Σε ένα µπαράζ διπλωµατικών επαφών επιδίδεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, µε το βλέµµα στραµµένο στη Μέση Ανατολή. Η αρχή έγινε αυτήν την εβδοµάδα και έπεται συνέχεια. Στόχος της ελληνικής διπλωµατίας είναι να αναδειχθεί η συνδροµή της χώρας µας στην κρίση. Η Ελλάδα έχει ένα αβαντάζ. Το κέρδισε, δεν της δόθηκε. Συνοµιλεί µε όλους. Τόσο µε το συµµαχικό Ισραήλ όσο και µε τον αραβικό κόσµο.

Παίζει τρόπον τινά τον ρόλο του διαµεσολαβητή µεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, γεγονός που εκτιµάται απ’ όλους τους «παίκτες». Για τον λόγο αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης ταξίδεψε την Πέµπτη στη Σαουδική Αραβία, ενώ επίκεινται επαφές µε τους οµολόγους του από Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστίνη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας εκτιµά ότι στη «φλεγόµενη» Μέση Ανατολή υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν αναζωπυρώσεις και σε άλλες περιοχές, πέραν του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Γι’ αυτό η Αθήνα θέτει ως προτεραιότητα την ουσιαστική παρουσία της στην περιοχή. «Προτεραιότητα, η οποία θα καταλήξει σε µία λύση που θα είναι δίκαιη και βιώσιµη. Μία λύση η οποία θα εδράζεται στις αποφάσεις του Συµβουλίου Ασφαλείας του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών και η οποία θα εξασφαλίζει την ευηµερία όλων των λαών της περιοχής», σχολίαζε χαρακτηριστικά εντός της εβδοµάδας ο κ. Γεραπετρίτης.

Η Σαουδική Αραβία

Την Πέµπτη ο κ. Γεραπετρίτης είδε στο Ριάντ τον Σαουδάραβα οµόλογό του, πρίγκιπα Φαϊσάλ µπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, µε τη συνάντηση να επικεντρώνεται µοιραία στο Μεσανατολικό, στην επόµενη ηµέρα του πολέµου και στους ανθρωπιστικούς διαδρόµους. «Η Ελλάδα µε συνέπεια, µε συνοχή, µε σοβαρότητα, µε το διπλωµατικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει, θα είναι παρούσα στις εξελίξεις µε έναν τρόπο δηµιουργικό, έτσι ώστε όχι µόνο να έχουµε την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα πρέπει να παρέχεται διαρκώς και να είναι βιώσιµη, αλλά επιπλέον να ξεκινήσουµε τη συζήτηση για το πώς θα επιλυθεί βιώσιµα η κρίση του Μεσανατολικού, στη βάση των αποφάσεων του Συµβουλίου Ασφαλείας του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης µετά το τέλος της συνάντησης και αποκάλυψε ότι ο οµόλογός του, µαζί µε τους οµολόγους τους από την Ιορδανία και την Αίγυπτο θα βρίσκονται στη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών της 22ας Ιανουαρίου.

 Επίσης, σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνοµιλούν και για έναν διάδροµο εµπορικών και σιδηροδροµικών µεταφορών. Πρόκειται για το project που συζητήθηκε εντόνως το καλοκαίρι, όταν ήρθε στην Αθήνα ο Ινδός πρωθυπουργός. Ενα σχέδιο που µοιάζει µε τον κινεζικό «δρόµο του µεταξιού». Στόχος, η µεταφορά προϊόντων από την Ινδία στα Εµιράτα, από εκεί στη Σαουδική Αραβία, ύστερα στην Ιορδανία και µέσω του Ισραήλ... στην Ελλάδα. Αυτό προέβλεπε το αρχικό πλάνο. Μετά την 7η Οκτωβρίου, όµως, το Ισραήλ δεν προβλέπεται ως σταθµός. Ωστόσο, µε τη Σαουδική Αραβία µπορούµε να βρούµε εναλλακτική λύση. Εξέλιξη που θα ικανοποιούσε πολύ και τις ΗΠΑ, αφού µεταξύ άλλων θα άφηνε εκτός την Κίνα.

Μπαράζ επαφών

Την Παρασκευή θα ερχόταν στην Αθήνα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών. Ωστόσο, η επίσκεψή του αναβλήθηκε, καθότι παρατάθηκε η διάρκεια της διάσκεψης κορυφής µεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου στην Ακαµπα. Ωστόσο, το γεγονός ότι το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι του Παλαιστίνιου υπουργού, µετά την 7η Οκτωβρίου, θα γινόταν στην Αθήνα, «λέει» από µόνο του πολλά. Σε κάθε περίπτωση, ο διπλωµατικός µαραθώνιος θα συνεχιστεί, καθώς κατά τη βδοµάδα που ξεκινά ο κ. Γεραπετρίτης θα βρεθεί στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο.

Η µεν Ιορδανία έχει σηµαντικό αριθµό κατοίκων παλαιστινιακής καταγωγής -ξεπερνούν τα πέντε εκατοµµύρια-, η δε συµµαχική Αίγυπτος έχει ρόλο-κλειδί στην κρίση. Ο Νίκος ∆ένδιας, ως υπουργός Εξωτερικών, και ο Σάµεχ Σούκρι είχαν χτίσει µια σχέση εµπιστοσύνης, που Αθήνα και Κάιρο συντηρούν. Η διµερής συνεννόηση των δύο πλευρών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άµαχο πληθυσµό ήταν εξαρχής άψογη και παραµένει. Βεβαίως τώρα, λόγω των επιθέσεων των Χούτι, Ελλάδα και Αίγυπτος θα αναπροσαρµόσουν τα σχέδιά τους, καθώς δεν θεωρούνται ασφαλείς οι θαλάσσιοι ανθρωπιστικοί διάδροµοι. Το Μεσανατολικό θα συζητηθεί και στο Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) των Βρυξελλών στις 22 Ιανουαρίου.

 Κρίσιμος μήνας ο Φεβρουάριος

Ο Φεβρουάριος προµηνύεται εξίσου κρίσιµος µήνας. Την 1η Φεβρουαρίου θα γίνει στο Βέλγιο (που έχει την προεδρία) η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) και επίσης εντός του πρώτου δεκαηµέρου του Φεβρουαρίου ο Γ. Γεραπετρίτης θα συναντήσει στην Ουάσινγκτον τον Αµερικανό οµόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ. Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής, το τετ α τετ του κ. Γεραπετρίτη µε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, τοποθετείται χρονικά επίσης τον Φεβρουάριο. Οχι όµως στην Αθήνα.

Το πιθανότερο είναι να γίνει στο πλαίσιο κάποιου φόρουµ, στο εξωτερικό. Τέλος, στις 5 Φεβρουαρίου θα πραγµατοποιηθεί στη Ρώµη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ∆υτικών Βαλκανίων. Αρα, ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί µε τον Αλβανό οµόλογό του, σε µια χρονική στιγµή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις κρέµονται από µια κλωστή, λόγω της παράτασης της προφυλάκισης του εκλεγµένου δηµάρχου Χειµάρρας, Φρέντη Μπελέρη.

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής