Λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά της χώρας προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση. Η αρχή γίνεται με την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τους κυβερνητικούς στόχους για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα στις πολυεθνικές, λέγοντας σε έντονο ύφος πως «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ο πληθωρισμός της απληστίας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός».  

mitsotakis_maximou24-01-10_0016__DPD5892-003
mitsotakis_maximou24-01-10_0008__DPD5625-004
mitsotakis_maximou24-01-10_0005__DPC3869-001
mitsotakis_maximou24-01-10_0002__DPC3835-002


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε παντελώς αδικαιολόγητη την αύξηση στις τιμές στο βρεφικό γάλα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η κυβέρνηση αναμένεται να βάλει πλαφόν 7% στο εμπορικό κέρδος των πολυεθνικών για τις τιμές του συγκεκριμένου προϊόντος, που είναι απαραίτητο για καθέ νοικοκυριό που έχει μωρό. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί σε λίγη ώρα, οπότε θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα. 

«Οι παρεμβάσεις στοχεύουν σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγων, περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας το όφελος στον καταναλωτή. Αφορά προϊόντα ευρείας χρήσης, όπως οδοντόκρεμες, καθαριστικά σπιτιού, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά. Για το βρεφικό γάλα είναι παντελώς αδικαιολόγητο. Εκεί θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους», 
είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμα: Έρχεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τις πολυεθνικές εταιρείες, λέγοντας χαρακτηριστικά και σε έντονο ύφος πως «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ο πληθωρισμός της απληστίας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός».

Σημείωσε παράλληλα πως η μάχη για εντονότερο ανταγωνισμό θα συνεχιστεί και πως δεν γίνεται προϊόντα πολυεθνικών να πωλούνται πιο ακριβά στην Ελλάδα απ' ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η ενδυνάμωση της ΔΙΜΕΑ και οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά -δύσκολοι έλεγχοι- μας έχουν βοηθήσει πολύ, τους μηχανισμούς της αγοράς και τα νέα μέτρα, έχουν ακριβώς ως στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις που έχουν γίνει εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης».

«Στόχος μας είναι η διόρθωση των στρεβλών εμπορικών πρακτικών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι τα νέα μέτρα αφορούν την αντιμετώπιση χρόνιων στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, τέλος, και στη στήριξη των νέων οικογενειών και επισήμανε κάποια μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως το εφάπαξ βοήθημα για κάθε νέο παιδί και την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Μας απασχολεί πολύ ως κυβέρνηση η οικονομική επιβάρυνση για τις νέες οικογένειες. Είναι κάτι που το έχουμε αντιμετωπίσει ήδη με σειρά υποστήριξης των νέων οικογένειων. Θυμίζω ότι από το 2019 η κυβέρνηση αυτή θέσπισε εφάπαξ βοήθημα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας. Αυτό βοηθάει πολύ μια οικογένεια με τα πρώτα έξοδα. Έχουμε δρομολογήσει και άλλες πρωτοβουλίες, όπως η αύξηση αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η αύξηση των επιδομάτων παιδιού για δημοσίους υπαλλήλους, η αύξηση της άδειας μητρότητας. Άρα και τα μέτρα που θα εξαγγελθούν στη συνέχεια είναι στο πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικογένειας, αντιλαμβανόμενοι πλήρως το βάρος που συνεπάγεται για μια οικογένεια η απόκτηση ενός παιδιού».

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η μάχη για να τιθασεύσουμε την ακρίβεια και για να επιβάλουμε κανόνες εντονότερου ανταγωνισμού υπέρ του καταναλωτή, όπως γνωρίζετε, είναι μια μάχη διαρκής. Και στη μάχη αυτή αξιοποιούμε διαρκώς νέα εργαλεία πολιτικής, μέχρι να καταλάβουν όλοι, και θα έλεγα ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες, ότι η Ελλάδα δεν είναι “μπανανία” και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός.

Η ενδυνάμωση της ΔΙΜΕΑ και οι εντατικοί έλεγχοι οι οποίοι έγιναν τους τελευταίους μήνες στην αγορά, κυρίως δύσκολοι έλεγχοι, που αφορούν τους παράγοντες κόστους και κερδοφορίας των βασικών προϊόντων που αποτελούν και το ''Καλάθι του νοικοκυριού'', μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τους μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς. Τα νέα μέτρα, τα οποία θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης, έχουν ακριβώς ως στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις οι οποίες έχουν συσσωρευθεί επί πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά και οι οποίες, δυστυχώς, έχουν γίνει εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης. Και έχουν οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο αντίστοιχα προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών να πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα απ' ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αυτό προφανώς είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό. Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου, περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή. Αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης, όπως καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά. Ειδική πρόνοια θα υπάρχει και για το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος, όπου πράγματι είναι παντελώς αδικαιολόγητο, γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι τόσο ακριβότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί, όπως θα εξειδικεύσει αργότερα και ο αρμόδιος υπουργός, θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο του μικτού κέρδους, έτσι ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα. Με τα μέτρα αυτά σκοπός μας είναι να διορθώσουμε κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές και βασική μας προτεραιότητα παραμένει η προστασία του καταναλωτή και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Θα ήθελα, τέλος, να προσθέσω ότι μας απασχολεί πολύ ως κυβέρνηση η οικονομική επιβάρυνση για τις νέες οικογένειες. Είναι κάτι το οποίο έχουμε αντιμετωπίσει ήδη μέσα από μια σειρά από μέτρα υποστήριξης των οικογενειών και θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση αυτή θέσπισε από το 2019 εφάπαξ βοήθημα, το οποίο καταβάλλεται σε δύο δόσεις, ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί το οποίο γεννιέται στην πατρίδα μας. Αυτό βοηθάει πολύ μία νέα οικογένεια με τα πρώτα έξοδα τα οποία συνοδεύουν τη γέννηση ενός παιδιού, αλλά προφανώς υποστηρίζουν και την οικογένεια τους πρώτους μήνες με τις αυξημένες δαπάνες, είτε αφορούν σε βρεφικό γάλα είτε αφορούν σε πάνες είτε αφορούν σε μωρομάντιλα. Και φυσικά έχουμε δρομολογήσει και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, όπως η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του επιδόματος παιδιού για τους δημόσιους υπαλλήλους, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες και στις αγρότισσες. Άρα, και τα μέτρα τα οποία θα εξαγγελθούν στη συνέχεια ας τα δούμε και στα πλαίσια μιας συνολικής πολιτικής στήριξης της οικογένειας και ειδικά των νέων οικογενειών, αντιλαμβανόμενοι πλήρως το μεγάλο οικονομικό βάρος που η απόκτηση ενός παιδιού συνεπάγεται για μία νέα οικογένεια».


Αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα δοθεί συνέντευξη από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, για να γίνει εξειδίκευση των μέτρων.