Η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής της, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή "Στον Αέρα" με τη Νίκη Λυμπεράκη η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σημειώνοντας ότι νέοι άνθρωποι βρίσκουν σπίτι.

Παράλληλα, η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα για την ανακαίνιση κλειστών διαμερισμάτων.


Ζαχαράκη για ¨Σπίτι μου": Για πρώτη φορά το κράτος κάνει μια παρέμβαση πολύ γενναία και μάλιστα με δικά του αποθεματικά


Πιο συγκεκριμένα, η Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε μεταξύ άλλων:

Με αφορμή την έρευνα των Παραπολιτικών 90,1 για το πρόβλημα στέγασης και το κόστος των ενοικίων και αναφορικά με το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Το ποσό το οποίο είχε ανακοινωθεί πέρυσι τον Σεπτέμβριο ότι θα ήταν 500 εκατομμύρια τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 1 δις. Δεν είναι ευκαταφρόνητο το ποσό γιατί για πρώτη φορά το κράτος κάνει μια παρέμβαση πολύ γενναία μάλιστα με δικά του αποθεματικά, τα 750 εκατομμύρια είναι από τη ΔΥΠΑ. Είναι επίσης σημαντικό γιατί ήδη με τον προϋπολογισμό αυτόν ο οποίος εξαντλήθηκε και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα και εδώ φαίνεται η ανταπόκριση των νέων ζευγαριών, ήδη έχουμε 9.700 αιτήσεις, έχουν ήδη δηλαδή απορροφηθεί όλα τα χρήματα και έγιναν περίπου 40.000 αιτήσεις.

ΔΗΜ: Θα επεκταθεί το πρόγραμμα;

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Όχι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προϋπολογισμός για να επεκταθεί, από το πρόγραμμα όμως έχουν συμβασιοποιηθεί 3.822 αιτήσεις και ήδη από αυτούς 2.596 ζευγάρια έχουν εκταμιεύσει το δάνειό τους. Αυτό είναι για την αγορά σπιτιού.


Ζαχαράκη: 50 εκατομμύρια το "Ανακαινίζω ενοικιάζω", στόχος να ανακαινίσουμε κλειστά διαμερίσματα


Αναφορικά με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω ενοικιάζω» η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε πως "το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα «Ανακαινίζω ενοικιάσω». Είναι 50 εκατομμύρια και στοχεύει στο να ανακαινίσουμε κλειστά διαμερίσματα τα οποία έχουν δηλωθεί κενά τα τελευταία τρία χρόνια στο Ε2. Θα δώσουμε στον ιδιοκτήτη το 40% των ανακαινίσεων που μπορεί να φτάσουν τις 10.000€. Νοικιάζεις για τρία χρόνια και μόνο τότε, μόλις αναρτήσεις ηλεκτρονικά το μισθωτήριό σου τότε παίρνεις το 40% της ανακαίνισης. Δεν είναι λίγο γιατί όταν αυτό μπει σε εφαρμογή στο τέλος θα μπορεί να αφορά 12.500 ιδιοκτήτες. Θα βγάλουμε την πρόσκληση μέσα στο μήνα".

Αναφορικά με το εγχείρημα της κοινωνικής αντιπαροχής

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Το εγχείρημα της κοινωνικής αντιπαροχής, ακίνητα δηλαδή τα οποία έχει το δημόσιο, τα έχουν πολλά υπουργεία και πάρα πολλοί φορείς, υπάρχουν ήδη 11 ακίνητα τα οποία έχει ξεχωρίσει η ΔΥΠΑ και θα βγάλει μέσα στο χρόνο διαγωνισμό για developers, για ιδιώτες έτσι ώστε να τα χτίσουν ή να τα ανακαινίσουν και ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών να πάει σε κοινωνική στέγαση. Εμείς δεν θα πάμε να χτίσουμε ως κράτος καινούργια δεν θα επαναληφθούν οι λογικές της εργατικής κατοικίας.

Αναφορικά με το δημογραφικό πρόβλημα

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Εκπονούμε το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό, θα το παραδώσουμε στον πρωθυπουργό αρχές Μαΐου ήδη έχουμε κάνει ειδική πλατφόρμα καταγράφονται οι πολιτικές. Εγώ θα πάω σε όλα τα κόμματα όπως επίσης και σε όλους τους φορείς της κοινωνίας και σε ΜΚΟ και στην αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη ει δυνατόν συμμετοχή στο κομμάτι της καταγραφής και από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει τις πρωτοβουλίες οι οποίες περισσότερο θα έχουν να κάνουν με τους 5 πυλώνες. Ένας από τους πυλώνες είναι και το στεγαστικό.

Ερωτηθείσα ποιος είναι ο στόχος αυτού του σχεδίου δράσης για το δημογραφικό πρόβλημα, η υπουργός τόνισε πως "η σταθεροποίηση των γεννήσεων γιατί όποιος έρθει και πει ότι με ένα μαγικό ραβδί μπορεί ξαφνικά τα φυσικά ισοζύγια να ανατραπούν δεν θα ήταν ειλικρινής. Ο στόχος είναι να μην μειωθεί κι άλλο και ει δυνατόν να μπορούμε συνεχώς να κερδίζουμε σε αυτό το κομμάτι ειδικά στις γεννήσεις τη δυνατότητα επιλογής.

Εγώ θέλω αυτό που ακούει αυτή τη στιγμή να μην ενέχει περιορισμούς στην επιθυμία του και αυτό θα γίνει με το να ξέρει ότι υπάρχει ένα κράτος το οποίο σου δίνει voucher για τον βρεφονηπιακό, μπορεί να έχει την νταντά της γειτονιάς, να έχεις ένα λελογισμένο ποσό για να μπορέσεις να αναθρέψεις αυτό το παιδί, είναι ο δάσκαλός σου εγκαίρως στο ολοήμερο σχολεία αυτό σημαίνει δημογραφικό".