Αυτήν την ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το σημερινό ΚΥΣΕΑ αναμένεται να αποφασίσει αλλαγές στις ηγεσίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, όπως είχε προαναγγείλει και η στήλη «Big Mouth» του powergame.gr.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποστρατεύονται επτά που βρίσκονται στην κορυφή της ΕΛ.ΑΣ., με τον Δημήτρη Μάλλιο να είναι η επιλογή του ΚΥΣΕΑ για τη θέση του αρχηγού και τον Πασχάλη Συριτούδη για τη θέση του υπαρχηγού.

*Διαβάστε εδώ: ΚΥΣΕΑ: Γιατί επελέγη αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Δημήτρης Χούπης - Διδάκτωρ με γνώσεις κυβερνοπολέμου και χαοτικής κρυπτογραφίας

Δομικές αλλαγές θα υπάρξουν και στην Πυροσβεστική, με τον Θεόδωρο Βάγια να αναλαμβάνει αρχηγός και τον Νίκο Ρουμελιώτη υπαρχηγός, ενώ ανάμεσα σε αυτούς που θα αναβαθμιστούν θα είναι και ο Θανάσης Μπαλάφας.

Ακόμα, προϊστάμενος Επιτελείου αναμένεται να αναλάβει ο υποστράτηγος Α. Μαντζιώκας, ενώ το χρίσμα των Γενικών Επιθεωρητών Αστυνομίας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος πρόκειται να λάβουν αντίστοιχα οι υποστράτηγοι Χ. Μπουλούμπασης και Γ. Μιχαλόπουλος.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής μέρας, όπου υπήρξε συνεργασία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Εκεί μεταξύ των άλλων κατατέθηκαν και οι εισηγήσεις για την κορυφή της πυραμίδας σε Αστυνομία και Πυροσβεστική.

Οι προτεραιότητες Χρυσοχοΐδη

Βασικός στόχος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών αιχμής, όπως είναι η Άμεση Δράση, η ΔΙ.ΑΣ. και η Τροχαία, υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Θα δοθεί έμφαση στην εμφανή αστυνόμευση, με την αύξηση των περιπολιών και την αύξηση της παρουσίας της ΔΙ.ΑΣ. στις γειτονιές και στους δρόμους. Πρώτος στόχος είναι να διπλασιαστεί η δύναμη της ΔΙ.ΑΣ., ώστε να καλύψει τις περισσότερες γειτονιές της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν με εντολή του υπουργού διαταγές για ανάκληση 200 αποσπάσεων από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και επιστροφή τους στις περιπολίες. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, περίπου 500 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν αποσπαστεί τα τελευταία χρόνια σε άλλες υπηρεσίες, σε φύλαξη προσώπων και στην επαρχία.

Παράλληλα, επέστρεψε στο κέντρο της Άμεσης Δράσης πάνω από 80% των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί. Από το επιτελείο του κ. Χρυσοχοΐδη επισημαίνεται ότι επί της προηγούμενης θητείας του ως εξωκοινοβουλευτικού υπουργού, από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2021, είχαν περάσει από ειδική εκπαίδευση 100 άνδρες και γυναίκες αστυνομικοί για το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, αλλά στη συνέχεια έφυγαν αρκετοί. Αυτό είχε ως συνέπεια να υπάρχει καθυστέρηση στην ανταπόκριση των τηλεφωνημάτων στην Άμεση Δράση, αλλά και στη διαχείριση των περιστατικών.

Συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη τονίζουν ότι από την προηγούμενη θητεία του είχε βάλει ως «κόκκινη γραμμή» τη μη απομάκρυνση προσωπικού από τις περιπολίες και τις άλλες υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», γι' αυτό τώρα θα επιστρέψουν όλοι όσοι έχουν φύγει.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, η ενίσχυση αστυνομικών υπηρεσιών θα συμβάλει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, μεταξύ των οποίων και της ανήλικης παραβατικότητας, αλλά και άλλων κοινωνικών φαινομένων, όπως είναι και η ενδοοικογενειακή βία. Υπενθυμίζουν επίσης ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν εκείνος που δημιούργησε τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας και είχε συστήσει και τα πρώτα Τμήματα στα Αστυνομικά Τμήματα, αρχής γενομένης από το Τμήμα Περιστερίου.

Σε ό,τι αφορά την Τροχαία, έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των παραβάσεων που οφείλονται στην επικίνδυνη και επιθετική οδηγική συμπεριφορά και είναι η αιτία για τα πολύ σοβαρά τροχαία ατυχήματα και στον έλεγχο των παραβάσεων που επηρεάζουν την κυκλοφορία και ταλαιπωρούν τους πολίτες, όπως είναι οι διπλοσταθμεύσεις, η στάθμευση πάνω σε ράμπες αναπήρων, σε στροφές λεωφορείων κ.λπ.

Για τα θέματα της Τροχαίας έχει εκπονηθεί μελέτη και θα αναπτυχθούν στοχευμένες δράσεις βάσει ώρας, χρόνου, τόπου που παρατηρούνται οι περισσότερες παραβάσεις. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας, τα οποία έχουν μπει στο «κάδρο» των αλλαγών που προωθούνται και έχουν ληφθεί αποφάσεις για την ενίσχυση τους.

Οι κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. θα παίξουν ρόλο και στις αλλαγές που έχει βάλει ως στόχο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διοικητικές και οργανωτικές, καθώς και στον τομέα της διά βίου εκπαίδευσης μέσω της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ, παράλληλα, θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αξιολόγηση, στο βαθμολόγιο και στην κινητικότητα στο εσωτερικό του Σώματος, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.