Μεγάλος είναι ο ενθουσιασµός που επικρατεί στην Οµογένεια της Αµερικής σχετικά µε την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε λίγες ηµέρες από σήµερα, µε αφορµή αφενός το επενδυτικό Φόρουµ της J.P. Morgan και αφετέρου τη συνάντηση που θα έχει µε τους οµογενείς στο Σικάγο. Μια συνάντηση που ήταν προγραµµατισµένη να γίνει και αναβλήθηκε τον Μάιο του 2022. Μάλιστα, οι Ελληνες που ζουν στο Σικάγο έχουν ετοιµάσει µεγάλη εκδήλωση προς τιµήν του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος θεωρούν πως έχει καταφέρει να συσφίγξει τις σχέσεις των οµογενών και της Ελλάδας.

«Η ελληνική κυβέρνηση κάνει σοβαρές προσπάθειες τα τελευταία 4-5 χρόνια για να δηµιουργήσει ακόµα πιο ισχυρούς δεσµούς», λένε στην «Απογευµατινή» της Κυριακής οµογενείς της Αµερικής, συµπληρώνοντας πως «ο πρωθυπουργός έχει βρει τρόπους να επικοινωνεί ακόµα καλύτερα και µε τις επόµενες γενιές οµογενών, που διαφέρουν πολύ από τους γονείς τους». Σηµαντικό βήµα στις σχέσεις που έχουν οι Ελληνες της Αµερικής µε την πατρίδα τους θεωρούν πως είναι και η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στις εκλογές. Κάτι που, όµως µας λένε, δεν το περίµεναν και ξαφνιάστηκαν ευχάριστα από την εξέλιξη αυτή, η οποία στην πραγµατικότητα αφορούσε περισσότερο τους ίδιους παρά τους οµογενείς που µένουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Oι επαφές Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναµένεται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη µε επιχειρηµατίες που δραστηριοποιούνται είτε θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς και µε τους ηγέτες της αµερικανικής Οικονοµίας, οι οποίοι, όπως µας λένε άνθρωποι που συµµετέχουν στην προετοιµασία του ταξιδιού αυτού, «όταν ανακοινώθηκε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αµερική, έσπευσαν για µία συνάντηση µαζί του». «∆εν ξέρουµε αν θα υπάρχει κενή καρέκλα στην αίθουσα. Ολοι θέλουν να δουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι. Μάλιστα, όπως µας λένε, τις ηµέρες εκείνες πρόκειται να ταξιδέψουν Ελληνες που ζουν στις κοντινές πολιτείες προκειµένου να δουν από κοντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φηµολογείται, δε, πως ίσως ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντηθεί και µε τον Γιάννη Αντετοκούνµπο, αφού η πολιτεία του Μιλγουόκι είναι πολύ κοντά στο Σικάγο και τις ηµέρες εκείνες ο Greek Freak θα παίζει σερί εντός έδρας αγώνες. Κάτι τέτοιο ωστόσο µέχρι στιγµής δεν έχει προγραµµατιστεί.

Εκλογές

Ακόµη στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναµένεται να συναντηθεί, επίσης, µε Ελληνες οµογενείς που ασχολούνται µε τις αµερικανικές εκλογές και ανήκουν είτε στους Ρεπουµπλικανούς είτε στους ∆ηµοκρατικούς, καθώς το έτος αυτό είναι εκλογικό για την Αµερική. Το δεδοµένο είναι πως οι Ελληνες οµογενείς δίνουν ψήφο εµπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη που, όπως λένε, έχει καταφέρει µέσα σε λίγα χρόνια να φέρει την ανάπτυξη στη χώρα και την οικονοµία της, ενώ παράλληλα έχει αναδείξει τον σηµαντικό γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Μάλιστα, στην Οµογένεια θεωρούν ιδιαίτερα σηµαντική και συµβολική τη συνάντηση που είχαν Μητσοτάκης - Μπλίνκεν στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις που έχουν Ελλάδα και ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα στο Νταβός - Με ποιους θα έχει συναντήσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρμουμ

Εντι Ζεµενίδης: Οι δύο λόγοι που κάνουν αυτό το ταξίδι ιδιαίτερα σηµαντικό

Ενας από τους ανθρώπους που θα συναντήσει ο πρωθυπουργός στην Αµερική είναι και ο Εντι Ζεµενίδης, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συµβουλίου της Ελληνοαµερικανικής Ηγεσίας, ο οποίος µίλησε στην «Απογευµατινή» της Κυριακής για το επικείµενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωµένες Πολιτείες. «Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο τον Ιανουάριο είναι σηµαντικό για δύο λόγους. Πρώτ’ απ’ όλα, δείχνει πόσο εξαιρετική έχει γίνει η φήµη της Ελλάδας σε όλη την Αµερική και όχι µόνο στην Ουάσινγκτον. ∆εν είναι µόνο ο πρόεδρος που καλεί τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά και ανώτατα εταιρικά στελέχη στην Αµερική τον προσκαλούν. ∆εν είναι µόνο το Κογκρέσο που καλεί τον πρωθυπουργό να τους απευθυνθεί, αλλά βασικοί κοινωνικοπολιτικοί θεσµοί, όπως το Συµβούλιο στο Σικάγο για τις Παγκόσµιες Υποθέσεις», λέει ο κ. Ζεµενίδης.  Εξηγεί παράλληλα πως «ο δεύτερος λόγος που το ταξίδι του πρωθυπουργού είναι τόσο σηµαντικό είναι η διεύρυνση της άµεσης επαφής της κυβέρνησής του µε τη διασπορά. Βλέπουµε ήδη µια έκρηξη ενθουσιασµού στην κοινότητα γι’ αυτό το ταξίδι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει πολλά για να δηµιουργήσει άµεση επαφή µεταξύ της Ελλάδας και των διαφόρων τµηµάτων της διασποράς, συµπεριλαµβανοµένης της επέκτασης του δικαιώµατος ψήφου. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον να εξαρτάται από µεσάζοντες -είτε πρόκειται για την Αρχιεπισκοπή είτε για οποιονδήποτε άλλο θεσµό- και πλέον µιλάει άµεσα και µε µεγαλύτερη συνέπεια στα διάφορα στοιχεία της πιο ετερόκλητης ελληνοαµερικανικής κοινότητας που υπήρξε ποτέ. Και αυτό θα έχει αποτέλεσµα την ανανέωση των δεσµών µεταξύ της Ελλάδας και της διασποράς στις Ηνωµένες Πολιτείες».

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής.