Τρεις ηπείρους και συνολικά δέκα μεγαλουπόλεις θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε διάστημα ουσιαστικά μόλις δύο μηνών, σε ένα μπαράζ διεθνών επαφών και συναντήσεων και στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων, την ενίσχυση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της χώρας, αλλά και την ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού για το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. Η αρχή θα γίνει την προσεχή εβδομάδα με το Νταβός, ενώ ακολουθούν τα ταξίδια του πρωθυπουργού, κατά σειρά, σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βρυξέλλες, Μόναχο, Νέο Δελχί, Βουκουρέστι, Μόντρεαλ, Οτάβα και Τορόντο.

Στο Ντάβος με την επενδυτική βαθμίδα στις "αποσκευές" του ο Μητσοτάκης

Σήμερα Τετάρτη 17 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Ελβετία και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, για πρώτη φορά με την επενδυτική βαθμίδα στις «αποσκευές» του, αλλά και με την αναγνώριση από τον «Economist» της Ελλάδας ως «χώρας της χρονιάς» για το 2023. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει συνεργάτης του, «δεν χρειάζεται να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει πια την κρίση», καθώς τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού έχουν φτάσει αρκετά αιτήματα για κατ’ ιδίαν συναντήσεις κατά την τριήμερη παραμονή του στο Νταβός και το τελικό πρόγραμμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη. Είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι θα παραχωρήσει δύο συνεντεύξεις, στο Bloomberg και στο CNN, για να απευθυνθεί στη διεθνή επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα και να αναδείξει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχει να προσφέρει η χώρα μας. Οι συναντήσεις του στο Νταβός θα περιλαμβάνουν ανθρώπους-κλειδιά στο παγκόσμιο επιχειρείν, όπως είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Intel, Πάτρικ Γκέλσινγκερ, που εξετάζει εδώ και καιρό την προοπτική σημαντικής επένδυσης στην Ελλάδα.

Είναι επίσης προγραμματισμένο να μιλήσει στο Φόρουμ, και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Πέμπτης, σε μια ομιλία με θέμα «Επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο» και συντονιστή τον διευθυντή του Foreign Policy, Ράβι Αγκραουάλ. Νωρίτερα την ίδια ημέρα θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις πολιτικές που ακολουθεί η Ελλάδα για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και γενικότερα για τη λεγόμενη «πράσινη» μετάβαση, σε μια συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στην οποία θα συμμετέχουν επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, ο Μαξίμ Τιμτσένκο, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ιδιωτικής ενεργειακής εταιρείας της Ουκρανίας, και ο διευθυντής του Politico, Τζαμίλ Αντερλίνι.

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη

Μετά την επιστροφή του από την Ελβετία, ο πρωθυπουργός θα αρχίσει να ετοιμάζει βαλίτσες για τις ΗΠΑ: Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, προκειμένου, όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, «να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε και στους Αμερικανούς επενδυτές τη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας και να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε τις σημαντικές θετικές εξελίξεις των τελευταίων ετών». Στην αμερικανική μεγαλούπολη το Χρηματιστήριο Αθηνών θα διοργανώσει με την JP Morgan επενδυτικό roadshow, στο πλαίσιο του οποίου ο πρωθυπουργός θα έχει μια ανοιχτή συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τζέιμι Ντάιμον, ενώ θα προηγηθεί κλειστή συνάντηση με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Σικάγο για συναντήσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα - και όχι μόνο. «Θα βρεθώ και στο Σικάγο για μια παρουσία στην Ομογένεια αυτής της πολύ σημαντικής αμερικανικής πόλης, καθώς θέλω να σας θυμίσω ότι πια θα έχει ψηφιστεί -ελπίζω σε δύο εβδομάδες- το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου, που θα ανοίξει ουσιαστικά τις πόρτες στους ομογενείς μας, σε αυτούς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου», ανέφερε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

Εκτάκτως στις Βρυξέλλες

Την 1η Φεβρουαρίου συνέρχεται εκτάκτως στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με κύριο αντικείμενο συζήτησης το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει και θα μιλήσει στην ετήσια Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα πιθανότατα από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός θα ηγηθεί κυβερνητικής και ταυτόχρονα επιχειρηματικής αποστολής στην Ινδία, όπου η Ελλάδα αναζητεί ευκαιρίες εμπορικών και οικονομικών συνεργασιών και δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων. Ο ίδιος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, που πρόσφατα ήρθε στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τις καλές σχέσεις των δύο κρατών και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε πεδία όπως ο τουρισμός, η οικονομική συνεργασία, η αγροδιατροφή, τα φάρμακα και ο τομέας της τεχνολογίας.

Τέλος, τη φετινή εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τη γιορτάσει μαζί με την πολυπληθή ελληνική Ομογένεια του Τορόντο, της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά, αφού θα έχει πρώτα επισκεφθεί το Μόντρεαλ και την πρωτεύουσα Οτάβα, όπου θα συναντήσει τον ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»