Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τα μέτρα κατά της ακρίβειας.

«Οι παρεμβάσεις στοχεύουν σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγων, περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας το όφελος στον καταναλωτή. Αφορά προϊόντα ευρείας χρήσης, όπως οδοντόκρεμες, καθαριστικά σπιτιού, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά. Για το βρεφικό γάλα είναι παντελώς αδικαιολόγητο. Εκεί θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους», είπε ο πρωθυπουργός, θέλοντας να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στις πολυεθνικές, σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία».

Αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα δοθεί συνέντευξη από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ώστε να γίνει εξειδίκευση των μέτρων.


Το ακριβότερο βρεφικό γάλα στην Ευρώπη πωλείται στην Ελλάδα


Υπενθυμίζεται πως η τιμή του βρεφικού γάλακτος έχει φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα, με την Ελλάδα να το πουλά στην ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη, φέρνοντας σε απόγνωση τους γονείς.

Συγκεκριμένα, το βρεφικό γάλα, ένα προϊόν αναντικατάστατο για τα μωρά, πωλείται στη χώρα μας από 32% έως 213% ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με έρευνα σύγκρισης τιμών που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον περασμένο Νοέμβριο για τα βρεφικά γάλατα για βρέφη έως 6 μηνών, οι τιμές στην Ελλάδα είναι από 144% έως 171% πάνω από τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στο Βέλγιο και την Ολλανδία.


Νούμερο ένα πρόβλημα η ακρίβεια για τους πολίτες


Είναι ξεκάθαρτο πως το ζήτημα της ακρίβειας «καίει» τους πολίτες. Στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από τα Χριστούγεννα αποτυπώνεται επίσης η έγνοια του κόσμου για τις τιμές, που συνεχίζουν να παίρνουν την ανηφόρα: Το 42% των πολιτών δηλώνει ότι η ακρίβεια είναι «το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας» (Metron Analysis), ενώ στην έρευνα της Pulse σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες (ποσοστό 88%) εκφράζουν ανησυχία (Πολύ και Αρκετά) σε σχέση με την ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών.