο να συνεχιστεί η αύξηση των εισοδηµάτων των πολιτών.

Κατά πόσον εκτιµάτε ότι το ορόσηµο των ευρωεκλογών θα επηρεάσει την υλοποίηση του κυβερνητικού προγραµµατισµού;

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα αποτελέσουν βήµα επιβεβαίωσης της πολιτικής σταθερότητας και της προόδου που επέλεξαν οι πολίτες στις εθνικές εκλογές του 2023. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν ως επιταχυντής της βαθιάς ευρωπαϊκής πολιτικής που ακολουθούµε, η οποία έχει αποδειχθεί ότι φέρνει στη χώρα πόρους και ακτινοβολία. Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζετε, η Ν.Δ. είναι ένα από τα µεγαλύτερα κόµµατα του ΕΛΚ, που έχει την πλειοψηφία αυτήν τη στιγµή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι, εποµένως, πολύ σηµαντικό να ισχυροποιηθεί ακόµα περισσότερο η Νέα Δηµοκρατία στους δύσκολους ευρωπαϊκούς συσχετισµούς για την αντιµετώπιση των κρίσεων τις οποίες καλούµαστε να διαχειριστούµε, όπως η κλιµατική κρίση και το Μεταναστευτικό, που αποτελούν ταυτόχρονα ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές προκλήσεις.

Σας προβληµατίζει η γενική αύξηση των κρουσµάτων βίας στην καθηµερινότητα; Επεξεργάζεστε δράσεις για την ανάσχεση αυτής της πολυεπίπεδης κατάστασης;

Δυστυχώς, αυξάνονται και εδώ, όπως παντού στον κόσµο, τα περιστατικά βίας σε όλες της τις εκφάνσεις. Η χώρα µας, σύµφωνα µε τα στατιστικά, βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη σε σύγκριση µε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν απαιτούνται δράσεις και πρωτοβουλίες για την καταπολέµηση αυτών των φαινοµένων. Ήδη από την πρώτη θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για την ποινική µεταχείριση των αδικηµάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας και την ποινική αναβάθµιση των ποινών για την οπαδική βία. Το στοίχηµα της εµπέδωσης του αισθήµατος ασφάλειας στους πολίτες, όµως, είναι µια άσκηση δυναµική. Η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να προχωρήσει σε πρόσθετες παρεµβάσεις, που κρίνονται αναγκαίες για την αντιµετώπιση της «µικροµεσαίας» εγκληµατικότητας, µε σηµαντικές παρεµβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, που πρόκειται να κατατεθούν το προσεχές διάστηµα στη Βουλή, στον οποίο περιλαµβάνονται σηµαντικές διατάξεις για την αντιµετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, προχωράµε σε σηµαντικές δράσεις για την ενίσχυση των Σωµάτων Ασφαλείας, µε τη µεταφορά ενστόλων στις γειτονιές, και προµηθεύουµε τους αστυνοµικούς µε τον αναγκαίο εξοπλισµό, ώστε να µπορούν να προστατεύουν µε επάρκεια τους πολίτες. 

Από τα πρώτα νοµοσχέδια της νέας χρονιάς είναι το «Ελεύθερο Πανεπιστήµιο». Πώς σχολιάζετε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η ίδρυση µη κρατικών πανεπιστηµίων θα οδηγήσει στην υποβάθµιση των δηµόσιων; Έχει τεθεί ζήτηµα για ανώτατο όριο στον αριθµό µη κρατικών πανεπιστηµίων που µπορούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα; Και µε ποια κριτήρια;

Με τον όρο «Ελεύθερο Πανεπιστήµιο» περιγράφεται η διπλή «απελευθέρωση» που επιχειρούµε για το ελληνικό πανεπιστήµιο: Τα δηµόσια πανεπιστήµια αποκτούν µεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία, ενώ περισσότερο από 1 δισ. ευρώ κατευθύνεται στην ενίσχυσή τους. Με το νοµοσχέδιο αυτό, όµως, αίρεται ένας παράλογος αναχρονισµός, που δεν επέτρεπε τη λειτουργία µη κρατικών, µη κερδοσκοπικών ανώτατων ιδρυµάτων στην Ελλάδα. Η ίδρυση και η λειτουργία τους θα πληρούν τα πιο αυστηρά κριτήρια οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρώπη, ώστε µαζί µε τα δηµόσια ΑΕΙ να καταστήσουν την Ελλάδα ένα σηµαντικό περιφερειακό κέντρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα φέρει σημαντικά οφέλη στη χώρα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά