Οι μυστικές δημοσκοπήσεις “οδήγησαν” τον Μητσοτάκη στον μίνι ανασχηματισμό - Τα focus group και όλο το παρασκήνιο
Πώς ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση για στοχευµένες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήµα – Τα µυστικά ραντεβού, τα συσσωρευµένα προβλήµατα στην ασφάλεια, που προκάλεσαν καραµπόλα, και τα στοιχήµατα των νέων υπουργών και υφυπουργών
O πρωθυπουργός. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως είναι πολιτικός που... τηρεί τις παραδόσεις και βαδίζει πάνω σε νόρµες που δύσκολα εγκαταλείπει ή αποχωρίζεται.
Η... συνήθεια που έχει αναπτύξει κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας, να µην προβαίνει σε εκτεταµένες αλλαγές στα κυβερνητικά σχήµατα που επιλέγει εξαρχής, επαληθεύθηκε τρόπον τινά και κατά τον µίνι ανασχηµατισµό, ή τις «στοχευµένες διορθωτικές κινήσεις», όπως τις περιέγραψαν αµέσως µετά την ανακοίνωσή τους ανώτερες κυβερνητικές πηγές, που επέλεξε να ενεργοποιήσει προ ολίγων ηµερών.
Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως αρέσκεται να κάνει ποδαρικό µε... ανακάτεµα της κυβερνητικής τράπουλας, καθώς είναι η δεύτερη φορά µετά τις 4 Ιανουαρίου του 2021 που αιφνιδιάζει µε ανασχηµατισµό στις αρχές του έτους και όχι στις αρχές της εκάστοτε πολιτικής σεζόν, που είναι οι αρχές Σεπτεµβρίου και η πρωθυπουργική παρουσία στα εγκαίνια της ∆ιεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Κυβερνητικά στελέχη παρατηρούν εκ των υστέρων ότι στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να διορθώσει -και µάλιστα άµεσα- τα κακώς κείµενα που διαπιστώνονται τους τελευταίους µήνες στο κρίσιµο χαρτοφυλάκιο της ∆ηµόσιας Τάξης και Ασφάλειας. Εξάλλου -και σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές- σε όλα τα focus groups, που τρέχουν εδώ και αρκετές εβδοµάδες στο Μέγαρο Μαξίµου, το πρόβληµα της ασφάλειας αναδεικνυόταν σε... τρύπα µε όρους κυβερνητικής αποτελεσµατικότητας.
Μάλιστα, τα σχετικά ευρήµατα συνηγορούν στο ότι το ζητούµενο της ασφάλειας ανησυχεί στον ίδιο βαθµό τους πολίτες µε τον συνήθη «πονοκέφαλο» των τελευταίων µηνών, που δεν είναι άλλος από την εισαγόµενη ακρίβεια. Σε αυτό το πλαίσιο η απόφαση για άµεση αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει και µία άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα πολιτικά διάσταση: στο Μέγαρο Μαξίµου επ’ ουδενί λόγω επιθυµούσαν να «πληγωθεί» η Νέα ∆ηµοκρατία από τυχόν διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά της ενόψει των ευρωεκλογών, καθώς το θέµα της ασφάλειας και της δηµόσιας τάξης ιεραρχείται µεταξύ των απόλυτων προτεραιοτήτων ενός σηµαντικού ποσοστού συντηρητικών «γαλάζιων» ψηφοφόρων.
Ούτως ή άλλως, το κλίµα είχε βαρύνει επικίνδυνα εξαιτίας µιας σειράς επιχειρησιακών αστοχιών της ΕΛ.ΑΣ. τους τελευταίους µήνες, αρχής γενοµένης από την ανεµπόδιστη κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν έως το γήπεδο της «Αγιάς Σοφιάς» στη Νέα Φιλαδέλφεια στις αρχές Αυγούστου, που είχε αποτέλεσµα τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, έως την έξαρση της εγκληµατικότητας τις τελευταίες εβδοµάδες, αλλά και την πρόσφατη επανεµφάνιση ενός παλαιότερου τύπου εγχώριας τροµοκρατίας, που εκ των πραγµάτων θέτει απαιτητικότερες επιχειρησιακές προκλήσεις για την Ελληνική Αστυνοµία.
Στα προφανή του πλεονεκτήµατα είναι η πλούσια εµπειρία, το χειροπιαστό, όσο και µετρήσιµο έργο, αλλά και η βαθιά γνώση των εύθραυστων ισορροπιών στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνοµίας. Μάλιστα, η αποµάκρυνση και των δύο πόλων της πολιτικής ηγεσίας του συγκεκριµένου υπουργείου σχεδόν προεξοφλεί και τις τεκτονικές αλλαγές που επέρχονται στη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνοµίας κατά τις επικείµενες κρίσεις εντός του µήνα. Εξάλλου, η τοποθέτηση του Ανδρέα Νικολακόπουλου, βουλευτή της Ν.∆. στον Νοµό Ηλείας, στη θέση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, στη θέση του Κώστα Κατσαφάδου, επιβεβαιώνει τη σταθερή προτίµηση του πρωθυπουργού στην αξιοποίηση εκπροσώπων της νεότερης γενιάς. Σε ανύποπτο χρονικό διάστηµα -και αφού είχε εµπεδωθεί η κατάρρευση της σκευωρίας γύρω από την υπόθεση της Novartis ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε εκφράσει σε συνοµιλητές του την επιθυµία να ηγηθεί και πάλι του υπουργείου Υγείας, θέση στην οποία είχε χρηµατίσει µε επιτυχία επί θητείας Αντώνη Σαµαρά.
Εµελλε, σχεδόν 10 χρόνια µετά, η µετακόµιση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ανοίξει τον δρόµο για την επιστροφή του Αδώνιδος Γεωργιάδη στην Αριστοτέλους. Εχοντας δώσει εδώ και αρκετά χρόνια τα διαπιστευτήριά του για την κλίση του στην προώθηση των αναγκαίων µεταρρυθµίσεων, ο τέως -πλέον- υπουργός Εργασίας καλείται να πιάσει το νήµα από εκεί που το άφησε ο προκάτοχός του, µε ανοιχτά «στοιχήµατα» την ολοκλήρωση των αλλαγών στην επιλογή διοικήσεων των νοσοκοµείων, αλλά και την αναµόρφωση του υγειονοµικού χάρτη, που έρχεται στην κυβερνητική επικαιρότητα τις επόµενες εβδοµάδες. Εντός των εποµένων ηµερών, πάντως, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται να διαχειριστεί την επιβαρυµένη από το κοκτέιλ γρίπης και κορονοϊού κατάσταση, ιδίως µεταξύ των πλέον ευάλωτων οµάδων του πληθυσµού, ζήτηµα που απασχολεί εσχάτως τον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίµου.
Εξάλλου, η υπουργοποίηση της κ. Μιχαηλίδου -5η γυναίκα υπουργός µετά τις Νίκη Κεραµέως, Σοφία Ζαχαράκη, Ολγα Κεφαλογιάννη και Λίνα Μενδώνη διατηρεί τις πολιτικές ισορροπίες στην Α' Πειραιά, µετά και την αποποµπή του τέως -πλέον- υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κώστα Κατσαφάδου. Τέλος, η αναµενόµενη -ελέω των θετικών του επιδόσεων σε κρίσιµους ρόλους- αναβάθµιση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ επιβεβαιώνει τη σταθερή προτίµηση του πρωθυπουργού στην αξιοποίηση εκπροσώπων της νέας γενιάς, ενώ στοχευµένη θεωρείται και η επιλογή της Ιωάννας Λυτρίβη για τη θέση της υφυπουργού Παιδείας, καθώς η βουλευτής Επικρατείας διαθέτει εµπειρία και σπουδές στις πολιτικές διά βίου εκπαίδευσης.
Πάντως, η συνειδητή αποφυγή από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίµου της χρησιµοποίησης του όρου ανασχηµατισµός γεννά σε ορισµένους µυηµένους στο κυβερνητικό παρασκήνιο... δεύτερες σκέψεις, καθώς είναι σαφές ότι οι προ ολίγων ηµερών αλλαγές είχαν πυρήνα την άµεση βελτίωση των κυβερνητικών επιδόσεων στους τοµείς της ασφάλειας και της δηµόσιας τάξης. Κατά µία θεώρηση, ο πρωθυπουργός αναµένει συγκεκριµένα δείγµατα γραφής σε τοµείς όπως η Πολιτική Προστασία, το Μεταναστευτικό και η διαχείριση της καθηµερινότητας, προκειµένου να αποφασίσει εάν θα υπάρξει και νέος γύρος αλλαγών στο υπουργικό συµβούλιο µετά το ορόσηµο των ευρωεκλογών. Πάντως, ο αιφνιδιαστικός µίνι ανασχηµατισµός δεν φαίνεται να επηρεάζει -όπως αφήνουν να εννοηθεί καλά πληροφορηµένες πηγές- τον χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να φέρει το νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Στελέχη που γνωρίζουν εις βάθος τον κυβερνητικό προγραµµατισµό τονίζουν ότι ο Ιανουάριος µοιάζει «έµφορτος» εµβληµατικών µεταρρυθµίσεων και σηµαντικών νοµοσχεδίων, όπως είναι η ψήφιση της επιστολικής ψήφου και του πλαισίου που επιτρέπει τη δυνατότητα ίδρυσης µη κρατικών, µη κερδοσκοπικών Πανεπιστηµίων, αλλά και της εισαγωγής της πολεοδοµικής µεταρρύθµισης. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι επιµένουν πάντως ότι ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει τον χρονισµό εκδήλωσης της συγκεκριµένης νοµοθετικής πρωτοβουλίας, ήτοι εάν θα έλθει πριν ή µετά τις ευρωεκλογές, υπογραµµίζουν σε κάθε περίπτωση όµως την αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει, χωρίς δισταγµό και περαιτέρω καθυστερήσεις, µεταρρυθµίσεις και τοµές που φέρνουν εγγύτερα την ελληνική πραγµατικότητα στα ευρωπαϊκά standards.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής
Η... συνήθεια που έχει αναπτύξει κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας, να µην προβαίνει σε εκτεταµένες αλλαγές στα κυβερνητικά σχήµατα που επιλέγει εξαρχής, επαληθεύθηκε τρόπον τινά και κατά τον µίνι ανασχηµατισµό, ή τις «στοχευµένες διορθωτικές κινήσεις», όπως τις περιέγραψαν αµέσως µετά την ανακοίνωσή τους ανώτερες κυβερνητικές πηγές, που επέλεξε να ενεργοποιήσει προ ολίγων ηµερών.
Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως αρέσκεται να κάνει ποδαρικό µε... ανακάτεµα της κυβερνητικής τράπουλας, καθώς είναι η δεύτερη φορά µετά τις 4 Ιανουαρίου του 2021 που αιφνιδιάζει µε ανασχηµατισµό στις αρχές του έτους και όχι στις αρχές της εκάστοτε πολιτικής σεζόν, που είναι οι αρχές Σεπτεµβρίου και η πρωθυπουργική παρουσία στα εγκαίνια της ∆ιεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Το σιωπητήριο
Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής, ο πρωθυπουργός φέρεται να είχε προϊδεάσει για την απόφασή του να προβεί σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα δύο εκ των πρωταγωνιστών του µίνι ανασχηµατισµού από την Πρωτοχρονιά κιόλας, ήτοι τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Αδωνι Γεωργιάδη, που αναλαµβάνουν τα κρίσιµα πόστα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υγείας αντιστοίχως. Αλλωστε, στενοί του συνεργάτες τονίζουν εκ των υστέρων πως η επιλογή του να γίνει πρωινός καφές την προηγούµενη Τρίτη, στις 2 του µήνα, έγινε ακριβώς για να προστατευθεί η πρωθυπουργική πρωτοβουλία από τυχόν ανεπιθύµητες διαρροές.Τα focus groups
Κατ’ ουσίαν, οι χειρουργικού χαρακτήρα παρεµβάσεις του πρωθυπουργού στο κυβερνητικό σχήµα άρχισαν και... τελείωσαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αλλωστε, οι εισηγήσεις που υπήρχαν πάνω στο γραφείο του όλους τους προηγούµενους µήνες είχαν στο επίκεντρό τους την αλλαγή φρουράς στη Λεωφόρο Κατεχάκη.Κυβερνητικά στελέχη παρατηρούν εκ των υστέρων ότι στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να διορθώσει -και µάλιστα άµεσα- τα κακώς κείµενα που διαπιστώνονται τους τελευταίους µήνες στο κρίσιµο χαρτοφυλάκιο της ∆ηµόσιας Τάξης και Ασφάλειας. Εξάλλου -και σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές- σε όλα τα focus groups, που τρέχουν εδώ και αρκετές εβδοµάδες στο Μέγαρο Μαξίµου, το πρόβληµα της ασφάλειας αναδεικνυόταν σε... τρύπα µε όρους κυβερνητικής αποτελεσµατικότητας.
Μάλιστα, τα σχετικά ευρήµατα συνηγορούν στο ότι το ζητούµενο της ασφάλειας ανησυχεί στον ίδιο βαθµό τους πολίτες µε τον συνήθη «πονοκέφαλο» των τελευταίων µηνών, που δεν είναι άλλος από την εισαγόµενη ακρίβεια. Σε αυτό το πλαίσιο η απόφαση για άµεση αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει και µία άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα πολιτικά διάσταση: στο Μέγαρο Μαξίµου επ’ ουδενί λόγω επιθυµούσαν να «πληγωθεί» η Νέα ∆ηµοκρατία από τυχόν διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά της ενόψει των ευρωεκλογών, καθώς το θέµα της ασφάλειας και της δηµόσιας τάξης ιεραρχείται µεταξύ των απόλυτων προτεραιοτήτων ενός σηµαντικού ποσοστού συντηρητικών «γαλάζιων» ψηφοφόρων.
Ούτως ή άλλως, το κλίµα είχε βαρύνει επικίνδυνα εξαιτίας µιας σειράς επιχειρησιακών αστοχιών της ΕΛ.ΑΣ. τους τελευταίους µήνες, αρχής γενοµένης από την ανεµπόδιστη κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν έως το γήπεδο της «Αγιάς Σοφιάς» στη Νέα Φιλαδέλφεια στις αρχές Αυγούστου, που είχε αποτέλεσµα τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, έως την έξαρση της εγκληµατικότητας τις τελευταίες εβδοµάδες, αλλά και την πρόσφατη επανεµφάνιση ενός παλαιότερου τύπου εγχώριας τροµοκρατίας, που εκ των πραγµάτων θέτει απαιτητικότερες επιχειρησιακές προκλήσεις για την Ελληνική Αστυνοµία.
∆εν ήταν έκπληξη
Υπ’ αυτό το πρίσµα, η αποποµπή του διδύµου των Γιάννη Οικονόµου και Κώστα Κατσαφάδου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά περισσότερο µοιάζει µε προδιαγεγραµµένη εξέλιξη. Ούτε και η επιλογή ενός πιο «επιχειρησιακού» υπουργού, όπως αυτή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον ηλεκτρικό θώκο της Κατεχάκη ξενίζει κάποιον που παρακολουθεί στενά το κυβερνητικό παρασκήνιο. Αλλωστε, είναι η πέµπτη φορά που αναλαµβάνει τα καθήκοντα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και η δεύτερη στις κυβερνήσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Στα προφανή του πλεονεκτήµατα είναι η πλούσια εµπειρία, το χειροπιαστό, όσο και µετρήσιµο έργο, αλλά και η βαθιά γνώση των εύθραυστων ισορροπιών στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνοµίας. Μάλιστα, η αποµάκρυνση και των δύο πόλων της πολιτικής ηγεσίας του συγκεκριµένου υπουργείου σχεδόν προεξοφλεί και τις τεκτονικές αλλαγές που επέρχονται στη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνοµίας κατά τις επικείµενες κρίσεις εντός του µήνα. Εξάλλου, η τοποθέτηση του Ανδρέα Νικολακόπουλου, βουλευτή της Ν.∆. στον Νοµό Ηλείας, στη θέση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, στη θέση του Κώστα Κατσαφάδου, επιβεβαιώνει τη σταθερή προτίµηση του πρωθυπουργού στην αξιοποίηση εκπροσώπων της νεότερης γενιάς. Σε ανύποπτο χρονικό διάστηµα -και αφού είχε εµπεδωθεί η κατάρρευση της σκευωρίας γύρω από την υπόθεση της Novartis ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε εκφράσει σε συνοµιλητές του την επιθυµία να ηγηθεί και πάλι του υπουργείου Υγείας, θέση στην οποία είχε χρηµατίσει µε επιτυχία επί θητείας Αντώνη Σαµαρά.
