Για όσα εργασιακά θέματα των υγειονομικών του ΕΣΥ ή του λοιπού δημόσιου συστήματος Υγείας της χώρας μας περνούσαν από τη δική του αρμοδιότητα ως υπουργού Εργασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης ενημέρωνε εγκαίρως σχετικά το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ιδιαιτέρως τον ίδιο τον πρόεδρο, Μιχάλη Γιαννάκο, και ουδεμία φορά «συνελήφθη» ασυνεπής. Έδωσε λύση σχεδόν στο σύνολο των συμβασιούχων εργαζομένων στην Υγεία, για τους οποίους ο τέως πλέον υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε, από τη δική του πλευρά, διαβεβαιώσει επίσης εγκαίρως ότι «κανείς δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ΕΣΥ».

Με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, λοιπόν, επιστρέφει στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης μετά τον στοχευμένο κυβερνητικό ανασχηματισμό από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιουνίου 2013 ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε τοποθετηθεί για πρώτη φορά στη θέση του υπουργού Υγείας, στη συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, προερχόμενος από τη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Ως υπουργός Υγείας, ο Αδωνις Γεωργιάδης θεσμοθέτησε τη δωρεάν νοσηλεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για περίπου 2.000.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας, με ετήσια κρατική δαπάνη 340 εκατ. ευρώ, ενώ πέτυχε την ενίσχυση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων επί του συνόλου της δημόσιας νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, τον πλήρη έλεγχο της ιδίας φαρμακευτικής δαπάνης, την έγκριση 470 πρωτότυπων φαρμάκων, καθώς και την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Επί υπουργίας του στο Υγείας, το 2013, εκπονήθηκε ένα σχέδιο για την αναδιαμόρφωση του χώρου της Υγείας, το οποίο περιελάμβανε αξιολόγηση και κινητικότητα γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων του ΕΣΥ, καθώς και αλλαγή χρήσης και συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων.
Συνολικά, σταμάτησαν τη λειτουργία τους πέντε νοσοκομεία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς να επιβαρυνθούν τα υπόλοιπα, και οι ετήσιες δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες μειώθηκαν, με συνολική εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις σχετικές συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Ανάμεσα στα νοσοκομεία που σταμάτησαν τη λειτουργία τους με μεταφορές κλινικών και προσωπικού συμπεριλαμβάνονται το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο «Παναγία» Θεσσαλονίκης, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα». Σημειώνεται ότι κατά το έτος 2014 οι δαπάνες στον τομέα της Υγείας ήταν κατά 300 εκατομμύρια ευρώ μειωμένες σε σχέση με το 2013. Για το 2014, ο στόχος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ήταν στα 2 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 20% σε σχέση με το 2013, ενώ το ίδιο έτος ορίστηκε πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, με σκοπό να αποφευχθούν υπερβάσεις στις φαρμακευτικές δαπάνες.

Επίσης, το 2014 ο Άδωνις Γεωργιάδης θεσμοθέτησε αλλαγές και στους κανόνες λειτουργίας των νοσοκομείων, με αλλαγές στον τρόπο υποδοχής και τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, καθώς και στον τρόπο εργασίας του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα λειτουργίας νοσοκομείων της υπόλοιπης Ευρώπης και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ποιος είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης


Ο Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1972, στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Ευγενία Μανωλίδου και έχουν δύο παιδιά, τον Αθανάσιο-Περσέα και τον Αναστάσιο-Αλκαίο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Το 1993 ανέλαβε τη διεύθυνση των εκδόσεων «Γεωργιάδης – Βιβλιοθήκη των Ελλήνων». Το 1994 ίδρυσε το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών «Ελληνική Αγωγή». Εκλέχθηκε βουλευτής στη Β’ Αθηνών στις κάλπες του 2007 και του 2009 με το πολιτικό κόμμα του ΛΑΟΣ. Τον Φεβρουάριο του 2012 προσχώρησε στο πολιτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, παραδίδοντας τη βουλευτική του έδρα. Εκλέχθηκε με τη Νέα Δημοκρατία στη Β’ Αθηνών στις εθνικές κάλπες του 2012 και του 2015.

Το 2011 διετέλεσε υφυπουργός Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου και το 2013 υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Στις 18 Ιανουαρίου 2016, με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε ένας εκ των δύο αντιπροέδρων της Ν.Δ., με αντικείμενο τον έλεγχο του κοινοβουλευτικού έργου. Στις 9 Ιουλίου 2019, ο Άδωνις Γεωργιάδης ορκίστηκε υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνέχεια διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2023, επίσης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Β1’ του Βόρειου Τομέα Αθηνών και παραμένει αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 5 Ιανουαρίου