Το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο που θα δίνει για πρώτη φορά στην Ιστορία το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται (με πολιτικό γάμο) και να υιοθετούν παιδιά. Είτε στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, στο τέλος Ιανουαρίου, είτε, το αργότερο, στο μεθεπόμενο, στα μέσα Φεβρουαρίου δηλαδή, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος θα κάνει την τελική εισήγηση για το νομοθέτημα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρει τη νομική σφραγίδα δύο κορυφαίων πανεπιστημιακών της χώρας, των καθηγητριών της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κατερίνας Φουντεδάκη (Αστικό Δίκαιο) και Λίνας Παπαδοπούλου (Συνταγματικό Δίκαιο). Αμέσως μετά θα αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα έρθει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ώστε μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αυτό το διάστημα του ενάμιση μήνα είναι αρκετό για να γίνει η απαραίτητη ζύμωση τόσο εντός όσο και εκτός των κόλπων της Νέας Δημοκρατίας και να εξηγηθούν διεξοδικά το σκεπτικό και η αναγκαιότητα της ρύθμισης αυτής, σε κλίμα ενότητας και διαλόγου, ενώ μεσολαβεί και ικανό χρονικό διάστημα, τρεις μήνες δηλαδή, μέχρι τις ευρωεκλογές, ώστε να απορροφηθούν οι όποιοι κραδασμοί θα έχουν δημιουργηθεί.

Διαβάστε ακόμα: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Οι κλειστές συσκέψεις Μητσοτάκη στο Μαξίμου και οι υπουργοί και υφυπουργοί που έχουν επιφυλάξεις

Το πιο δύσκολο και απαιτητικό κομμάτι ίσως αποδειχθεί αυτό της «εκστρατείας πειθούς» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Θυμίζουμε εξάλλου ότι το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης, που είναι μια σαφώς πιο… λάιτ εκδοχή της ισότητας στον γάμο, το είχαν ψηφίσει μόλις 19 βουλευτές της Ν.Δ. (από τους 76 που είχε τότε), εκ των οποίων οι τέσσερις δεν είναι σήμερα βουλευτές. Με τα τωρινά δεδομένα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θετική ψήφο θα δώσουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της κυβερνητικής παράταξης, δηλαδή πάνω από 105 βουλευτές σε σύνολο 158. Ο πρωθυπουργός τούς έχει ήδη προσφέρει μια διέξοδο, αφού η κομματική πειθαρχία δεν θα ισχύσει κατά την ψηφοφορία για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Συνεπώς, όποιος καταψηφίσει ή απέχει δεν θα υποστεί κυρώσεις. Η αποχή, μάλιστα, κατεβάζει και τον πήχη των θετικών ψήφων που απαιτούνται για να περάσει το νομοσχέδιο (με κατώτατο όριο τους 75 βουλευτές), ενώ δεν έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα με την καταψήφιση, γι’ αυτό και φάνηκε να «κλείνει το μάτι» προς αυτή την επιλογή ο κ. Μητσοτάκης για όσους βουλευτές επιλέξουν να μην το ψηφίσουν τελικά.

Γάμος ομοφύλων ζευγαριών: Επιλογή η αποχή 

«Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές», επεσήμανε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Οι 42 βουλευτές που είναι είτε υπουργοί είτε υφυπουργοί έχουν μεν το ίδιο δικαίωμα, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «όταν κάποιος είναι υπουργός, υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μια συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο». Οπερ μεθερμηνευόμενον, δεν θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση αν δεν υπερψηφίσουν, αλλά η θέση τους θα είναι ιδιαίτερα επισφαλής στον επόμενο ανασχηματισμό. Η εκστρατεία πειθούς έχει βέβαια επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Σταύρος Καλαφάτης, η γραμματέας της Ν.Δ., Μαρία Συρεγγέλα, και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Νίκος Ρωμανός – μία πεντάδα που με παρεμβάσεις σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και στον Τύπο θα εξηγεί τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση και γιατί: Ισότητα στον γάμο, όπως έχουν ήδη πράξει 36 χώρες στον κόσμο, με 20 εξ αυτών να βρίσκονται στην Ευρώπη και 15 να είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά».