Μόλις στα 37 της χρόνια, η Δόμνα Μιχαηλίδου έχει συμμετάσχει στις συνθέσεις των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώ μετά τον μίνι ανασχηματισμό της 3ης Ιανουαρίου αναβαθμίστηκε σε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε μια κίνηση που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στα νέα στελέχη.

mixailidou
Γεννημένη το 1987 στον Πειραιά, η Δόμνα Μιχαηλίδου είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση όταν το 2019 ορίστηκε, έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού, υφυπουργός Εργασίας, με το εντυπωσιακό βιογραφικό της και φυσικά το νεαρό της ηλικίας της -ήταν 32 ετών- να συγκεντρώνουν θετικά σχόλια.

Το εντυπωσιακό βιογραφικό της Δόμνας Μιχαηλίδου

Οι σπουδές της νέας υπουργού Εργασίας στα οικονομικά και η διαδρομή της στον επαγγελματικό στίβο αποτέλεσαν τα ισχυρά χαρτιά της για να προαχθεί στο κυβερνητικό σχήμα. Η ίδια, άλλωστε, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διδακτορικό στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις επίσης από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Μάλιστα, από το 2014 ήταν επισκέπτρια λέκτορας στο Κέντρο Αναπτυξιακών Σπουδών του Κέιμπριτζ, με την επιστημονική της έρευνα να επικεντρώνεται στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις, τις αγορές κεφαλαίου, τα δημόσια οικονομικά, το κράτος πρόνοιας και τη δημόσια υγεία.

Στο πλούσιο βιογραφικό της εντάσσεται η διδασκαλία Μακροοικονομικών στο Judge Business School του Κέιμπριτζ, καθώς και η Οικονομική Πολιτική στο Government School του UCL. Μάλιστα, μόλις στα 26 χρόνια της η κ. Μιχαηλίδου εντάχθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ως ειδική στον ανταγωνισμό. Το 2016 ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, ενώ έχει διατελέσει ειδική σύμβουλος σε κρατικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, όπως, μεταξύ άλλων, στον ΟΗΕ, τη FAO και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Η πολιτική της σταδιοδρομία

Πέρα από την αξιόλογη ακαδημαϊκή και επαγγελματική της πορεία, η νέα υπουργός Εργασίας έχει ξεκινήσει με δυναμικότητα την πολιτική της σταδιοδρομία, καθώς στις τελευταίες εθνικές εκλογές εξελέγη βουλευτής με 16.941 σταυρούς στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Πειραιώς και Νήσων, δικαιώνοντας την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα πρόσωπο της νέας γενιάς σε μια ομολογουμένως ζόρικη πολιτική αρένα.

Η Πειραιώτισσα πολιτικός επιστρέφει στο κομβικό χαρτοφυλάκιο, στο οποίο ως υφυπουργός είχε επικεντρωθεί στην παιδική προστασία και στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, καθιερώνοντας το επίδομα γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, στο πλαίσιο της προστασίας της οικογένειας και της ενίσχυσης των δημογραφικών πολιτικών. Στη διαδρομή της στο υπουργείο Εργασίας η νέα υπουργός είχε παραγάγει πλούσιο έργο για την προστασία και τη στήριξη των αστέγων, νομοθέτησε την επέκταση του δικαιώματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους αστέγους που ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας, ενώ το 2020 παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»