Σε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους εξελίχθηκε η δεύτερη ημέρα της ενημέρωσης των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να πεισθούν και να ψηφίσουν την κυβερνητική ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ενώ στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχε ο υπουργός και έτερος αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης.

Στη συνάντηση συμμετέχει επίσης η συντάκτρια του νομοσχεδίου καθηγήτρια Λίνα Παπαδοπούλου και η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου και επίσης συντάκτρια του σχεδίου νόμου, Κατερίνα Φουντεδάκη.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οι δύο καθηγήτριες συνδιαλέχθηκαν για το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης με τον βουλευτή Α΄ Αθηνών Θάνο Πλεύρη, ο οποίος έχει δηλώσει αντίθετος με την συνολική ρύθμιση, εκφράζοντας τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις του.

6085398
6085411
6085419
6085450
6085456
6085481

Ο βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε επιφυλάξεις για νομικά ζητήματα που έχουν εγερθεί, ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή υποχρέωση ψήφισης του και επανέλαβε ότι η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση το 2018 είχε καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τεκνοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης.

«Πάμε να φτιάξουμε και έναν άλλο τύπο οικογένειας», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης στην παρέμβαση του. 

Ο Βασίλης Γιόγιακας και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επέμειναν επίσης στις αρνητικές τους θέσεις και μετά τη σημερινή ενημέρωση. Μπάμπης Αθανασίου, Γιώργος Βλάχος, Τζίνα Οικονόμου εξέφρασαν παράλληλα τις επιφυλάξεις τους.

Στον αντίποδα, από τους ένθερμους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, ήταν ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος επιχειρηματολόγησε υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης κατα τη διαρκεία της σημερινής συζήτησης. Παράλληλα, τάχθηκε υπερ της απόκτησης παιδιων από παρένθετες μητέρες για τους ομόφυλους, υπό τις αυστηρές βέβαια προυποθέσεις του νόμου.

Υπέρ του νομοσχεδίου επιχειρηματολόγησε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας στις απορίες των συναδέλφων του.

Από την πλευρά της, η Ασημίνα Σκόνδρα ανέφερε, μιλώντας έξω από τα γραφεία της ΝΔ: «Είναι ένα δύσκολο θέμα, γίνεται μια πολύ ωραία συζήτηση, λύνονται απορίες. Θα υπερψηφίσω από τη στιγμή που προστατεύονται τα παιδιά και αποκαθίστανται ζητήματα ισότητας». Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωσή της αναφορικά με την τεκνοθεσία: «Μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μην πεις... Ποτέ δεν ξέρεις αφού μεγάλωνουμε παιδιά κι εγγόνια».

6085393
6085518
6085522
6085529

Κωστής Χατζηδάκης, Σταύρος Καλαφάτης και Σοφία Ζαχαράκη μίλησαν για το πολύ καλό κλίμα που υπήρξε στη συνεδρίαση, ενώ, από την πλευρά της η βουλευτής Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου είπε ότι μετά τη διεξοδική συζήτηση, όπου ακούστηκαν και επιστημονικές θέσεις, αποφάσισε να υπερψήφισει το νομοσχέδιο, παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Λίγο πριν τις 20.30 και αποχωρώντας από τα γραφεία της ΝΔ, ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επεσήμανε ότι οι όποιες αντιρρήσεις εκφράζονται είναι καθαρά νομικές και όχι επιστημονικές, αφού έχει αποκλειστεί το θεμα με τις παρένθετες μητέρες. Επίσης, επεσήμανε ότι με το νέο πλαίσιο θα ειναι υποχρεωτικός ο έλεγχος και των δυο μελών του ομόφυλου ζεύγους για την υιοθεσία.

Περί τις 10 το βράδυ και μετά από περίπου 3,5 ώρες, αποχώρησαν σταδιακά οι βουλευτές της ΝΔ από τα γραφεία του κόμματος, καθώς ολοκληρώθηκε η ενημερωτική συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μετά το πέρας της ενημέρωσης, οι Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Βλάχος ανέφεραν πως δεν έχουν καταλήξει ακόμη στην απόφασή τους. 

Τι δήλωσαν προσερχόμενοι οι βουλευτές

“Είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι, ο διάλογος κερδίζει πάντα", ανέφερε κατά την είσοδο του στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπροσώπος Παύλος Μαρινάκης.

"Ούτε μασάζ κάνουμε ούτε επιχειρούμε να μετατρέψουμε τις απόψεις κανενός", δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Επικρατείας Γιάννης Μπρατάκος.

Η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη υπογράμμισε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για λόγους προστασίας των παιδιών, όπως επίσης και ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος άλλαξε την αρχική του θέση όταν διευκρινίστηκε το θέμα με τις παρένθετες μητέρες.

"Το νομοσχέδιο μπορεί να αποσταθεροποιήσει κάποιες καταστάσεις, ωστόσο δεν επιθυμώ να δημιουργήσω πολίτικο πρόβλημα”, σημείωσε ο Στράτος Σιμόπουλος.

"Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στη ΝΔ", τόνισε ο Θάνος Πλεύρης και ο Γιώργος Σταμάτης Σταμάτης εκτίμησε ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά.

Άλλοι βουλευτές, όπως οι Χ. Αθανάσιου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Γιάννης Ανδριανός, Νίκος Ταγαράς, Διονύσης Χατζηδάκης, Γιάννης Οικονόμου, Νότης Μηταράκης δεν θέλησαν να τοποθετηθούν στους δημοσιογράφους.




















Νέα Δημοκρατία: "Πολιτικό μασάζ" Σκέρτσου στο χθεσινό "φροντιστήριο" για να πειστούν οι δύσπιστοι

Το χθεσινό πρώτο φροντιστήριο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με 60 βουλευτές της ΝΔ διήρκεσε 2,5 ολόκληρες ώρες κατά τις οποίες ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος έκανε «πολιτικό μασάζ» στους βουλευτές του κόμματος, επιχειρώντας να πείσει κυρίως τους δύσπιστους για την αναγκαιότητα ψήφισης του περιβόητου νομοσχεδίου.

Ο κ. Σκέρτσος μετά το τέλος της πρώτης ενημέρωσης επισήμανε πως «τέθηκαν ερωτήσεις, δόθηκαν διευκρινίσεις και ότι όλοι όλοι γίναμε σοφότεροι από αυτή τη συζήτηση».

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της ζύμωσης με τους βουλευτές εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μίλησε για... «πολύ σημαντική πρωτοβουλία» και σχολίασε: «Πήραν το λόγο και όσοι είχαν διαφωνία. Απαντήσαμε σε όλες τις απορίες, οι οποίες διαφωνίες πήραν απάντηση. Το κλίμα ήταν πολύ καλό, 100%».