«Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εισάγει την ισότητα του πολιτικού γάμου για όλους τους πολίτες, κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Τόνισε, παράλληλα, πως το νομοσχέδιο θα προστατεύει τα παιδιά που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό ή/ και στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: Ραγκούσης στα Παραπολιτικά 90,1 για το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών: "Πρέπει να δεχθούμε έναν συμβιβασμό"

Ακόμη, ο Άκης Σκέρτσος διευκρίνισε πως τα παιδιά αυτά θα πολιτογραφηθούν ως Έλληνες, θα έχουν ελληνική ιθαγένεια και θα έχουν στα χαρτιά τους πατέρα και πατέρα ή μητέρα και μητέρα.

Ο Άκης Σκέρτσος ξεκαθάρισε πως «στόχος είναι να μη διχάσουμε, αλλά να λύσουμε προβλήματα και να ανταποκριθούμε στα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».

Δεν θα επεκταθεί το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθημένης αναπαραγωγής στα ομόφυλα ζευγάρια, ανέφερε ο υπουργός.

«Αν έχει προκύψει ένα παιδί με αυτόν τον τρόπο στο εξωτερικό, θα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα», είπε.



Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Άκη Σκέρτσου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών:

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Το νομοσχέδιο κάνει δύο πράγματα, εισάγει την ισότητα στο γάμο δηλαδή την πρόσβαση στο θεσμό του γάμου για όλους τους πολίτες. Μιλάμε για τον πολιτικό γάμο όχι το θρησκευτικό γάμο. Ο πολιτικός γάμος είναι ένα αστικό συμβόλαιο για το οποίο δεν δικαιολογείται να υπάρχει κάποια διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού. Αυτό είναι κάτι που ισχύει ήδη σε 15 χώρες μέλη της ΕΕ, σε 20 κράτη της Ευρώπης, σε 36 χώρες παγκοσμίως κυρίως του δυτικού κόσμου. Το νομοσχέδιο θα κατοχυρώσει την ισότητα στο γάμο και ταυτόχρονα θα προστατεύσει τα συμφέροντα των παιδιών που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό ή που μπορεί να έχουν αποκτηθεί και στην Ελλάδα γιατί ξέρετε υπάρχουν τρόποι και στην Ελλάδα να αποκτηθούν παιδιά εντός ενός ομόφυλου ζευγαριού και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε τα οποία όμως παιδιά δεν έχουν δικαιώματα σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

ΔΗΜ: Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί ο νόμος τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Θα μπορούν να πολιτογραφηθούν ως έλληνες πολίτες που σήμερα δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

ΔΗΜ: Που θα έχουν την ταυτότητα αυτή που ορίζει το πιστοποιητικό γέννησής τους; Ένα παιδί που έχει γεννηθεί στην Ισπανία έχει γεννήτορα Α γεννήτορα Β που μπορεί να είναι δύο άνδρες ή δύο γυναίκες, θα εγγραφεί στο Ληξιαρχείο το δικό μας και θα είναι έλληνας πολίτης με Γονέα Α και Γονέα Β;

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Όχι δεν θα εισαγάγουμε τον χαρακτηρισμό Γονέας Α ή Γονέας Β, δεν υπάρχουν τέτοιες διακρίσεις στο νομοσχέδιο το δικό μας. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θα αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, θα είναι Έλληνας πολίτης το παιδί και από εκεί και πέρα θα είναι πατέρας και πατέρας ή μητέρα και μητέρα. Αυτή είναι μια πρώτη βασική διαφορά από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την Αντιπολίτευση και συγκεκριμένα από το ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜ: Υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλεψη αναδρομικής διόρθωσης των στοιχείων αυτών των παιδιών; Να εξηγήσω γιατί το ρωτάω, ένα παιδί που μπορεί σήμερα να είναι 14 ετών μπορεί να έχει αστυνομική ταυτότητα όπου φαίνεται ότι έχει μόνο ένα γονιό, τώρα θα του δώσετε τη δυνατότητα με αυτή τη ρύθμιση που έρχεται να έχει τους δύο γονείς που το μεγαλώνουν, δύο άνδρες ή δύο γυναίκες ;

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Αυτό το παιδί θα μπορεί να αναγνωριστεί αναδρομικά ως παιδί αυτής της οικογένειας.

ΔΗΜ: Επομένως η ταυτότητά του θα διορθωθεί, δεν θα φαίνεται να έχει μόνο ένα γονιό.

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Μάλιστα

Για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τους άνδρες:

ΔΗΜ: Τι θα γίνεται αν δύο άνδρες πάνε σε χώρα του εξωτερικού και χρησιμοποιήσουν εκεί τη δυνατότητα παρένθετης μητέρας, το παιδί αυτό θα αναγνωρίζεται ως και των δύο;

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ναι, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε. Λέμε ότι δεν θα επεκτείνουμε το δικαίωμα ή τη δυνατότητα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα, είναι κάτι που ισχύει σε ελάχιστες χώρες στο εξωτερικό και εμείς θέλουμε να κάνουμε λελογισμένα βήματα με βάση την κοινή εμπειρία και όσα έχουν κατοχυρωθεί ως κοινός τόπος στον ευρωπαϊκό χώρο ωστόσο αν έχει προκύψει ένα παιδί στο εξωτερικό με αυτόν τον τρόπο προφανώς δεν μπορεί παρά να αναγνωριστεί και στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να θεωρείσαι γονιός στη Γαλλία και να μην θεωρείσαι γονιός στην Ελλάδα.

ΔΗΜ: Με αυτή την απαγόρευση που βάζετε δεν είναι σαν να τους λέτε «πηγαίνετε στο εξωτερικό, όσοι έχετε λεφτά να το κάνετε, και θα σας το αναγνωρίσουμε το παιδί»;

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι εμείς ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μιας κοινωνικής πραγματικότητας η οποία υπάρχει και απαιτεί λύσεις διότι έχει προκαλέσει ζητήματα, αδικίες και ανισότητες. Δεν θέλουμε να κάνουμε βήματα τα οποία δεν είναι ακόμα ώριμα και δεν έχουν κατοχυρωθεί και στις περισσότερες χώρες. Αυτή είναι μια βασική πολιτική διαφορά της δικής μας πρότασης από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία τολμώ να πω ότι είναι μαξιμαλιστική και εισηγείται ρυθμίσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί στις περισσότερες χώρες.

ΔΗΜ: Αν ένας άνδρας στη χώρα μας κάνει βιολογικό παιδί με μια φίλη του και η ίδια, η βιολογική μητέρα του παιδιού, παραιτηθεί από τη γονική μέριμνα και αυτός ο άνδρας παντρευτεί έναν άνδρα θα μπορεί ο σύζυγος να αναγνωρίσει το παιδί και το παιδί αυτό να είναι δύο μπαμπάδων;

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ναι θα μπορεί εφόσον ψηφιστεί αυτός ο νόμος, προσφέρεται πλέον η δυνατότητα μέσω του οικογενειακού δικαίου και της επέκτασης του δικαιώματος στην υιοθεσία, στην υιοθεσία αυτού του παιδιού από το άλλο μέλος αυτού του γάμου.

ΔΗΜ: Δεν αποτελεί όλο αυτό μια διάκριση ή ένα τέχνασμα που μπορεί να καταπέσει στα δικαστήρια τελικά και να μπορεί κάποιος να πει ότι βάλατε αυτή την απαγόρευση για να μαλακώσετε τους πιο σκληρούς μέσα στο κόμμα σας;

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ως προς την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή εννοείτε;

ΔΗΜ: Ναι, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να πει κανείς ότι το κάνει με μια φίλη του και να χρησιμοποιήσει παρένθετη κάτω από το τραπέζι