Εµελλε, σχεδόν 10 χρόνια µετά, η µετακόµιση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ανοίξει τον δρόµο για την επιστροφή του Αδώνιδος Γεωργιάδη στην Αριστοτέλους. Εχοντας δώσει εδώ και αρκετά χρόνια τα διαπιστευτήριά του για την κλίση του στην προώθηση των αναγκαίων µεταρρυθµίσεων, ο τέως -πλέον- υπουργός Εργασίας καλείται να πιάσει το νήµα από εκεί που το άφησε ο προκάτοχός του, µε ανοιχτά «στοιχήµατα» την ολοκλήρωση των αλλαγών στην επιλογή διοικήσεων των νοσοκοµείων, αλλά και την αναµόρφωση του υγειονοµικού χάρτη, που έρχεται στην κυβερνητική επικαιρότητα τις επόµενες εβδοµάδες. Εντός των εποµένων ηµερών, πάντως, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται να διαχειριστεί την επιβαρυµένη από το κοκτέιλ γρίπης και κορονοϊού κατάσταση, ιδίως µεταξύ των πλέον ευάλωτων οµάδων του πληθυσµού, ζήτηµα που απασχολεί εσχάτως τον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίµου.
Αναβάθµιση
Την ίδια ώρα, η αναβάθµιση της τέως -πλέον- υφυπουργού Παιδείας, ∆όµνας Μιχαηλίδου, στη θέση της υπουργού Εργασίας εξασφαλίζει στο Μέγαρο Μαξίµου πολύ µικρή περίοδο προσαρµογής λόγω της θητείας της στο ίδιο υπουργείο κατά την πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.Εξάλλου, η υπουργοποίηση της κ. Μιχαηλίδου -5η γυναίκα υπουργός µετά τις Νίκη Κεραµέως, Σοφία Ζαχαράκη, Ολγα Κεφαλογιάννη και Λίνα Μενδώνη διατηρεί τις πολιτικές ισορροπίες στην Α' Πειραιά, µετά και την αποποµπή του τέως -πλέον- υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κώστα Κατσαφάδου. Τέλος, η αναµενόµενη -ελέω των θετικών του επιδόσεων σε κρίσιµους ρόλους- αναβάθµιση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ επιβεβαιώνει τη σταθερή προτίµηση του πρωθυπουργού στην αξιοποίηση εκπροσώπων της νέας γενιάς, ενώ στοχευµένη θεωρείται και η επιλογή της Ιωάννας Λυτρίβη για τη θέση της υφυπουργού Παιδείας, καθώς η βουλευτής Επικρατείας διαθέτει εµπειρία και σπουδές στις πολιτικές διά βίου εκπαίδευσης.
Πάντως, η συνειδητή αποφυγή από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίµου της χρησιµοποίησης του όρου ανασχηµατισµός γεννά σε ορισµένους µυηµένους στο κυβερνητικό παρασκήνιο... δεύτερες σκέψεις, καθώς είναι σαφές ότι οι προ ολίγων ηµερών αλλαγές είχαν πυρήνα την άµεση βελτίωση των κυβερνητικών επιδόσεων στους τοµείς της ασφάλειας και της δηµόσιας τάξης. Κατά µία θεώρηση, ο πρωθυπουργός αναµένει συγκεκριµένα δείγµατα γραφής σε τοµείς όπως η Πολιτική Προστασία, το Μεταναστευτικό και η διαχείριση της καθηµερινότητας, προκειµένου να αποφασίσει εάν θα υπάρξει και νέος γύρος αλλαγών στο υπουργικό συµβούλιο µετά το ορόσηµο των ευρωεκλογών. Πάντως, ο αιφνιδιαστικός µίνι ανασχηµατισµός δεν φαίνεται να επηρεάζει -όπως αφήνουν να εννοηθεί καλά πληροφορηµένες πηγές- τον χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να φέρει το νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Στελέχη που γνωρίζουν εις βάθος τον κυβερνητικό προγραµµατισµό τονίζουν ότι ο Ιανουάριος µοιάζει «έµφορτος» εµβληµατικών µεταρρυθµίσεων και σηµαντικών νοµοσχεδίων, όπως είναι η ψήφιση της επιστολικής ψήφου και του πλαισίου που επιτρέπει τη δυνατότητα ίδρυσης µη κρατικών, µη κερδοσκοπικών Πανεπιστηµίων, αλλά και της εισαγωγής της πολεοδοµικής µεταρρύθµισης. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι επιµένουν πάντως ότι ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει τον χρονισµό εκδήλωσης της συγκεκριµένης νοµοθετικής πρωτοβουλίας, ήτοι εάν θα έλθει πριν ή µετά τις ευρωεκλογές, υπογραµµίζουν σε κάθε περίπτωση όµως την αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει, χωρίς δισταγµό και περαιτέρω καθυστερήσεις, µεταρρυθµίσεις και τοµές που φέρνουν εγγύτερα την ελληνική πραγµατικότητα στα ευρωπαϊκά standards.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής