Αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή και στον πρόεδρο της Αθανάσιο Μπούρα, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτριος Μπιάγκης, σχετικά με την απόφαση αρχειοθέτησης της πειθαρχικής έρευνας εναντίων της αρμόδια Εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου, σχετικά με την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Διαβάστε επίσης: "Σπόντες" σε Ανδρουλάκη για Δούκα - Το crash test "Ευρωεκλογές"

Αναλυτικά το αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή:

Πληροφορηθήκαμε προσφάτως την απόφαση της Αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κυρίας Ε. Φραγκάκη, για την αρχειοθέτηση της πειθαρχικής έρευνας εναντίον της τότε αρμόδιας Εισαγγελέως της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), κυρίας Βασιλικής Βλάχου, αναφορικά με την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Είναι γνωστό ότι η κυρία Βλάχου υπέγραφε ημερησίως δεκάδες διατάξεις άρσης απορρήτου, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης για την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, κ. Ν. Ανδρουλάκη, βάσει δεδομένων που κατά την ίδια την Ε.Υ.Π. δεν υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις, καθώς πολλά από τα σχετικά πληροφοριακά δελτία φέρεται ότι καταστράφηκαν τον Αύγουστο του 2022 κατά τη μετάβαση του συστήματος.

Η εξέλιξη, λοιπόν, αυτή, η οποία αποτελεί το πλέον πρόσφατο επεισόδιο στην απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, εγείρει σειρά ερωτημάτων σχετικά τόσο με το σκεπτικό της απόφασης απαλλαγής όσο και τα στοιχεία βάσει των οποίων διακριβώθηκε η τήρηση από την κυρία Βλάχου του νόμου περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Κατόπιν αυτών και προκειμένου να διερευνηθεί στο έπακρο ένα ζήτημα το οποίο τραυμάτισε και τραυματίζει διαρκώς το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας, ζητούμε σύμφωνα με τα άρθρα 43Α και 146 του Κανονισμού της Βουλής:

1) Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ως αρμόδιας επιτροπής για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Ε.Υ.Π. βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση της αρχειοθέτησης της πειθαρχικής δίωξης της εποπτεύουσας την Ε.Υ.Π. εισαγγελέως κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, κυρίας Β. Βλάχου.

2) Την άμεση υποβολή από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αιτήματος για τη διαβίβαση της απόφασης αρχειοθέτησης της σχετικής Πειθαρχικής Δίωξης, της απαλλακτικής εισήγησης της νυν Εισαγγελέως για την Ε.Υ.Π, κυρίας Ευ. Πούλου, καθώς και κάθε άλλου συναφούς εγγράφου, προκειμένου να διασαφηνιστούν οι λόγοι που οδήγησαν στην απαλλαγή και, ιδίως, ο τρόπος διαπίστωσης της τήρησης του νόμου περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών κατά την άσκηση των καθηκόντων της, και

3) Την κλήση ενώπιον της Επιτροπής της αρμόδιας Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, κυρίας Ε. Φραγκάκη, με απόφαση της οποίας αρχειοθετήθηκε η σχετική Πειθαρχική Δίωξη, καθώς και της νυν εισαγγελέως της Ε.Υ.Π., κυρίας Ευ. Πούλου, η οποία εισηγήθηκε την αρχειοθέτηση της ως άνω Πειθαρχικής Δίωξης.