Να θέσει ο ίδιος τους όρους της δημόσιας συζήτησης, αλλά και να τεθεί το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία στη σωστή βάση, προκειμένου να αποφεύγονται σκόπιμες ή μη παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, επιδιώκει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την αυριανή του συνέντευξη στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά, όπως σας είχε προϊδεάσει η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ».


Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει το πλαίσιο της κυοφορούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας και συγκεκριμένα θα τονίσει ότι το επερχόμενο νομοσχέδιο θα προβλέπει τον (πολιτικό) γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία με κύριο στόχο -όπως θα πει- την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών των ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβερνητική πρωτοβουλία δεν θα αναγνωρίζει ως δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, λόγου χάρη, μέσω παρένθετης μητέρας. Και αυτό, γιατί στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να διχάσει την κοινή γνώμη, καθώς στις μετρήσεις που ήδη τρέχουν εδώ και αρκετές εβδομάδες καθίσταται πρόδηλο πως για τη συγκεκριμένη πτυχή του θέματος δεν φαίνεται ακόμη έτοιμη η ελληνική κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν τους αυστηρούς όρους που επιφυλάσσει η ελληνική νομοθεσία σε όλους όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδιά και τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «προτιμάμε μια υιοθεσία με τους αυστηρούς όρους που διέπουν το καθεστώς, από το να μένουν τα παιδάκια στα ιδρύματα».

Μένει, βεβαίως, να αποσαφηνιστεί κατά πόσο η προαναφερθείσα απαγόρευση θα επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών, από τη στιγμή που μία γυναίκα έχει ήδη δικαίωμα στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά το χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο πρωθυπουργός τηρεί τον λόγο του, αυτά που λέει τα εννοεί και τα κάνει πράξη, όταν η συζήτηση άπτεται των δικαιωμάτων πρέπει να είναι ουσιαστική, χωρίς κραυγές, δεν πρόκειται για μαύρο-άσπρο, όπως έχουμε ευθύνη έναντι του συνόλου των πολιτών».

Διαβάστε ακόμα: Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Φεβρουάριο θα κατατεθεί στην Βουλή - Οι άξονες και οι αντιδράσεις

Το χρονοδιάγραμμα

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να μετρήσουν τις αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο πολιτικού συστήματος όσο και σε επίπεδο κοινωνίας, προτού τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του εν λόγω νομοθετήματος. Πάντως, και εκτός απρόοπτου, τα υπουργικά συμβούλια στα τέλη Ιανουαρίου ή πιθανότερα στα τέλη Φεβρουαρίου μοιάζουν επικρατέστερα για να εγκριθεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς φαίνεται πως η κεντρική κυβερνητική επιδίωξη είναι το όλο ζήτημα να έχει λήξει εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως, όταν ξεκινήσει συντεταγμένα και χωρίς εξαλλοσύνες ο σχετικός διάλογος και ανακοινωθεί τι θα περιλαμβάνει και τι δεν θα περιλαμβάνει το εν λόγω νομοθέτημα, θα μετριαστούν και οι σοβαρές -είναι η αλήθεια- αντιδράσεις που εκδηλώνονται εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. «Ο καθένας εκφράζει την άποψή του και όταν ερωτάται απαντά - είναι σημαντικό να περιμένουμε για το ακριβές περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης», διεμήνυσε ερωτηθείς σχετικώς ο Παύλος Μαρινάκης, την ώρα, πάντως, που ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, επέμεινε στην αντίθεσή του σχετικά με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, όταν ερωτήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Διαβάστε ακόμα: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Όλο το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης


Ψήφος κατά συνείδηση στους βουλευτές της ΝΔ - Κομματική πειθαρχία μόνο στα μέλη της κυβέρνησης 


Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζονται στη λογική της ψήφου κατά συνείδηση σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς βουλευτές, πρακτική που εφαρμόστηκε στη Νέα Δημοκρατία και κατά την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης. Ωστόσο, διαφορετικά φαντάζουν τα δεδομένα για τα μέλη της κυβέρνησης, καθώς θεωρείται απίθανο ενδεχόμενη καταψήφισή του να μη συνοδεύεται από πειθαρχικές κυρώσεις. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν κατά πόσο και με ποιες προϋποθέσεις θα επιτραπεί σε μέλη της κυβέρνησης να απέχουν από την επίμαχη ψηφοφορία, χωρίς αυτό να ενεργοποιήσει κυρώσεις.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή