Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, σύμφωνα με πληροφορίες του Star.

Παρά τις διαφωνίες των δύο πλευρών, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Πολλοί Ιεράρχες έχουν ξεσηκωθεί για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών, με ορισμένους να εισηγούνται λαοσυνάξεις και συλλαλητήρια. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ωστόσο, τηρεί στάση αναμονής και συγκαλεί εκτάκτως την Ιεραρχία στις 23 Ιανουαρίου.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου: Πότε έγινε, τι ειπώθηκε

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαχειρίζεται προσωπικά τις λεπτές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί μετά την ανακοίνωση το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την υιοθεσία, το οποίο έχει προκαλέσει «αναταράξεις» στους κόλπους της Εκκλησίας.

Έτσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή την περασμένη εβδομάδα και συζήτησαν το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλειφθούν οι διακρίσεις και να εξασφαλιστεί η ισότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια στο  ζήτημα του πολιτικού γάμου, αλλά και να αναγνωριστούν και τα νομικά δικαιώματα για τα παιδιά. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επανέλαβε την πάγια θέση της Eκκλησιάς και την αντίθεση των ιεραρχών και τον ενημέρωσε ότι θα συγκαλέσει την Ιεραρχία.

Αντιδράσεις από Μητροπολίτες για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας. Χαρακτηριστική είναι η στάση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου, ο οποίος δήλωσε: «Αν αρχίσει η Πολιτεία να νομιμοποιεί όλους τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, τότε δε θα βρούμε πουθενά άκρη».

Οι πιέσεις των ιεραρχών είναι έντονες. Στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου, Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ  προς τους βουλευτές που εκλέγονται στις περιοχές που διακονεί, επισημαίνει την πλήρη αντίθεση της Εκκλησίας και τους καλεί εμμέσως πλην σαφώς να καταψηφίσουν. «Σας παρακαλώ θερμά,  μην δώσετε γη και ύδωρ στα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Προσπαθήστε να δώσετε λύσεις σε αρκετά από τα αιτήματα τους επεκτείνοντας το υπάρχουν σύμφωνο συμβίωσης και αφήστε την οικογένεια ανέπαφη» αναφέρει χαρακτηριστικά.  Δίνει έμφαση στην υιοθεσία και τονίζει τον κίνδυνο να διαλυθεί η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια: «Σας παρακαλώ, το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν και με τα δύο πρότυπα, ήτοι του πατέρα και της μητέρας. Σας παρακαλώ, μεριμνήστε να μην δημιουργηθεί κι άλλο ρήγμα στην κοινωνική συνοχή».

Διαβάστε ακόμα: Μητροπολίτης Ειρηναίος: Η Εκκλησία θα είναι αρνητική στον γάμο ομοφύλων, θα είναι καταστρεπτικός για την κοινωνία

Λαοσυνάξεις ζητούν ιεράρχες -  Αντίθετος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Πολλοί ιεράρχες εισηγούνται να ξεκινήσουν οι λαοσυνάξεις, να διοργανώσει δηλαδή η Εκκλησία μεγάλο συλλαλητήριο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι αντίθετος και αυτή είναι πάγια θέση του, μένοντας ψύχραιμος και κρατώντας στάση αναμονής.

Χαρακτηριστική των αντιδράσεων στην Εκκλησία είναι και η δήλωση του Μητροπολίτη Δράμας Δωρόθεου, ο οποίος υποστήριξε ότι αν έχουμε «δυο μαμάδες ή δυο μπαμπάδες να μεγαλώνουν παιδί θα αποδειχθεί με έρευνες ότι βλάπτει το παιδί», αλλά και του Μητροπολίτη Λάρισας και Τυρνάβου Ιερόθεου ο οποίος αναρωτήθηκε «αν αύριο κάποιος ζητήσει να συνάψει γάμο με ένα δέντρο, με ένα βάτραχο, με το κατοικίδιό του, θα το πούμε και αυτό γάμο; Πού θα σταματήσουμε το ξεχείλισμα του όρου γάμος;».

Να σημειωθεί τέλος ότι ανάμεσα στους διαφωνούντες βρίσκεται και ο Μητροπολίτης Σερρών, ο οποίος ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η Ιερά Σύνοδος.