Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Εισηγητής στην έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ - Ινδίας – Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Τροπολογίες για ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία
Με μεγάλη πλειοψηφία (585 υπέρ - 10 κατά - 36 αποχές) οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας, στην οποία εισηγητής από πλευράς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση τόσο για την Ευρώπη, αφού η Ινδία αποτελεί έναν ισχυρό εταίρο κυρίως σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, όσον και για την Ελλάδα, δεδομένης και της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα και της συνάντησής του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης της έκθεσης, ο κ. Μεϊμαράκης κατέθεσε πολλές τροπολογίες, μεταξύ άλλων για την αναγνώριση και προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων των χριστιανών αλλά και για τον κλιματικό, ενεργειακό και ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας.
Μιλώντας για την έκθεση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανε ότι η Ινδία είναι μια χώρα με έντονη οικονομική ανάπτυξη, μέλος της ομάδας G5 και είναι προς όφελος όλων η ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ελλείψεις που παρατηρούνται στο εσωτερικό της Ινδίας όσον αφορά στο σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχουν ήδη γίνει αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη:
Η έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ - Ινδίας είναι η δεύτερη για το θέμα αυτό κατά την τρέχουσα θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πρόκειται για μια ισορροπημένη έκθεση, με αναφορές σε όλες τις ελλείψεις που παρατηρούνται όσον αφορά στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην κοινωνική ένταξη των μειονοτήτων, στον σεβασμό του πλουραλισμού αλλά και στο κράτος δικαίου.
Σημειώνεται ωστόσο και η πρόοδος που έχει παρατηρηθεί στους τομείς αυτούς, χωρίς να έχει επιτευχθεί το θεμιτό αποτέλεσμα. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η έκθεση, με στόχο να επισημάνει τις ελλείψεις και να καλέσει την Ινδία να συμμορφωθεί με τους στόχους που έχει θέσει.
Παράλληλα, αναφορά γίνεται και στον κλιματικό, ενεργειακό και ψηφιακό εκσυγχρονισμό της αλλά και στην εν μέρει βελτιωμένη εξωτερική της πολιτική, όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε διμερές επίπεδο.
Τέλος, σημαντική αναφορά γίνεται στην ανησυχητική κατάσταση στο Κασμίρ, αλλά και στη στάση που έχει διατηρήσει η Ινδία όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Είναι γεγονός ότι η Ινδία είναι ένας σημαντικός εταίρος, μια χώρα με έντονη οικονομική ανάπτυξη, μέλος της ομάδας G5, και είναι προς όφελος της Ευρώπης αλλά και της ίδιας, η ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
Από πλευράς μου, ως σκιώδης εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατέθεσα διάφορες τροπολογίες προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να επισημάνω τους διάφορους τομείς στους οποίους χρειάζεται περαιτέρω συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ευθυγραμμισμό με τις αρχές και τις αξίες μας.
Συγκεκριμένα κατέθεσα τροπολογίες που αφορούν:
- Στη στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ινδίας
- Στην ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και της αντιτρομοκρατίας
-Στην σημασία διατήρησης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στον Ινδοειρηνικό χώρο.
- Στην ανάγκη αναγνώρισης των χριστιανικών, μουσουλμανικών και άλλων μειονοτήτων.
- Στην ελευθερία έκφρασης και στην ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης
- Στην ανάγκη προστασίας του κράτους δικαίου.
- Στην ανάγκη συνεργασίας Ινδίας-ΕΕ για θέσπιση τεχνικών προτύπων και υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι η έκθεση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τη χώρα μου την Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά, μετά από 40 χρόνια, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι επισκέφθηκε την Ελλάδα, έχοντας μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν τους διάφορους τομείς συνεργασίας τους.
Θα ήθελα να συγχαρώ την εισηγήτρια Αλβίνα Αλαμέντσα από τους Πράσινους για την καλή δουλειά που έκανε στην διαμόρφωση της εν λόγω έκθεσης.
Ευχαριστώ θερμά για την παραγωγική συνεργασία και συζήτηση.