Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατατέθηκε πρόταση για εσωτερικό δημοψήφισμα στο κόμμα για την αλλαγή ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η πρόταση αυτή στηρίζεται από κοινού με τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον Γιάννη Ραγκούση.

Συγκεκριμένα, στην πρόταση του Θεοχαρόπουλου αναφέρται πως το δημοψήφισμα είναι "για να πάρουμε μία μεγάλη απόφαση, για μία μεγάλη Κεντροαριστερά και για να αποδείξουμε ότι είμαστε κόμμα των μελών".

Αναλυτικά η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου

"Στόχος μας είναι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο. Με στρατηγικό αντίπαλο τη ΝΔ και τις συντηρητικές πολιτικές.

Μια μεγάλη κεντροαριστερά που θα εκφράσει την Προοδευτική παράταξη στην χώρα μας.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κόμματος στις ποιοτικές μετρήσεις αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, όχι ως ριζοσπάστες αριστεροί.  Οφείλουμε να εναρμονιστούμε με τους ψηφοφόρους μας. Χωρίς ανασφάλειες και φοβίες οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Γιατί τώρα; Γιατί αν δεν το συζητήσουμε τώρα με μια κυρίαρχη ΝΔ και με ποσοστά κάτω από 20% πότε; Γιατί αν όχι πριν από το Συνέδριο και τις ευρωεκλογές πότε θα το αποφασίσουμε μετά;

Γιατί δημόσια ή συζήτηση λένε μερικοί. Μα το καταθέσαμε στα όργανα και το συζητάμε και δημόσια. Γιατί μια τέτοια συζήτηση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί παρά να αφορά την κοινωνία.

Οι πρώτες συμβολικές κινήσεις έγιναν το προηγούμενο διάστημα όταν αλλάξαμε μέχρι και το όνομα και προσθέσαμε το "Προοδευτική Συμμαχια" που είναι και στον τίτλο της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε ως πρωθυπουργός και πρώην πρωθυπουργός ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ήταν μια μεγάλη τομή σε σχέση με το παρελθόν.

Τώρα έφτασε η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα. Να κάνουμε την μεγάλη κεντροαριστερά και να ενταχθούμε στην Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Αλλιώς πλέον δεν θα μπορέσουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο της Γέφυρας μεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Οικολόγων.

Οφείλουμε πλέον να σεβόμαστε όλοι τις αποφάσεις τις πλειοψηφίας, εμείς τις σεβόμαστε και θα τις σεβαστούμε. Αλλά ένας ευρωβουλευτής μας είπε δημόσια ότι ο ίδιος αν αποφασισθεί κάτι άλλο δεν θα το σεβαστεί και θα φύγει. Και είπε όσα πιστεύουν αυτά να πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Μα είναι δυνατόν, με αυτόν τον τρόπο διώχνει από τον ΣΥΡΙΖΑ όλο τον προοδευτικό και του λέει να φύγει. Είναι δυνατόν; Εμείς καλούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο να κάνουμε την μεγάλη Προοδευτική παράταξη υπηρετώντας τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς.

Η στάση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη σήμερα είναι θετική καθώς καλωσόρισε την πρόταση για διάλογο ενόψει του Συνεδρίου. Αντίθετα σε όσους λέγανε ότι το θέμα έχει λήξει.

Για αυτό προτείνουμε σήμερα και Δημοψήφισμα μεταξύ των μελών και φίλων όπως προβλέπει και το καταστατικό μας και καθώς θέλουμε να γίνει στην πράξη και το κόμμα μελών και όσα λέει ο Στέφανος Κασσελάκης. Να δώσουμε τον λόγο στα μέλη. Και στο Συνέδριο και με δημοψήφισμα λοιπόν.

Τέλος, εμείς που λέμε Κεντροαριστερά λέμε αυτό να γίνει στη βάση των αρχών και αξιών της Αριστεράς.Για αυτό υποστηρίζουμε την ψήφιση του  γάμου των ομοφυλων ζευγαριών και στεκόμαστε απέναντι στξν εργαλείοποιση που επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ και όποιος άλλος.

Για μια σύγχρονη μεγάλη κεντροαστιστερά. Να τολμήσουμε τώρα πριν να είναι αργά".