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τη μία. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έρχεται να αντιμετωπίσει μια κοινωνική πραγματικότητα που έχει μέσα της πολλές αδικίες σε σχέση με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εντός της χώρας μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κινούμαστε με έναν τρόπο συνθετικό και λαμβάνοντας υπόψη την κοινή εμπειρία. Δεν θελουμε να προκαλέσουμε και να κάνουμε βήματα τα οποία είναι παραπάνω από τις αντοχές της κοινωνίας. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα το οποίο μπορεί να προκαλέσει κοινωνικούς τριγμούς και διχασμούς. Δεν είναι αυτός ο στόχος, ο στόχος είναι να λύσουμε προβλήματα και να ανταποκριθούμε στα αιτήματα που έχει θέσει αυτή η κοινότητα. Και να πούμε ότι δεν ασχολούμαστε μόνο με τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η κυβέρνηση έχει μια στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία, έχει μια στρατηγική για τις γυναίκες που κακοποιούνται, υπάρχουν πολιτικές που φέρνουν στην επιφάνεια πολλές ομάδες κοινωνικές οι οποίες είναι αόρατες και χρήζει να υπάρχει προστασία από την πλευρά του κράτους και εξίσωση στα δικαιώματα. Και να πούμε και κάτι ακόμα για τους ανθρώπους που είναι πιο σκεπτικοί ως προς αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, δεν στερούμε κανένα δικαίωμα από τους πολίτες οι οποίοι είναι ετερόφυλοι. Επεκτείνουμε δικαιώματα τα οποία αναγνωρίζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά δεν αναγνωρίζονται στη χώρα μας για να θεραπεύσουμε κοινωνικές αδικίες και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα παιδιών.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα:

ΔΗΜ: Πότε να περιμένουμε ότι έρχεται αυτό το νομοσχέδιο.

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Νομίζω ότι ο χρόνος πρέπει να είναι εύλογος ως προς τη δημόσια συζήτηση, αυτή έχει ανοίξει, δεν μπορεί να τραβήξει προφανώς πολύ θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός πότε θα εισαχθεί το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό ότι άνοιξε από τη δική του πλευρά στο δικό του επίπεδο και έχουν κατατεθεί όλες οι λεπτομέρειες πλέον ως προς το τι θέλουμε να κάνουμε. Πρέπει να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα με σεβασμό, χωρίς κορώνες, να μην υπάρξει πολιτική ή κομματική εργαλειοποίηση από την πλευρά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να κατανοήσουμε όλοι ότι εδώ δεν είναι ένα ζήτημα προς πολιτική εκμετάλλευση, είναι ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα υπάρξει ψήφος κατά συνείδηση από τους βουλευτές, ενδεχομένως και από άλλα κόμματα που μπορεί να τοποθετούνται στην πιο προοδευτική πλευρά των πραγμάτων αλλά δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει ομοφωνία και στις δικές τους τάξεις. Επομένως η δική μας έκκληση προς όλες τις πλευρές είναι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό με μεγάλη ευαισθησία, χωρίς κορώνες και χωρίς διχασμούς.

ΔΗΜ: Ποιος είναι ο εύλογος χρόνος; Είναι ένα δίμηνο, είναι ο ορίζοντας του Φεβρουαρίου, είναι το Πάσχα;

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Δεν νομίζω ότι μπορεί να τραβήξει τόσο πολύ. Θα είναι πιο σύντομο από το Πάσχα σίγουρα από εκεί και πέρα είναι ζητήματα τα οποία θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση κεντρικά όταν θεωρήσουμε ότι έχει εξαντληθεί ο διάλογος γύρω από το ζήτημα αυτό.

ΔΗΜ: Προεκλογικά σε αντίθεση με άλλα κόμματα δεν το λέγατε και σας ρωτούσατε και στα πάνελ και δεν το λέγατε

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Και στα πάνελ και καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας λέγαμε και ο πρωθυπουργός είναι και on record σε πολλές συνεντεύξεις, ότι εφαρμόζουμε με συνέπεια μια στρατηγική για την απόδοση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Ο γάμος ομοφύλων είναι μέρος αυτής της στρατηγικής, είναι αναρτημένο δημόσια το κείμενο και προεκλογικά είναι on record και ο Πρωθυπουργός και πολλά στελέχη ότι θα εφαρμόσουμε στην επόμενη θητεία αυτή τη στρατηγική. Δεν υπάρχει καμιά ανακολουθία.

Αναφορικά με τους διαφωνούντες μέσα στη ΝΔ:

ΔΗΜ: Τι θα κάνετε με όσους διαφωνούν μέσα στο κόμμα σας; Εσείς ζητάτε να στηρίξουν τα άλλα κόμματα, ξέρετε ότι δεν φτάνουν οι δικές σας θετικές ψήφοι, ζητάτε ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη Νέα Αριστερά και από υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, δεν βάζετε πειθαρχία για τους δικούς σας είναι όμως μερικοί που βγαίνουν πριν ακόμα μιλήσει ο Πρωθυπουργός και εμφατικά λένε «όχι σε όλα» χωρίς να τους ενδιαφέρει καν τι θα πει ο Πρωθυπουργός, όλο αυτό πως σας φαίνεται; Επίσης είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης «όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μια συλλογική απόφαση που παίρνει το υπουργικό συμβούλιο», τι θα κάνετε με τον κ. Βορίδη;

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Νομίζω ότι είναι μια συζήτηση η οποία δεν πρέπει να τεθεί στη βάση κάποιου διχαστικού διλήμματος μεταξύ προόδου και συντήρησης. Υπάρχουν προσωπικές απόψεις, είναι μια συζήτηση που έχει μέσα πολλά στερεότυπα, πολλές ενοχές, πολλές φοβίες και δεν είναι ωραίο να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν που είναι σκεπτικός απέναντι σε αυτή την κοινωνική μεταρρύθμιση γιατί μιλάμε για μια μεταρρύθμιση διεύρυνσης των δικαιωμάτων. Άρα επαναλαμβάνω να γίνει μια νηφάλια συζήτηση τώρα που τέθηκαν τα θέματα

ΔΗΜ: Ναι αλλά τι θα κάνετε με εκείνους που θέλουν να καταψηφίσουν και ειδικά με υπουργό που καταψηφίζει

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Εμείς θα επιμείνουμε στο να ξεδιαλύνουμε όλα τα θολά σημεία, να ξεκαθαρίσουμε ότι εδώ πάμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των παιδιών. Και να πω κάτι που είναι πολύ κρίσιμο ως προς το ζήτημα της προστασίας των παιδιών, υπάρχουν εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό που υφίσταται εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, που δείχνουν στατιστικά ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως απόκλιση ως προς την ανάπτυξή τους στο ακαδημαϊκό επίπεδο, στο κοινωνικό και στο ψυχολογικό επίπεδο.

ΔΗΜ: Σύμφωνοι, τι θα κάνετε με εκείνου που δεν ψηφίζουν και ειδικά με υπουργό που δεν ψηφίζει;

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό ότι η ψήφος θα είναι κατά συνείδηση και από εκεί και πέρα στο επίπεδο που υπουργικού συμβουλίου υπάρχει όντως μια αυξημένη υποχρέωση για την συμμετοχή και στη στήριξη των συλλογικών αποφάσεων της κυβέρνησης.

ΔΗΜ: Τι σημαίνει το «υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση» όπως το είπε ο Πρωθυπουργός και το επαναλαμβάνετε και εσείς, τι σημαίνει υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση αλλά ο υπουργός τελικά δεν ψηφίζει;

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Θα το δούμε ποιος θα ψηφίσει και ποιος δεν θα ψηφίσει. Το ζήτημα επαναλαμβάνω εδώ δεν είναι τα μαθηματικά της κάλπης, πρέπει να επιμείνουμε, και να βοηθήσετε και εσείς οι δημοσιογράφοι, να φωτίσουμε τη σημασία της μεταρρύθμισης και να μην μένουμε στα μαγειρέματα της κάλπης. Αυτά είναι ζητήματα που θα δούμε στην ώρα τους.

ΔΗΜ: Ευελπιστείτε ότι θα αλλάξουν γνώμη ακόμη και εκείνοι που βγαίνουν τώρα ως πολέμιοι της ρύθμισης ακόμα και ο υπουργός σας ο κ. Βορίδης

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Θεωρούμε ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη γνώση γύρω από τα ζητήματα αυτά, υπάρχουν πολλά θολά σημεία, καλό είναι να διευκρινιστούν αυτά και να κάνουμε τη συζήτηση αφού ολοκληρωθεί ο δημόσιος διάλογος.