Αρνητικός στην πρόταση που κατέθεσαν χθες αιφνιδιαστικά τρία κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να αποχωρήσει το κόμμα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και να προσχωρήσει στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εμφανίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να διατηρηθεί το καθεστώς που υπήρχε επί Αλέξη Τσίπρα όπου το κόμμα ανήκε στην ομάδα της αριστεράς, ο ίδιος ωστόσο συμμετείχε με το καθεστώς του παρατηρηθεί στους ευρωπαίους σοσιαλιστές.


ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι λόγοι οδήγησαν Ραγκούση, Ζαχαριάδη και Θεοχαρόπουλο στην πρόταση

Οι Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατέθεσαν την πρόταση τους ενόψει των ευρωεκλογών, θεωρώντας ότι η μάχη δεν θα κριθεί στο πεδίο της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά σε εκείνο της κεντροαριστεράς.
«Η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς» αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κείμενο τους.

Και προσθέτουν: «Στις σημερινές συνθήκες δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στις αναγκαίες αποφάσεις που μας στερεί την αναγκαία διείσδυση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς που είναι η πλειοψηφία στον προοδευτικό χώρο. Η απουσία ισχυρής Κεντροαριστεράς δίνει τη δυνατότητα στη συντηρητική παράταξη να διεισδύει και να ηγεμονεύει στον χώρο του κέντρου. Ο δρόμος για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ο δρόμος που δείχνει Κεντροαριστερά».

Διαβάστε ακόμα: Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση ένταξης στους Σοσιαλιστές: Στο Συνέδριο θα συζητηθούν ανοιχτά όλες οι απόψεις

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αιχμές για την πρόταση για τους Ευρωσοσιαλιστές

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν πάντως ότι μία τέτοια πρόταση θα έπρεπε κατ αρχήν να κατατεθεί και να συζητηθεί στα συλλογικά όργανα – για παράδειγμα στο συνέδριο.

Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι «στο Συνέδριο του Απριλίου 2022 ψηφίστηκε ομόφωνα ότι το Κόμμα “ανήκει στην οικογένεια του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς” (άρθρο 1), καθώς και ότι “Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετέχει ενεργά και στηρίζει με κάθε τρόπο τις πρωτοβουλίες του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος. Ταυτόχρονα επιδιώκει να αποκτήσει ουσιαστικές σχέσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις παντού στον κόσμο των οποίων η δράση και η λειτουργία διέπονται από ανάλογες αρχές και αποσκοπούν σε ανάλογους στόχους».

Εξάλλου, όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει συμβάλει στη συνεργασία των ευρύτερων δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, αξιοποιώντας τη θέση του ως μέλος της ευρωπαϊκής αριστερής οικογένειας και αποτελώντας μία από τις ισχυρότερες εκλογικά δυνάμεις της.

Εκτός των άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην ομάδα left, της οποίας μάλιστα υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ακόμα και σήμερα διαδραματίζει σημαντικό ρολο.

Επίσης όπως επεσήμαναν τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι θέλει να παραμείνει ηγέτιδα δύναμη στην ευρωπαϊκή αριστερά και ότι δεν επιθυμεί να απεμπολήσει τον ρόλο του. Οι ίδιοι άνθρωποι υπενθύμιζαν ακόμα ότι και στο παρελθόν είχε υπάρξει παρόμοια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα αλλά τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποφασίσει οτι το κόμμα τους θα πρέπει να παραμείνει στην αριστερά διαδραματίζοντας σημαντικό μελλοντικό ρόλο.

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αρνητικός στην πρωτοβουλία των τριών λέγοντας ότι ο ίδιος «δεν χωράω σε κάτι τέτοιο» – δηλαδή δεν πρόκειται να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ εάν το κόμμα ενταχθεί στους Σοσιαλιστές. Χαρακτήρισε λάθος την άποψη των συντρόφων του σημειώνοντας ότι «καλό είναι να ρωτάνε και την άποψη των υπαρχόντων ευρωβουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο».

Σημείωσε με έμφαση ότι «είναι φθαρμένη και τελειωμένη η υπόθεση της σοσιαλδημοκρατίας». «Ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης είπε στις Βρυξέλλες πρόσφατα ότι θα παραμείνουμε ο ΣΥΡΙΖΑ στη left και ο πρόεδρος του κόμματος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο» πρόσθεσε με νόημα και αναρωτήθηκε «γιατί τότε όχι στους Πράσινους, έχουν περισσότερες Καϊλήδες στις τάξεις τους;».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ανέφερε ότι «οι συνθήκες είναι κρίσιμες, το θέμα θα συζητηθεί και στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ» αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το θέμα θα τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία στο ανώτατο κομματικό όργανο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «καταστατικά η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Αριστερά».